"Στην κορυφή του Ολύμπου" του Γιώργου Πολυράκη

Είχε γεννηθεί απλόχερα προικισμένη από τη φύση σε ομορφιά, αλλά ταυτόχρονα δε δίσταζε μπροστά σε κανέναν και άλλαζε τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Της άρεσε ο έρωτας, δε ζούσε χωρίς αυτόν, αλλά δεν είχε ερωτευτεί ποτέ ως τη στιγμή που γνώρισε τον Δημήτρη, τον καλύτερο φίλο του άντρα της, και τον ερωτεύτηκε με τον τρόπο που ερωτεύεται ο άνθρωπος μόνο μία φορά στη ζωή του. Και τότε παρέβλεψε τα πάντα και άρχισε να πλάθει όνειρα. Όνειρα που δε σταματούσαν μπροστά σε τίποτα, ούτε καν μπροστά στο έγκλημα που άρχισαν να σχεδιάζουν με τον Δημήτρη για να ζήσουν τον έρωτά τους. Είχαν παραμερίσει τη φιλία πολλών χρόνων, χωρίς να υποψιάζονται ότι η Νέμεση υπάρχει παντού, ότι τα βλέπει όλα κι ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα πλήρωναν ακριβά για το έγκλημα στην κορυφή του Ολύμπου.
Ένα μυθιστόρημα που φανερώνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από πολλά, αλλά όχι από τον ίδιο του τον εαυτό και τις ενοχές του.

"Το νησί της Σωτηρίας" του Νίκου Παργινού

Κέρκυρα, 1916. Δυο κόσμοι διαφορετικοί σμίγουν μοιραία, καθώς χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες και πρόσφυγες καταφθάνουν στο νησί του Ιονίου, μέσα στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου. Μετά τον Αλβανικό Γολγοθά και την κατάληψη της χώρας τους, οι αποδεκατισμένοι Σέρβοι βρίσκουν έναν σωτήριο τόπο για να επουλώσουν τις αμέτρητες πληγές τους, μα τα βάσανά τους δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι επιδημίες θα πλήξουν μεγάλο κομμάτι των διασωθέντων. Στη σκιά ετούτης της πρωτοφανούς κατάστασης, ο έρωτας, αν και φαντάζει περιττή πολυτέλεια, έρχεται δικαιωματικά στο προσκήνιο και διατρανώνει το μεγαλείο του.
Μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός Σέρβου στρατιώτη, του Ντιμίτρι, και μιας Κερκυραίας, της Σωτηρίας, θα γεννηθεί απρόσμενα μέσα από τα αποκαΐδια του πολέμου και των κακουχιών. Εκείνη βιώνει έναν μαρτυρικό γάμο στη σκιά ενός αδίστακτου άρχοντα του νησιού. Εκείνος, κομμάτι ενός πολεμικού δράματος, ψάχνει απεγνωσμένα ελπίδα σε τούτον τον τόπο. Ο έρωτάς τους γεννιέται παράδοξα, γεφυρώνοντας δεσμεύσεις, πατρίδες, συνθήκες, κόσμους, ενάντια σε όλους και όλα. Μα είναι αποφασισμένοι να τον τιμήσουν. Θα τα καταφέρουν;

"Ο βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος" της Κλαίρης Θεοδώρου

Μια διάσημη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που, αποφασίζοντας να σκοτώσει τον βασικό ήρωα των βιβλίων της, πέφτει ξαφνικά σε δυσμένεια. Ένας σύζυγος-τρόπαιο που ετοιμάζεται να την εγκαταλείψει για τη νεότερη ερωμένη του. Ο πανταχού παρών Βασιλιάς και ο Γελωτοποιός του, που στοιχειώνουν κάθε κίνησή της. Κι ένας ανώτατος επιθεωρητής –σε μια γκρίζα και παγωμένη πόλη– κόντρα σε όλα τα μυθιστορηματικά κλισέ.
Μόναχο, 2018. Η Λούνα Μάρκος, πασίγνωστη συγγραφέας, σκηνοθετεί με τη συγκατάθεση του σύντομα πρώην συζύγου της τη δολοφονία του, προκειμένου να προκαλέσει εκ νέου φρενίτιδα στα μίντια με το όνομά της. Δε φαντάζεται όμως πως η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές κάθε φαντασία, καθώς μονάχα η αλήθεια μπορεί να μετατραπεί τελικά στον απόλυτο εφιάλτη. Ένας ειδεχθής φόνος οδηγεί τους πάντες στην παράνοια. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και κανένας δεν είναι αθώος, ενώ τα γεγονότα μοιάζουν να διαστρεβλώνονται σαν σε παραμορφωτικό καθρέφτη. Γιατί τελικά είναι οι οικογενειακές ιστορίες –αυτές που «γράφονται» μέσα σε τέσσερις τοίχους– που μπορεί να αποδειχθούν οι πιο τρομακτικές απ’ όλες.
Ένα θρίλερ για την ανατροπή που έρχεται μετά την κίνηση ματ. Γιατί, ως γνωστόν, ο Βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος. Κάποιες φορές, όμως, δεν πεθαίνει και καθόλου.

"Εδώ ανθρωπόκαινος" του John Green

ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ, ΜΟΝΑΧΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.
Μου πήρε μια ολόκληρη ζωή να ερωτευτώ τον κόσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια το αισθάνομαι όλο και περισσότερο. Το να ερωτευτείς τον κόσμο δε σημαίνει να αγνοήσεις ή να παραβλέψεις τον πόνο, ανθρώπινο και μη. Σημαίνει να κοιτάς τον νυχτερινό ουρανό και ν’ αφήνεις το μυαλό σου να γλιστρά ανάμεσα στην ομορφιά και στο άπειρο των άστρων. Σημαίνει να αγκαλιάζεις τα παιδιά σου όταν κλαίνε και να βλέπεις τα πλατάνια να ανθίζουν τον Ιούνη. Όταν σφίγγεται το στήθος μου, κλείνει ο λαιμός μου και πλημμυρίζουν δάκρυα τα μάτια μου, θέλω να στρέψω το βλέμμα από το συναίσθημα. Χρησιμοποιώ την ειρωνεία ή κάτι ανάλογο ως αντιπερισπασμό για να αποφύγω τα απευθείας συναισθήματα. Όλοι γνωρίζουμε πώς τελειώνει ο έρωτας. Εγώ ωστόσο θέλω να ερωτευτώ τον κόσμο. Θέλω να με κάνει κομμάτια. Θέλω να νιώσω όσα υπάρχουν να νιώσεις όσο είμαι ακόμα εδώ.
Στα απολαυστικά κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο για τη ζωή στην Ανθρωπόκαινο –την τρέχουσα γεωλογική εποχή που έχει καθοριστεί από την ανθρώπινη παρέμβαση–, ο αγαπημένος συγγραφέας Τζον Γκριν περιγράφει με χιούμορ, οξυδέρκεια και βαθιά ευαισθησία τι σημαίνει να ζεις σ’ αυτή την αντιφατική εποχή: Πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα τόσο σκληροί και τόσο συμπονετικοί, τόσο επίμονοι και τόσο έτοιμοι να τα παρατήσουμε όλα;

"Βιολέτα" της Isabel Allende

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ
ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.
Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες.
Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας η οποία, χάρη στο ακατάβλητο πάθος, την αποφασιστικότητα και το χιούμορ της, κατάφερε να επιβιώσει σε ταραγμένους καιρούς, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς προσφέρει για άλλη μια φορά ένα έπος που εμπνέει αλλά και συγκινεί.

"Think big. Κάνε μεγάλα όνειρα και σταθερά βήματα προς την επιυχία" της Grace Lordan

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
Όλοι μας έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον, αλλά οι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν κινούμαστε συστηματικά προς την κατεύθυνσή τους. Με μικρά βήματα μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα μεγάλα όνειρα.
Αξιοποιώντας τα πορίσματα των συμπεριφορικών επιστημών, η καθηγήτρια Γκρέις Λόρνταν προσφέρει άμεσες, πρακτικές λύσεις και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε το όνειρό σας σταδιακά, κάθε μέρα. Συγκεκριμένα:
Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της αποτυχίας και να ανοιχτείτε στις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται.
Πώς να δημιουργήσετε το βέλτιστο εργασιακό περιβάλλον και να εξασφαλίσετε άφθονο χρόνο για την ολοκλήρωση των καθηκόντων σας.
Πώς να υπερνικήσετε το σύνδρομο του απατεώνα και να ξαναγράψετε το προσωπικό σας αφήγημα.
Πώς να αποφεύγετε την προκατάληψη των άλλων και να μην της επιτρέπετε να ανακόψει την πορεία σας.
ΤΟ THINK BIG ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΟΡΕΥΕΣΤΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

"Χιόνι τον Απρίλη" της Rosamunde Pilcher

Σηκώθηκε από το κρεβάτι και σέρνοντας το βήμα της πήγε μέχρι το παράθυρο, τράβηξε τις ροζ κουρτίνες κι ένα εκτυφλωτικό κύμα φωτός την έκανε να βλεφαρίσει. Όλος ο κόσμος ήταν λευκός. Ο ουρανός ήταν καθαρός και γαλάζιος, σαν το αυγό του κοκκινολαίμη. Μακριές σκιές απλώνονταν σαν μελανιές πάνω στο αστραφτερό έδαφος, κι όλα τα απάλαινε και τα στρογγύλευε το χιόνι.
Η Καρολάιν ταξιδεύει στη Σκοτία, ελπίζοντας να έρθει σ’ επαφή μ’ έναν αδερφό, που δεν έχει δει εδώ και χρόνια, και να επιστρέψει έγκαιρα στο Λονδίνο για τον καθωσπρέπει γάμο της μ’ έναν άντρα, που η δεσποτική μητριά της θεωρεί απολύτως κατάλληλο. Όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα την οδηγεί σ’ ένα απομονωμένο σπίτι, όπου ένας νεαρός άντρας συνέρχεται από μια προσωπική του τραγωδία. Και οι δύο είναι έτοιμοι να διαπράξουν τρομερά λάθη, αλλά ίσως τελικά καταφέρουν να σώσουν ο ένας τον άλλο.
Ένα γλυκό, τρυφερό βιβλίο, ένα συγκινητικό ανάγνωσμα που σίγουρα θα το απολαύσουν οι λάτρεις των ιστοριών αγάπης.

"Η μέρα της θύελλας" της Rosamunde Pilcher

Μία μέρα πριν φύγει από τη ζωή η μητέρα της, η Ρεμπέκα μαθαίνει κάτι που ανατρέπει όλα τα μέχρι τότε δεδομένα της. Το ότι έχει μια οικογένεια, την οποία έως εκείνη τη στιγμή αγνοούσε, ξυπνάει μέσα της την ανάγκη να ανήκει κάπου. Ξεκινά λοιπόν ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας. Το ταξίδι στην Κορνουάλη, στο αρχοντικό του παππού της, τη φέρνει αντιμέτωπη με άγνωστους ανθρώπους και με σχέσεις διαλυμένες από τα πάθη και την απληστία. Μόνο ο αινιγματικός Τζος Γκάρντνερ, ο οποίος φαίνεται να είναι η αδυναμία του παππού της, μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τη δυσερμήνευτη στάση των συγγενών της. Η Ρεμπέκα έχει μπροστά της ένα οικογενειακό μυστήριο. Θα μπορέσει άραγε να το ξεδιαλύνει; Θα καταφέρει στο τέλος να βρει το κλειδί και να ανοίξει την πόρτα που θα την οδηγήσει στην ευτυχία;
Αυτή τη φορά, η διήγηση της Πίλτσερ μάς ταξιδεύει από το Λονδίνο μέχρι την Κορνουάλη και την Ίμπιζα. Μια ιστορία καθημερινή, αλλά και αποκαλυπτική. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι σημερινή…