Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ζει στο Δάσος της Μνήμης. Είναι το μόνο σπίτι που ξέρει.
Η Ελίσα μόλις έφτασε εκεί. Και θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει.
Όταν ο Ελάιτζα πέφτει πάνω στη δεκατριάχρονη Ελίσα, στο δάσος όπου την κρύβει ο απαγωγέας της, αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ποτέ δεν είχε έναν φίλο. Δε θέλει να φύγει η Ελίσα. Βέβαια, ξέρει πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό. Η Ελίσα δεν είναι το πρώτο κοριτσάκι που βρίσκει στο Δάσος της Μνήμης…
Καθώς ο απαγωγέας της γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, η Ελίσα συνειδητοποιεί ότι αυτό το παράξενο, μοναχικό παιδί, ο Ελάιτζα, είναι η μόνη της ελπίδα να επιζήσει. Το παιχνίδι που παίζουν, σαν τη γάτα με το ποντίκι, ένα παιχνίδι εξαπάτησης και προδοσίας, θα καθορίσει τις τύχες τους και το αν ένας από τους δύο θα καταφέρει να βγει από το Δάσος της Μνήμης…
ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Προσωπική άποψη:
Διαβάζοντας κανείς την υπόθεση του βιβλίου του πρωτοεμφανιζόμενου Dam Lloyd, "Το δάσος της μνήμης", πιθανότατα να σκεφτεί πως έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα, τετριμμένη ιστορία απαγωγής και κακοποίησης. Ωστόσο, μέσα από τις σελίδες του και όσο πιο βαθιά βυθίζεται στα σκοτεινά φυλλώματα αυτού του άγριου δάσους που είναι γεμάτο μυστικά και βία, τόσο συνειδητοποιεί πως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, πολύ πιο τρομακτικά, μα και εξαιρετικά ευφυή συνάμα, δημιουργώντας, μέσα από έναν άξονα που μπορεί να μην είναι και τόσο πρωτότυπος, μια ιστορία με δεκάδες διακλαδώσεις, όπου κάθε μία απ' αυτές είναι μοναδική, τρομακτική, μα πάνω απ' όλα διεστραμμένα υπέροχη.

Η δεακτριάχρονη Ελίσα, εξαιρετικά χαρισματική και πρωταθλήτρια στο σκάκι, πέφτει θύμα απαγωγής. Από τη μία στιγμή στην άλλη, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα ξύλινο σπιτάκι βαθιά στην καρδιά ενός δάσους. Το Δάσος της Μνήμης! Εκεί ζει και ο δωδεκάχρονος Ελάιτζα, που παίρνει τη γενναία απόφαση να πλησιάσει την Ελίσα θέλοντας να γίνει φίλος της, αφού ποτέ δεν είχε έναν. Εκείνη τον παρακαλάει να την βοηθήσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη μητέρα της, όμως δεν της υπόσχεται τίποτα περισσότερο από το να έρθει να την επισκεφτεί ξανά. Από τη μία φοβάται, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως η Ελίσα δεν είναι το πρώτο κορίτσι που βρέθηκε εκεί, ενώ από την άλλη στο πρόσωπό της βλέπει τον τρόπο να διώξει τη μοναξιά του. Εκτός από την υπόσχεσή του να επιστρέψει, λοιπόν, της δίνει και τη συμβουλή να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του απαγωγέα της όσο περισσότερο μπορεί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει, τουλάχιστον, όσο περισσότερο μπορεί.

Η Ελίσα είναι ένας καταπληκτικός, εξαιρετικά αφοσιωμένος στον στόχο της χαρακτήρας, με μια προσωπικότητα και έναν τρόπο σκέψης αρκετά έξω από τα συνηθισμένα πρότυπα των παιδιών της ηλικίας της, μα βαθιά δομημένος και αναπτυγμένος σύμφωνα με την φιλοσοφία του αθλήματος που υπηρετεί. Σαν η επιβίωση της να είναι μια ακόμα παρτίδα σκάκι, στήνει τα πιόνια της και χτίζει την στρατηγική της έχοντας έναν και μοναδικό στόχο στο μυαλό της. Να κερδίσει αυτό το παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει να κερδίσει και τη ζωή της, ακόμα κι αν υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να ρισκάρει και να κινηθεί με επικίνδυνους τρόπους, αλλά ικανούς παράλληλα να την χαρίσουν τον αιφνιδιασμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη, ειδικά απέναντι σε έναν άνθρωπο εξαιρετικά ασταθή και απρόβλεπτο, όπως είναι ο απαγωγέας της. 

Παρά, όμως, το γεγονός πως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι για δύο, η Ελίσα στήνει μια παράτολμη παρτίδα, έξω από τους κανόνες, που αφορά τρεις παίκτες. Γιατί, περισσότερο ακόμα και από τον απαγωγέα της, η Ελίσα πρέπει να παίξει τόσο καλά όσο ποτέ άλλοτε, απέναντι στον Ελάιτζα, αφού στην πραγματικότητα αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει. Ένα μοναχικό αγόρι που κρέμεται από πάνω της, εξαρτημένος από την ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή και τρυφερότητα, μια ανάγκη που η ίδια σκοπεύει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να τον χειραγωγήσει και να τον φέρει εκεί που θέλει και χρειάζεται, προκειμένου να την βοηθήσει εκούσια, αλλά χωρίς να το καταλάβει πως εκείνη ήταν που τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που μια ερευνήτρια, με τα δικά της θέματα που δεν μπορεί να λύσει, παλεύει να εντοπίσει την Ελίσα πριν να είναι αργά και να την επιστρέψει στη μητέρα της.

Βγαλμένο σαν από παραμύθι του Hans Christian Andersen, ειπωμένο μέσα από μια ακόμα πιο τρομακτική και σκοτεινή προσέγγιση, "Το Δάσος της Μνήμης" συνδυάζει τους πιο φρικτούς τρόμους κάθε γονιού, με τους πιο φρικτούς τρόμους, και τις αγωνίες συνάμα, κάθε παιδιού, δημιουργώντας ένα από τα πιο εκρηκτικά ψυχολογικά θρίλερ της σύγχρονης λογοτεχνίας. Άκρως ατμοσφαιρικό, τόσο ως προς τις περιγραφές και την παραστατικότητά του, όσο και ως προς την απόδοση της αισθητικής, των συναισθημάτων και της ψυχολογίας των εμπλεκόμενων σε αυτό, το βιβλίο αυτό καταφέρνει, εκτός από το να μας τρομοκρατήσει, να μας παρουσιάσει και μια σειρά θεμάτων, εξαιρετικά σημαντικά, τα οποία και έχει προσεγγίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ωριμότητα, όπως είναι η ψυχική υγεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από την στρέβλωση αναμνήσεων μέχρι και την στρέβλωση συνειδήσεων, που μπορούν να οδηγήσουν στα πιο φρικτά εγκλήματα και σε βιαιότητες πολλών μορφών και διαστάσεων απέναντι στα παιδιά. Απλά, διαβάστε το!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sam Lloyd
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-3316-5