Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η 10χρονη Chihiro και οι γονείς της κατευθύνονται προς το νέο τους σπίτι στα προάστια όταν ο πατέρας της αποφασίζει να κόψει δρόμο μέσα από ένα δύσβατο δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο.
Εκεί ανακαλύπτουν μια παράξενη και ερημική πολιτεία και ενώ κάνουν βόλτα οι γονείς της θα υποστούν μια μυστηριώδη μεταμόρφωση.
Το μικρό κορίτσι θα χρειαστεί να δείξει όλο της το κουράγιο για να απελευθερώσει τους γονείς της και να επιστρέψουν μαζί στον ελεύθερο κόσμο.

Προσωπική άποψη:

Μια ταινία που ήρθε και ξύπνησε σε πολλούς από μας μνήμες ξεχασμένες από τα παιδικά μας χρόνια. Φόβους κι ένστικτα που αναπτύσσαμε και ξεπερνούσαμε σε μια ηλικία όπου ακόμα δεν είχε πάρει κεφάλι η πονηριά. Όλες εκείνες τις ανασφάλειες και την αφέλεια μιας ηλικίας όχι τόσο μακρινής, αλλά πολύ διαφορετικής από την σημερινή πραγματικότητα. Πάνω σ’ αυτά τα συναισθήματα, σ’ αυτές τις σκέψεις στηρίζεται και παίζει η ταινία. Το αποτέλεσμα αυτού του παιχνιδιού; Να κερδίσει κριτικούς και θεατές κι όχι άδικα.

Ένα νεαρό κορίτσι, σ’ έναν κόσμο μαγικό, που κάθε λογής αλλόκοτα πλάσματα ζουν εκεί και τρομεροί δαίμονες κατέχουν τις εξέχουσες θέσεις, έχοντας υπό την υπηρεσία τους τους ανθρώπους που δεν τολμάνε να αντιδράσουν. Μέσα σ’ αυτό το μαγικό κόσμο, ένα μικρό κορίτσι, καλείται ν’ αντιμετωπίσει τον φόβο της γονικής απώλειας, την ανασφάλεια της μοναξιάς και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις να αναδειχτεί άθελά της σε ηρωίδα, αφού με την καλοσύνη και την αγνότητά της, είναι εκείνη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι απλά μαγική! Σα να ζεις στο πιο παράξενο και τρελό όνειρο, όπου όμως τίποτα δεν σε παραξενεύει, αντίθετα σε γοητεύει. Ακόμα και τα όνειρα όμως μπορούν να γίνουν εφιάλτες, όμως, ακόμα κι αυτή τους η σκοπιά, χειρίζεται με τέτοιο τρόπο, τόσο ευαίσθητο, που δεν είσαι σίγουρος αν αυτοσκοπός τους είναι να σε τρομάξουν ή να αναδείξουν μια άλλη πλευρά της παραίσθησης αυτής της μαγικής χώρας και των κατοίκων της.

Οι περισσότεροι ίσως έμαθαν το όνομα του Ιάπωνα σκηνοθέτη και καρτουνίστα Miyazaki, μόλις τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά, ανήκω σε μια κατηγορία ανθρώπων που παρακολουθούν, ψάχνουν κι έχουν στην κατοχή τους μια πολύ μεγάλη συλλογή anime από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Έτσι, έχω την χαρά να γνωρίζω την κουλτούρα της χώρας ως προς τα κινούμενα σχέδια, να τους θαυμάζω και να τους ευχαριστώ που μεγάλωσα μαζί τους. Ο Miyazaki είναι ένας αγαπημένος δημιουργός με μεγάλη ιστορία στον χώρο. Κάθε του νέα ταινία σε οδηγεί σ’ έναν νέο, διαφορετικό μα πάντα διαφορετικό κόσμο, όπου όλα κινδυνεύουν να χαθούν και όπου όλα μπορεί να σωθούν.

Ο Miyazaki είναι ένας πολύ τελειομανής άνθρωπος και θέλει να έχει άποψη πάνω σε κάθε σχέδιο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι κινήσεις τους είναι τόσο ρεαλιστικές κι ανθρώπινες, τόσο προσεχτικά μελετημένες. Σε συνδυασμό με τα ζωηρά χρώματα και τις έντονες εκφράσεις των παρά φύση πρωταγωνιστών του, σε κάνει να μαγεύεσαι ακόμα πιο πολύ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και τη μελωδική μουσική, που είναι τόσο ταξιδιάρικη, όσο και η διάθεση της ταινίας, τόσο ώστε να μπορεί να σε παρασύρει να κλείσεις τα μάτια και να ταξιδέψεις μαζί με την μικρή ηρωίδα.

Τώρα που έφτασα στο τέλος της κριτικής μου σκέφτομαι τελικά ότι οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η παρακολούθησή του. Ο μεγαλύτερος σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων εν ζωή, δίνει ζωή στα πιο τρελά και μαγικά παιδικά μας όνειρα. Πλάθει και δίνει υπόσταση σ’ έναν ονειρικό κόσμο που κάνει τα πιο όμορφα και τα πιο εφιαλτικά μας όνειρα μοιάζουν μίασμα μπροστά στα ενήλικα που φαντάζουν απόλυτα κενά. Παιδικό; Ίσως, με μια ενήλικη διάθεση όμως καθώς προσπαθεί να περάσει τα μηνύματα των πράξεων εκείνων που μας καθορίζουν, που μας διαμορφώνουν ως ανθρώπους, που μας δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές αξίες. Αν δεν το έχετε κάνει, αφεθείτε σ’ έναν κόσμο μαγικό, ονειρεμένο, σα να έχει βγει από τα πιο όμορφα και τρελά παραμύθια του μυαλού σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ταξίδι Στη Χώρα Των Θαυμάτων
Είδος: Κινούμενα Σχέδια Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Hayao Miyazaki
Πρωταγωνιστές: Rumi Hîragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takashi Naitô, Yasuko Sawaguchi, Tatsuya Gashuin, Ryunosuke Kamiki, Yumi Tamai, Yo Oizumi, Koba Hayashi, Tsunehiko Kamijô, Takehiko Ono, Bunta Sugawara
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 124’

Επίσημα sites:
http://www.chihiro.hu/
http://www.spiritedaway.com.au/
http://disney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/miyazaki/more_miyazaki.html