Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Sophie είναι μια 20χρονη κοπέλα που ζει μαζί με τη μητέρα της τη Donna στο νησί Καλοκαίρι. Εν όψη του γάμου της κι έπειτα από την ανάγνωση ενός ημερολογίου που διατηρούσε η μητέρα της όταν έμεινε έγκυος ανακαλύπτει ότι έχει τρεις πιθανούς μπαμπάδες.
Αποφασίζει λοιπόν και στέλνει και στους τρεις προσκλητήριο για το γάμου της εξ ονόματος της μητέρας της, ελπίζοντας ότι θα έρθουν και θα μπορέσει ν’ ανακαλύψει ποιος απ’ τους τρεις είναι ο πατέρας της.
Οι τρεις τους, μαζί με τις δύο κολλητές της Donna, θα φτάσουν ταυτόχρονα στο νησί κι από ‘κει και μετά αρχίζει να επικρατεί πανικός.

Προσωπική άποψη:
“Mamma mia, here I go again” και πάμε ξανά. Το “Mamma Mia” είναι μια απ’ τις δημοφιλέστερες μουσικοχορευτικές παραστάσεις του πλανήτη. Από το 1999 και μετά έχει λάβει χώρα σε κάθε μεριά του πλανήτη και αναρίθμητοι είναι οι θεατές που την έχουν παρακολουθήσει. Το γεγονός αυτό ήταν κι ο λόγος που η κινηματογραφική του μεταφορά δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς ήταν θέμα χρόνου.

Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την καλύτερη παγκόσμια διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Γυρισμένη στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στο Πήλιο, βγάζει προς τα έξω την καλύτερη πλευρά της χώρας μας, αυτή της φυσικής ομορφιάς, της χαράς, της ανεμελιάς και της διασκέδασης. Σε συνδυασμό δε με την εξαιρετική φωτογραφία που μοιάζει να μετατρέπει σε πορτρέτο την κάθε εικόνα, το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο πολύ όμορφο. Προσωπικά σκεφτόμουνα ότι χρειάζομαι επειγόντως διακοπές κι ότι μια δήθεν αναρρωτική θα ήταν πολύ χρήσιμη για βουτιές σε κάποια παραλία.

Καθαρά Χολιγουντιανή ταινία, που τι σημαίνει αυτό; Ακόμα κι ένα ήσυχο φαινομενικά νησί, μπορεί να ταρακουνηθεί και να μετατραπεί σε πίστα υπό τους ήχους των Abba. Αγαπημένα τραγούδια που όλοι ασχέτου ηλικίας έχουμε ακούσει και χορέψει, συνοδεύονται από εντυπωσιακά απολαυστικά χορευτικά, που πραγματικά σε κάνουν να θέλεις να σηκωθείς από το κάθισμά σου και να κινηθείς κι εσύ στους ξέφρενους ρυθμούς τους. Δεν έχω βέβαια να πω το ίδιο θετικά σχόλια για το μοντάζ της ταινίας που ειδικά ώρες-ώρες σε κάνει να πιστεύεις πως η υπεύθυνη δεν είχε τίποτα άλλο στο μυαλό της από το να φτιάξει μικρά κομμάτια video-clips και να τα ενώσει όλα μαζί σε ένα.

Η Meryl Streep είναι μοναδική, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε κάθε της κινηματογραφική παρουσία. Ερμηνεύει το ρόλο της με ισορροπία, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, τόσο όταν η υπόθεση εστιάζει στο κωμικό, όσο και στο αισθηματικό κομμάτι της ιστορίας. Η φωνή της είναι μοναδική, αν κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όσους έχουν παρακολουθήσει τις μέχρι σήμερα ταινίες της, καθώς και στο παρελθόν μας έχει εντυπωσιάσει στον συγκεκριμένο τομέα. Το “The Winner Takes It All” είναι η μοναδική της στιγμή, που σίγουρα θα έβαζε κάτω πολλές επαγγελματίες τραγουδιάρες του αμερικάνικου πενταγράμμου κι εκτός αυτού, είναι απίστευτο να βλέπεις μια γυναίκα στη δικιά της ηλικία, να έχει τόσο μπρίο, νάζι κι ένταση στο χορευτικό σκέλος του ρόλου της, τόσο ώστε να την κάνει να μοιάζει με κοριτσάκι.

Η Amanda Seyfried με την σειρά της, μας ικανοποιεί και η ίδια στο φωνητικό κομμάτι της υπόθεσης, όντας ιδιαιτέρως καλή. Γλυκιά κι εκφραστική, μ’ ένα φρέσκο και ζωηρό παρουσιαστικό, συνθέτει εκείνη την εικόνα της αθωότητας και της αφέλειας, που ακόμα κι αν φαντάζει υπερβολική ορισμένες φορές, κάπου μέσα μας την αποζητάμε.

Οι άντρες της ιστορίας τώρα παίζουν σε διαφορετικό ταμπλό. Ο Pierce Brosman, μπορεί να είναι κατά πολλούς και να παραμένει ο γόης της ταινίας, ωστόσο, φωνητικά τουλάχιστον δεν με πείθει καθώς ακούγεται σαν γαϊδούρι που τσινάει στην ανηφόρα. Ο Stellan Skarsgard πάλι, μάλλον έχει αυτογνωσία και γι’ αυτό δεν επιδίδεται σε λυρικές σκηνές, ενώ ο πολύ συμπαθής προς εμέ Colin Firth, αν και δευτερευούσης σημασίας ύπαρξη, έχει μια αξιοπρεπή παρουσία σε όλους τους τομείς.

Και σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο αναρωτιέμαι... Παρά τις όποιες σκηνοθετικές αστοχίες, παρά τις όποιες σεναριακές μελό κοινοτυπίες, πόσο αυστηρά μπορείς να κρίνεις ένα λαμπερό πακέτο που όταν το άνοιξες με δισταγμό, κατάφερε τελικά να σε παρασύρει, να σε κάνει να γελάσεις και να περάσεις ξέγνοιαστα και όμορφα; Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός πως έχω πολύ καιρό να διασκεδάσω ξέφρενα, αλλά τελικά δέχτηκα την πρόσκληση γι’ αυτό το κινηματογραφικό πάρτι και δεν το μετάνιωσα. Μπορεί να μην είναι αριστούργημα, δείτε το όμως με καλοκαιρινή κι αέρινη διάθεση και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε ευχάριστα.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Mamma Mia!
Είδος: Μουσική Κομεντί
Σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd
Πρωταγωνιστές: Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosman, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Dominic Cooper, Julie Walters, Christine Baranski
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 108’

Επίσημο site:
http://www.mammamiamovie.com/