Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για την Μπέλλα Σουάν, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ίδια τη ζωή: ο Έντουαρντ Κάλεν. Όμως το ν’ αγαπάς έναν βρικόλακα είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η Μπέλλα.
Ο Έντουαρντ την είχε ήδη σώσει από τα δόντια ενός σατανικού βρικόλακα, όμως τώρα, καθώς η τολμηρή τους σχέση απειλεί ό,τι αγαπούν, καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα μόλις έχουν ξεκινήσει.
Και για τη Μπέλλα τα προβλήματα αυξάνονται όταν ο Έντουαρντ την εγκαταλείπει και την αφήνει μόνη της. Μαζί με εκείνον, χάνεται ο κόσμος της και το νόημα να ζει.

Προσωπική άποψη:

Όσοι έχουν διαβάσει το “Λυκόφως” θα κατανοήσουν χωρίς δυσκολία την λαχτάρα μου να μάθω τη συνέχεια. Τη συνέχεια που τόσο αχόρταγα θες να ρουφήξεις. Τη συνέχεια μιας ρομαντικής και συνάμα τραγικής ιστορίας όπου η αθανασία συναντά την θνησιμότητα και την καλεί σε ένα παράξενο παιχνίδι. Ο απαγορευμένος καρπός δαγκώθηκε και το μόνο που μένει είναι να έρθουν τόσο οι ήρωες, όσο κι εμείς, αντιμέτωποι με τις συνέπειες. Κάθε τι έχει το αντίτιμό του, είτε θέλεις να το πληρώσεις είτε όχι.

Αφήσαμε τους ήρωές μας χαμένους στα συναισθήματα της αγάπης τους, ελεύθερους να χαρούν αυτό που ζουν, έπειτα από μια σειρά ρομαντικών παιχνιδιών, αποκαλύψεων, αντιμετώπισης επικίνδυνων εχθρών και θανάσιμων καταστάσεων. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί κλήθηκαν να πάρουν τις αποφάσεις τους, να περάσουν μέσα απ’ τα μανιασμένα κύματα της φουρτουνιασμένης τους ζωής για να μπορέσουν να ξαποστάσουν, να πάρουν μια ανάσα σε κάποιο γαλήνιο λιμάνι. Τουλάχιστον μέχρι να συμβεί εκείνο, αυτό το μικρό και φαινομενικά ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα ζωτικό πραγματάκι που μπορεί να γκρεμίσει τα πάντα, ακόμα και την ευτυχία, σαν να είναι πύργος από τραπουλόχαρτα.

Πώς να φανταστείς τη ζωή σου όταν εκείνη δεν βρίσκεται δίπλα σου; Όταν όλος σου ο κόσμος, όλα σου τα όνειρα αντικατοπτρίζονται σε ένα και μόνο πρόσωπο, σε ένα χαμόγελο, σε ένα βλέμμα και ξαφνικά, απροειδοποίητα, χάνονται. Όχι μόνο δεν μπορείς να τα αγγίξεις, δεν μπορείς καν να τα δεις, να τα αντικρίσεις έτσι ώστε να συνεχίζεις να ελπίζεις. Έτσι, ώστε να έχεις ένα λόγο να κρατηθείς και να μην βουλιάξεις στην δίνη της λύπης, την δίνη εκείνη που προκαλεί η θλίψη της απώλειας. Η Μπέλλα χάνει τον Έντουαρντ, φεύγει και μαζί του παίρνει και την ψυχή της, την ψυχή εκείνη που μάταια προσπαθεί να σώσει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα την πληγώσει.

Λένε ότι οι πληγές τις καρδιάς σβήνουν, ισχύει όμως; Ο Έντουαρντ αθέτησε την υπόσχεσή του στη Μπέλλα, ότι θα είναι δίπλα της για όσο τον χρειάζεται. Σειρά της να αθετήσει την δικιά της υπόσχεση, ότι θα προσέχει. Ποιος ο λόγος άλλωστε να ζεις μέσα στα ασφαλή πλαίσια μιας καθημερινότητας που σε πνίγει, που δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει αφού, ότι πιο πολύτιμο έχεις έχει πια χαθεί. Ο ρομαντισμός δεν υπάρχει πλέον, έσβησε στο τελευταίο τους βλέμμα και την θέση μιας ευτυχίας, που παρά τις δυσκολίες, έμοιαζε πλέον αλώβητη, καταλαμβάνει πλέον η θλίψη. Και καθώς η ανάγνωση προχωράει, η θλίψη της Μπέλλα γίνεται και δικιά μας. Ο πόνος της και η απώλειά της, ανοίγουν μια τρύπα στο στήθος της που δεν λέει να κλείσει, παράλληλα με το δικό μας.

Και όσο και αν θέλει να το παλέψει, δεν μπορεί να ξεχάσει. Μπορεί να καταφέρει τελικά να ζήσει, όμως πάντα μέσα της θα είναι κενή, θα λείπει εκείνο, το μεγαλύτερο κομμάτι της ψυχής της, γιατί αυτό το κομμάτι το κέρδισε και το κράτησε εκείνος. Η Μπέλλα μένει πίσω, τραγική φιγούρα, σκιά του παλιού της εαυτού, παραδομένη στο κενό που άφησε ο Έντουαρντ πίσω του. Η θλίψη είναι κακός σύμβουλος και μόνο ένα στήριγμα μπορεί να σε κρατήσει. Ο Τζέικομπ αποτελεί το στήριγμα της Μπέλλα, όμως κι εκείνος, θα την βάλει σε ένα ακόμα μονοπάτι στολισμένο από θρύλους. Άραγε, είναι κάτι που μπορεί να το αντέξει, πόσο μάλλον, αν χρειαστεί να διαλέξει; Δεν είναι εύκολη επιλογή ανάμεσα στη φιλία και τον έρωτα.

Τα φαινόμενα απατούν και το βιβλίο το αποδεικνύει περίτρανα, αφού η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και καθώς υπάρχει εξέλιξη, αυτή γίνεται όλο και πιο γρήγορη, κόβοντας την ανάσα. Ακόμα και αν οι δύο ερωτευμένοι νέοι είναι μακριά, η μοίρα τους είναι κοινή. Έχει πλέον εισέλθει η μία στην τροχιά της άλλης και την επηρεάζει, ακόμα και αν δεν το θέλουν. Το μονοπάτι που διάλεξαν είναι κοινό και δεν μπορούν να βγουν από ‘κει. Η ζωή είναι σκληρή, αλλά ο αποχωρισμός είναι ακόμα πιο σκληρός, πόσο μάλλον ο αιώνιος. Δεν μπορεί να υπάρξει ο ένας στον κόσμο χωρίς τον άλλο, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται μαζί. Ακολουθούμε λοιπόν ένα παιχνίδι, έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο. Ο Έντουαρντ θέλει να σώσει τ ην ψυχή της Μπέλλα, για να γίνει όμως αυτό, πρέπει εκείνη να σώσει την ζωή του και να ενώσει ξανά τα νήματα των ζωών τους σε ένα.

Η Meyers αναβιώνει μέσα από ένα σύμπαν απόκοσμων πλασμάτων μια τραγική ρομαντική ιστορία, που θυμίζει ακόμα περισσότερο εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Το μεταμοντέρνο στοιχείο προστίθεται ώστε να μας μεταφέρει σε μια σύγχρονη εποχή, που ωστόσο, αποπνέει ακόμα κάτι από τον επικίνδυνα γοητευτικό αέρα μιας άλλης παλαιότερης εποχής. Μιας εποχής, που το αγνό συναίσθημα και ο πόθος, μπορούσαν να θυσιαστούν γι’ αυτόν που αγαπάς. Μιας εποχής όπου δεν υπήρχε λογικό και παράλογο, μόνο θέλω, ένα θέλω πιο μεγάλο και πιο δυνατό απ’ ο,τιδήποτε άλλο.

Θανάσιμοι κίνδυνοι, θλίψη, οδύνη, πόνος και τραγικά συναισθήματα, περιπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι, όπου ο ένας πρέπει να προστατέψει και να σώσει τον άλλο. Το υπαρκτό με το φανταστικό χορεύουν ξέφρενα, αρχέγονοι μύθοι έρχονται να συμπληρώσουν ότι έλειπε από την παλέτα της γοτθικής φαντασίας και το αινιγματικό, μυστήριο και γοητευτικό ταξίδι συνεχίζεται. Μια νέα σελήνη, μια νέα αρχή, αναγεννημένη μέσα απ’ το τέλος, που αποκλείεται να μην σας συγκινήσει, αποκλείεται να μην σας πάρει την ανάσα και πολύ περισσότερο, αποκλείεται να μην φέρει τα δάκρυα στα μάτια σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Λατσίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 571
ISBN: 978-9606665271