Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ντροπαλή Patience Philips δουλεύει ως διαφημίστρια σε μια εταιρεία καλλυντικών που ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά ένα νέο προϊόν.
Όταν κατά λάθος ακούσει κάποιες πληροφορίες, που δεν έπρεπε να μάθει ποτέ, θα βρεθεί δολοφονημένη.
Όμως μια γάτα που υπήρχε εκεί κοντά θα την αναστήσει και να τη μετατρέψει με μαγικό τρόπο σε Catwoman.
Τώρα η Patience, συντροφιά με τις νέες της ικανότητες, θα προσπαθήσει να εκδικηθεί για τον θάνατό της, αλλά και να σώσει τον κόσμο από την επικίνδυνη δράση της βιομηχανίας.

Προσωπική άποψη:
Περίμενα πολύ καιρό αυτή τη στιγμή! Την ονειρευόμουν για την ακρίβεια από την στιγμή εκείνη που έτυχε να δω πριν μια διετία περίπου το “Catwoman”. Περίμενα λοιπόν με πάθος την στιγμή όπου η τηλεοπτική της προβολή θα μου έδινε το άλλοθι που χρειαζόμουν, ένα φρεσκάρισμα της μνήμης που θα οδηγούσε στο απόλυτο κράξιμό της. Προειδοποιώ λοιπόν για τις διαθέσεις μου και συνεχίζω ακάθεκτη.

Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι ήμουν επηρεασμένη από την εμφάνιση της Catwoman ως ηρωίδας στην ταινία του Batman του 1992, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Tim Burton. Έχω εκφράσει και στο παρελθόν την άποψή μου για τις ταινίες του Batman, καλώς ή κακώς δεν με ξετρέλαναν ποτέ. Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω την ιδιαίτερη, γοτθική και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Burton, που αντιμετώπισε τους ήρωες με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να περάσει στο κοινό, κάθε θετικό και αρνητικό τους στοιχείο. Και καλώς ή κακώς, στο “Batman Returns”, η Catwoman είχε προσωπικότητα, την προσωπικότητα της γάτας. Παιχνιδιάρα, ευάλωτη και ταυτόχρονα επικίνδυνη και άγρια.

Ας μου λύσει λοιπόν κάποιος την απορία μου! Έχοντας ήδη ένα καλό προσχέδιο χαρακτήρα στα χέρια σου, πως αποφασίζεις κύριε Pitof να της αλλάξεις τα φώτα; Ή μάλλον δεν φταις εσύ, όχι… Φταίει αυτός που σε ανακάλυψε, αυτός που σου έδωσε μια κάμερα στα χέρια και σε άφησε να κάνεις ότι γουστάρεις. Ακροβατώντας λοιπόν σε φτηνές αντιγραφές σκηνών όπου το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υποβιβάζουν την νοημοσύνη μας, πέτυχες το απόλυτο τίποτα.

Και μιας και μιλάμε για το απόλυτο τίποτα… Αυτή την Berry, ποιος και πότε την ανέβασε στην κορφή του ερμηνευτικού θρόνου; Ας μου θυμίσει κάποιος γιατί πήρε Oscar! Δεν λέω, δεν είναι απαράδεκτη σε όλες τις ταινίες της, στην προκειμένη όμως είναι όπως ακριβώς και το όνομά της… χάλι! Άχρωμη, άοσμη και άγευστη, σε μια ερμηνεία που πιο ξύλινη δεν θα μπορούσε να είναι. Κατά το μισό του έργου περιφέρεται με το βλακώδες ύφος της αθώας, ενώ στην άλλη μισή προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι sexy κι επικίνδυνη, έτοιμη για όλα. Εγώ πάλι, ένα έχω να πω… Εκεί που μετά συγχωρήσεως έκλασε η Michel βγήκε η Berry.

Και αν θέλετε να συνεχίσω να βγάζω χολή, μπορώ να περάσω στις ερμηνείες β’ επιπέδου. Αυτός ο Benjamin Bratt θα παίξει ποτέ κανέναν άλλο ρόλο εκτός αυτόν του μπάτσου; Ειδικά όταν παίρνει το… κακό του ύφος τρελαίνομαι! Και η Sharon Stone… που πήγε η sexy ηθοποιός των 90’s; Κάπου την έχασε στην διαδρομή φαίνεται και το μόνο που της έχει απομείνει είναι μια κινηματογραφική εμφάνιση, έπειτα από κάθε νέα πλαστική επέμβαση, έτσι, για να μας κάνει να ζηλεύουμε.

Η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ωραιότατο, μακροσκελές video clip ή ένα προμοτάρισμα κάποιου violence ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Σε αυτά τα δύο ναι, θα μέτραγε το φτηνό σκοταδιστικό σκηνικό και οι σκηνές όπου το ξύλο πέφτει βροχή και τίποτα άλλο. Όμως μιας και μιλάμε για ταινία, τα πράγματα διαφοροποιούνται, πόσο μάλλον όταν στο μυαλό μας επικρατεί ένα διαφορετικό μοντέλο γύρω από το στυλ και την προσωπικότητα της κεντρικής ηρωίδας. Ο Pitof μάλλον διεκπεραιωτικά έχει δει το θέμα σκηνοθεσία και αφήνει υλικό και cast ανεκμετάλλευτα, απογοητεύοντας οικτρά το κοινό που περίμενε την ταινία πως και πως. Μήπως γι’ αυτό δεν τον ξανάδαμε από τότε; Τελικά μεγάλος κερδισμένος απ’ την ταινία, είναι η γάτα που μεταμορφώνει την Berry σε μια εξαιρετική εμφάνιση.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Catwoman
Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Pitof
Πρωταγωνιστές: Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone), Lambert Wilson, Alex Borstein, Michael Massee, Byron Mann, Christopher Heyerdahl, Peter Wingfield, Berend McKenzie, Manny Petruzzelli
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 105’

Επίσημο site:
http://catwoman.warnerbros.com/