"Πέντε συν τρία" του Arne Dahl

Στην τρίτη περιπέτεια του διδύμου Μπέργερ και Μπλουμ, οι πρωταγωνιστές της είναι σε κακή κατάσταση: Η Μόλι είναι σε κώμα και ο Σαμ καταζητείται ως δολοφόνος – για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει. Ωστόσο, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Σουηδίας θα χρειαστούν τη βοήθειά του καθώς ένας πρώην πράκτορας, ονόματι Κάρστεν, έχει απαγάγει ένα κορίτσι και ο μόνος που μπορεί να τον εντοπίσει είναι ο Σαμ. Ο Κάρστεν έχει στήσει μια μεγάλη παγίδα με δόλωμα το κορίτσι και τον Μπέργερ και τελικό στόχο ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να διαλύσει ολόκληρη τη Σουηδία… Ο Σαμ είναι άραγε η λύση του προβλήματος ή μέρος του;



"Όσα κρατήσαμε κρυφά" της Lara Prescott

Βρισκόμαστε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, κι οι λέξεις έχουν γίνει όπλα. Στη Μόσχα, η Όλγα Ιβίνσκαγια συλλαμβάνεται. Είναι η ερωμένη και μούσα του Μπόρις Πάστερνακ – του πιο διάσημου εν ζωή συγγραφέα στη Σοβιετική Ένωση. Το καθεστώς γνωρίζει ότι ο Πάστερνακ γράφει ένα μυθιστόρημα με τίτλο Δόκτωρ Ζιβάγκο που ασκεί δριμεία κριτική στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θέλοντας να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και να πιέσουν τον συγγραφέα, οι αρχές στέλνουν την ερωμένη του στο γκουλάγκ. Μετά από τρία χρόνια, η Όλγα ξανασμίγει με τον Πάστερνακ. Ο συγγραφέας τελειώνει το μυθιστόρημά του, αλλά το καθεστώς το απαγορεύει. Ενώ το ζευγάρι βρίσκεται υπό όλο και πιο έντονο διωγμό, η CIA οργανώνει μια αποστολή για να αποκτήσει το χειρόγραφο, να το τυπώσει κρυφά, και να το περάσει λαθραία στην ΕΣΣΔ.

"Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

Από το πλήθος των σκληροτράχηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση ξεχωρίζει, δίχως αμφιβολία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Θρύλος για τους συντρόφους του και φόβητρο για τους εχθρούς του, ο Γέρος του Μοριά αναδείχθηκε στην εμβληματικότερη προσωπικότητα της Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε της Επανάστασης στον Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων, ενώ, όταν χρειάσθηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε με το κύρος του την ενότητα των Ελλήνων.

"1814-1821: Η προετοιμασία μιας επανάστασης" του Στέφανου Καβαλλιεράκη

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 κινητοποίησε διαφορετικές και συχνά ετερόκλητες δυνάμεις του Ελληνισμού που κατοικούσαν εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου, οι οποίες κινήθηκαν συχνά σε διαφορετικές πορείες αλλά συνέκλιναν σ’ ένα πρωτοφανές για τα Βαλκάνια αλλά και για την Ευρώπη γεγονός, μια Εθνική Επανάσταση που θα προκαλούσε ρήγμα στον κόσμο των Αυτοκρατοριών όπως είχε συγκροτηθεί μετά το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων.

"Μητέρες: Μια αντισυμβατική ιστορία" της Sarah Knott

Μπορούμε να αποτυπώσουμε την ιστορική πορεία των μανάδων; Να αφηγηθούμε την ιστορία της μητρότητας – της εγκυμοσύνης, της γέννησης, της συνάντησης με το βρέφος; Και πώς; Η ιστορικός Sarah Knott επινοεί ένα ολόδικό της είδος βιβλίου για να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ιστορικής ερμηνείας. Συνδυάζοντας απομνημόνευμα και ιστορία, ζωντανεύει παρελθόν και παρόν. Αφήγηση ταυτόχρονα προσωπική και ευρεία, λυρική και ακριβής.

"Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας" του Κώστα Ακριβού

Ο Κώστας Ακρίβος τοποθετεί τον Στρατή Δούκα στη θέση του αφηγητή και τον αφήνει να αυτοβιογραφηθεί, όπως εκείνος, ίσως, θα ήθελε: με τη χάρη της απλότητας και του μέτρου. Με τα στοιχεία δηλαδή που χαρακτηρίζουν και τον ήρωα στο κυριότερο έργο του Δούκα, την Ιστορία ενός Αιχμαλώτου. Ο συγγραφέας πιστός σε όλα τα δεδομένα βιογραφικά στοιχεία, ακολουθεί τον Δούκα παντού: από τα Μοσχονήσια της Μικρασίας, στο Αϊβαλί, τη Μυτιλήνη και τ’ Άγιο Όρος κι από εκεί στο διαμερισματάκι της Νεάπολης Αθηνών, στα μέτωπα των δύο Πολέμων, στις περιδιαβάσεις του στη Μακεδονία... Από τη διήγηση του Κώστα Ακρίβου παρελαύνουν και όλες οι προσωπικότητες με τις οποίες σχετίσθηκε ή «συνομίλησε» ο Δούκας: ο Χαλεπάς, ο Κόντογλου, ο Πεντζίκης κι ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, ο Σεφέρης κι ο Χριστιανόπουλος, καθώς και τα σημαντικότερα έργα του συγγραφέα, τα οποία εντίθενται στη διήγηση με ένα κομψό αυτοαναφορικό ιστορικό της συγγραφής τους.