Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η χρήση ινδικής κάνναβης από μεγάλη μερίδα κόσμου είναι κάτι γνωστό που ωστόσο δεν παύει μέχρι και σήμερα να θεωρείται ταμπού και να σοκάρει μάλιστα πολλούς παρά την προσπάθεια της απομυθοποίησής του από μεριάς χρηστών και επιστημόνων.
Ο Γιώργος Καράμπελας, καταγώμενος από μια περιοχή της Ελλάδας που φημίζεται για την παραγωγή αυτού του είδους, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί, να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες που ίσως και ν’ απενοχοποιήσουν το αυτό το μικρό φυτό στα μάτια μας.

Προσωπική άποψη:
Ο συγγραφέας χειρίζεται ψύχραιμα και με μεγάλη ουδετερότητα ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει αποτελέσει το μήλον της έριδας σε νομικούς, ιατρικούς και κάθε φύσης κύκλους. Αναζητάει και ανιχνεύει τις ρίζες του φυτού εκείνου που από άλλους έχει θεωρηθεί θεικό και από άλλους σατανικό. Για κάποιους αποτέλεσαι πηγή έμπνευσης και δράσης και για κάποιους άλλους την αρχή της καταστροφή τους.

Η προσέγγιση του θέματος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά επιστημονική. Ξεκινάμε ένα ταξίδι στον κόσμο της ινιδκής κάνναβης για ν’ ανακλύψουμε τόσο τις διάφορες ποικιλίες της, όσο και τις ιδιομορφίες της και την χρήση της μέσα στους αιώνες. Γιατί όσο και να φαίνεται περίεργο, τελικά η κάνναβη είναι κάτι περισσότερο από ένα παραισθησιογόννο φυτό. Είναι ένα φυτό που σημάδεψε την βιομηχανία καθώς έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή κλωστικών ινών, στην φαρμακοπαραγωγή αλλά και που έχει επηρεάσει την εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας από την παλαιολιθική εποχή.

Μέσα σ’ αυτό τα ταξίδι της παραζάλης, μαθαίνουμε για την χρήση της στην αρχαία Ελλάδα και στα ιερά μυστήρια που σημάδεψαν την ιστορία της, στην Κίνα και την Ιαπωνία, στην αρχαία Ρώμη, στην Περσία, στο Ισλάμ, στην Αίγυπτο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, ακόμα και στην Αφρική. Τελικά η κάνναβη είναι πολυδιαδεδομένη και δοξασμένη με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό καλούμαστε ως αναγνώστες να κατανοήσουμε.

Γιατί αγαπητέ αναγνώστη, μιλάμε για ένα φυτό, που στάθηκε καταστροφικό για πολύ κόσμο. Όχι γιατί τον εξώθησε σε κάτι πιο ισχυρό, αλλά γιατί για χάρη του βασανίστηκε, κατακρίθηκε, οδηγήθηκε σε πολέμους και κατάληξε πολλές φορές και σε θάνατο, κάτι που ξεπερνά τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πέραν όμως της δυσάρεστης πλευράς, υπάρχουν και εκείνοι που δόξασαν την κάνναβη, που χάρη σ’ αυτήν γλέντησαν και γέλασαν, ξέχασαν τα βάσανά τους και εναπόθεσαν εκεί ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Η κάνναβη, εξελίσεται όσο εξελίσεται και η ανθρωπότητα. Είναι σαν φαύλος κύκλος που ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, η κάνναβη είναι το φυτό εκείνο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Και έχει δίκιο! Τώρα το κατά πόσο μπορεί κανείς ν’ ασπαστεί τις απόψεις του διαβάζοντας το βιβλίο, είναι μια ιστορία πολύ διαφορετική. Μπορεί να μην σας κάνει υποστηρικτές της κάνναβης, σίγουρα όμως θα σας προβληματίσει και θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον με το ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα Βιβλίου:
Συγγραφέας: Καράμπελας Γιώργος
Εκδόσεις: Οξύ
Κατηγορία: Εκπαιδευτικό
Έτος Έκδοσης: 1998
Αρ. σελίδων: 623
ISBN: 978-960-436-199-1