Συνοπτική περίληψη του έργου:
Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που η “Mystery Inc.” διαλύθηκε κι ο καθένας πλέον έχει πάρει τον δικό του δρόμο.
Όμως θ’ αναγκαστούν να ξαναενώσουν τις δυνάμεις τους όταν ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης του Spooky Island ζητήσει τη βοήθειά τους για να λύσουν το μυστήριο μιας σειράς υπερφυσικών δεδομένων.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ορισμένες ταινίες που μου δίνουν την αίσθηση ότι κυκλοφόρησαν μόνο και μόνο για να υποβιβάσουν τη νοημοσύνη μας. Ε, να λοιπόν! Αυτή εδώ υπάγεται σ’ αυτή την κατηγορία ταινιών. Με βάση μόνο αυτή της σκοπιμότητας θα μπορούσα να δικαιολογήσω ότι δεν κυκλοφόρησε απλά σε DVD, αλλά ότι κάποια στιγμή παίχτηκε και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η εν λόγω παρέα δημιουργήθηκε από την Hanna & Barbera το 1969. Το καρτούν αυτό αγαπήθηκε από πολύ κόσμο κι οφείλω να ομολογήσω ότι σαν παιδί ήμουν κι εγώ φανατική θαυμάστρια και δεν έχανα επεισόδιο. Έτσι λοιπόν, οι ίδιοι, 33 χρόνια μετά έγραψαν και το σενάριο της ταινίας. Ποια ήταν η κατάληξη; Άλλη μια παραγωγή κατανάλωσης pop-corn που αποσκοπούσε στην αρπαχτή και στη ταχεία απόκτηση δολαρίων.

Το σενάριο είναι επιεικώς τραγελαφικό. Δε λέω! Υπήρχαν στιγμές που γέλασα και μάλιστα πολύ. Όχι όμως γιατί αυτό που έβλεπα ήταν αστείο, αλλά επειδή ήταν γελοίο και δε μπορούσα να πιστέψω αυτό που μου συνέβαινε. Κι αυτό γιατί οι διάλογοι, με εξαίρεση 4-5 σκηνών, δεν είχαν ίχνος ουσιώδους χιούμορ. Η μια ανοησία διαδέχεται την άλλη κι αυτός ο ξέφρενος χορός βλακείας μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Παλιμπαιδισμός στον ύψιστο βαθμό! Έτσι από περιέργεια... Αυτός ο ξεκάρφωτος που πήγαν και κάθισαν στην καρέκλα του σκηνοθέτη, απουσίαζε από τα γυρίσματα; Πολύ πιθανόν καθώς το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σαν ο ρόλος του να ήταν απλά διακοσμητικός. Κανένα στοιχείο που να μαρτυρά την παρουσία του. Οι πρωταγωνιστές να τρέχουν πανικόβλητοι πάνω-κάτω χωρίς κι οι ίδιοι να ξέρουν το γιατί κι απολύτως καμία συνοχή καταστάσεων αφού η πλοκή είναι μηδαμινή.

Μέσα όμως σε όλο αυτό το φιάσκο αν σε κάποιον τομέα έχει γίνει ομολογουμένως καλή δουλειά, είναι η προσέγγιση των χαρακτήρων. Η επιλογή είναι σχεδόν ιδανική και ζωντανεύει σε μεγάλο βαθμό τους δισδιάστατους χαρακτήρες του cartoon. Ο νάρκισσος Fred, η ωραιοπαθής κι ηλίθια Daphne, η σοβαροφανής κι έξυπνη Velma κι οι αδηφάγοι, λαίμαργοι, δειλοί, αλλά κατά τ’ άλλα συμπαθέστατοι Saghi και Scooby. Όσον αφορά τον Rowan Atkinson, οι fan του (εγώ δεν είμαι μέσα σ' αυτούς) σίγουρα θ' απογοητευτούν γιατί η συνολική του παρουσία δεν ξεπερνά τα 7 λεπτά. Προφανώς η παραγωγή κατέληξε σ' αυτόν κι όχι σε κάποιο δευτερότριτο όνομα, ακριβώς γιατί θ' αποτελούσε κράχτη.

Η μεταφορά του Scooby στη μεγάλη οθόνη, είναι καρτουνίστικη μεν, απ’ την άλλη δε σχεδιασμένος έτσι ώστε να φαντάζει όσο το δυνατόν πιο αληθινός μέσα σ’ ένα σύνολο όπου διαδραματίζονται τόσα με ανθρώπινους χαρακτήρες. Πραγματικά, ο υπεύθυνος σχεδίασης μέσω του 3D modeler, του Scooby αξίζει να πάρει τα εύσημα. Ειδικά όσοι έχουν δει το κινούμενο σχέδιο θα το δεχτούν πολύ ευχάριστα. Πέραν όμως του ψηφιακού σκύλου έχουμε τα λοιπά τερατόμορφα πλάσματα τα οποία κι αυτά φτιαγμένα σε καρτουνίστικο επίπεδο είναι άκρως ικανοποιητικά για όσους έχουν παρακολουθήσει το κινούμενο σχέδιο. Για το υπόλοιπο κοινό δεν παίρνω κι όρκο αφού η σύγχρονες παραγωγές κινηματογράφου το έχουν εντρυφήσει σε υψηλότερου επιπέδου χρήση του 3D software, όπου το αποτέλεσμα είναι σαφέστατα πιο αληθοφανές.

Πρόκειται τελικά για μια... ας την χαρακτηρίσω ταινία που αξίζει κανείς να τη δει; Δεν θα το έλεγα εκτός αν συμβαίνουν τα εξής τινά. Πρώτον, ήσασταν fan της σειράς κινουμένων σχεδίων του Scooby. Δεύτερον, έχετε λεφτά και κυρίως χρόνο για πέταμα. Τρίτον, είσαστε τέρας υπομονής και πάνω απ’ όλα ανοχής. Μιλάμε για μια μεν ηθελημένα κιτς παραγωγή, που όμως απουσιάζει το ουσιώδες και πηγαίο χιούμορ, όσο κι αν προσπαθεί να κινηθεί στα πλαίσια του γνώριμου μοτίβου της τηλεοπτικής σειράς. Βλακώδες και παιδαριώδες σενάριο που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδικό και προεφηβικό κοινό, χωρίς όμως να παίρνω κι όρκο πως κι αυτό θα το ευχαριστηθεί.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σκούμπι Ντου – Ένας Τετράποδος Ήρωας
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Raja Gosnell
Πρωταγωνιστές: Sarah Michelle Gellar, Matthew Lillard, Freddie Prinze Jr., Linda Cardellini, Rowan Atkinson
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 87’