Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οι περισσότερες ντεμπιτάντ ονειρεύονται να βρουν τον τέλειο σύζυγο.
Όχι, όμως, και η παρορμητική λαίδη Πανδώρα Ρέιβενελ. Η όμορφη και φιλόδοξη κοπέλα θα προτιμούσε να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό της επιχείρησής της παρά να συμμετάσχει στη σεζόν του Λονδίνου.
Άλλωστε είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία της.
Αλλά ένα βράδυ, σε έναν μαγευτικό χορό, μπλέκει σε ένα σκάνδαλο με έναν άγνωστο.
Ο όμορφος Γκάμπριελ, λόρδος του Σεντ Βίνσεντ, και οι κρυφές πτυχές της ζωής του.
Παρότι για χρόνια ολόκληρα ο Γκάμπριελ κατάφερε να αποφύγει τις παγίδες ενός γάμου, τελικά δεν μπόρεσε να μη γοητευτεί από το ανυπότακτο πνεύμα της νεαρής λαίδης.
Αν και το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την Πανδώρα είναι ένας γάμος, εκείνος είναι αποφασισμένος να την κατακτήσει – και να την αλλάξει.
Μια επικίνδυνη συνωμοσία.
H Πανδώρα θα υποκύψει στους επιδέξιους χειρισμούς του Γκάμπριελ και θα συμφωνήσει να τον παντρευτεί. Ο συμβιβασμός της θα αποδειχθεί αφάνταστα καταστροφικός.
Σύντομα, εκείνη θα ανακαλύψει ότι εξαιτίας της επιχειρηματικής της προσπάθειας βρίσκεται μπλεγμένη σε μια επικίνδυνη συνωμοσία και μόνο ο σύζυγός της μπορεί να την κρατήσει ασφαλή.
Και οι δύο βαδίζουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, αναζητώντας το φως αλλά και ο ένας τον άλλον...

Προσωπική άποψη:
Το όνομα της Πανδώρας, από τα μυθολογικά κιόλας χρόνια, είναι συνδεδεμένο με την καταστροφή και τα δεινά του κόσμου. Ως εκ τούτου, σε μια ιστορία όπου η πρωταγωνίστριά της φέρει αυτό το όνομα, δεν θα μπορούσες σε καμία των περιπτώσεων να περιμένεις να εξελιχθούν όλα ωραία και καλά, πόσο μάλλον να καταφέρει η ίδια να μείνει μακριά από μπελάδες. Και όταν οι μπελάδες αυτοί περιλαμβάνουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά δράματα, με το ένα να μπλέκεται με το άλλο και ν' αποκτούν μια άρρηκτη σύνδεση μεταξύ τους, τότε τα πράγματα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκα κι επικίνδυνα, μα και πολύ πιο ενδιαφέροντα, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σε όλα τα επίπεδα.

Η λαίδη Πανδώρα Ρέιβενελ, όπως κάθε γυναίκα της τάξης της, θα όφειλε να ονειρεύεται να βρει τον ιδανικό σύζυγο και να δημιουργήσει τη δικιά της οικογένεια. Όμως εκείνη δεν είναι σαν τις άλλες και ο βασικός της στόχος δεν είναι άλλος απ' το ν' αφοσιωθεί στον σχεδιασμό και στη δράση της επιχείρησής της, κι όχι να περιοριστεί μέσα στη σύμβαση ενός γάμου. Δεν είναι διόλου πρόθυμη να εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα όνειρά της, πόσο μάλλον την ανεξαρτησία της. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως θα περίμενε, αφού χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, θα βρεθεί μπλεγμένη σε ένα σκάνδαλο που θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή και στα σχέδιά της, και θα την οδηγήσει σε αποφάσεις που ίσως ν' αποδειχθούν καταστροφικές για εκείνη.

Στον αντίποδα, έχουμε τον Γκάμπριελ, λόρδος του Σεντ Βίνσεντ, με έντονη προσωπική ζωή και τα δικά του ανομολόγητα μυστικά, που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ν' αποφύγει επιδέξια το να μπλεχτεί στα δίχτυα ενός γάμου. Μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει την Πανδώρα και θα ορκιστεί στον εαυτό του να την κατακτήσει, να την κάνει δικιά του με όποιο κόστος, μα πάνω απ' όλα να την αλλάξει. Και πράγματι, με μαεστρία και δεξιοτεχνία, θα καταφέρει να την πείσει να τον παντρευτεί, με την ίδια να δέχεται μια συμφωνία που θεωρεί πως θα την ωφελήσει, χωρίς όμως να υπολογίζει όλη τη δράση που εξελίσσεται στο προσκήνιο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, που την θέλει μπλεγμένη σε μια συνωμοσία που μπορεί να φέρει πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα.

Η διάδραση και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Πανδώρα και στον Γκάμπριελ, χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική, θα έλεγα πως μου θύμισε κάτι από "Περηφάνια και προκατάληψη", όχι μέσα σε ένα τόσο βαρύ και αυστηρό εθιμοτυπικό, και όχι μόνο, πλαίσιο, αλλά είχε παρόμοια δυναμική κι ενέργεια. Αυτό μπορεί να μην βοηθάει στο να έχουμε πολύ έντονα παθιασμένες στιγμές, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχουν πάντοτε τέτοιες. Η Kleypas έχει έναν μοναδικό τρόπο να δημιουργεί και να μεταφέρει συναισθήματα χωρίς να χρειάζεται να ειπωθούν πολλά λόγια, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς αισθηματικές ακρότητες και υπερβολές, αλλά προσκαλώντας σε να κατανοήσεις και να βιώσεις σε όλη τους την έκταση όλα όσα νιώθουν οι ήρωές της κι όλα όσα θέλουν να εκφράσουν μέσα από πράξεις, βλέμματα, μικρές στιγμές, που περνάνε στον αναγνώστη χωρίς καμία προσπάθεια.

Οι διάλογοι είναι εξαιρετικά ευφυείς και καλοστημένοι, έξυπνοι και πνευματώδεις, πιστοί τόσο στο ύφος της συνολικής αφήγησης όσο και των προσωπικοτήτων των ηρώων μας, με τις μικρές και μεγάλες στιγμές του να τους ενισχύουν ακόμα περισσότερο και να κάνουν αυτό το αναγνωστικό ταξίδι μια πολύ ευχάριστη, ζεστή, μα και ρεαλιστική συνάμα πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και στην αποδοχή του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι μπορούμε να θυσιάσουμε και τι προτιθέμεθα ν' αλλάξουμε, κι όλα αυτά να διαδραματίζονται παράλληλα με μια περιπέτεια γεμάτη σκοτεινά μυστικά, συνωμοσίες κι επικίνδυνα μονοπάτια, που ενισχύουν τη δράση και στην αντίδραση της εξιστόρησης, προσφέροντάς μας κάτι περισσότερο από ένα απλό ρομαντικό μυθιστόρημα, αλλά μια ιστορία χαρακτήρων και καταστάσεων σε απόλυτη ισορροπία κι αρμονία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-5543-35-8