Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο εκατομμυριούχος, επιχειρηματίας Edward και ο εργατικής καταγωγής, μηχανικός Carter ζουν εντελώς διαφορετικές ζωές. Από σύμπτωση θα μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου.
Εκεί θα ανακαλύψουν ότι τους μένει λίγος χρόνος ακόμα για να ζήσουν και αποφασίζουν να φτιάξουν μια λίστα με όσα θα ήθελαν να κάνουν όσο ζουν και δεν έχουν κάνει.
Μαζί θα ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής τους, στην πορεία του οποίου, θα χτίσουν μια βαθιά φιλιά και θα μάθουν να ζουν τη ζωή στο έπακρο, με διορατικότητα και χιούμορ.

Προσωπική άποψη:
Ακούγοντας τα ονόματα των Freeman και Nicholson ενωμένα σε μια σύμπραξη δυνάμεων δεν μπορείς παρά να νιώσεις ικανοποίηση γιατί θα δεις δύο μεγάλα και ταλαντούχα ονόματα του κινηματογράφου να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί το γεγονός της επίγνωσης της κλινικής κατάστασης των δύο να μην είναι κάτι φυσικά χαρούμενο και η επιθανάτια δράση τους να είναι κομματάκι υπερβολική και χοντροκομμένη αλλά, αν έχεις την διάθεση να το παραβλέψεις ως έναν βαθμό ή έστω να κάνεις τα στραβά μάτια, μπορείς να το διασκεδάσεις.

Έχουμε λοιπόν δύο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες. Από τη μία είναι ο εγωκεντρικός, αυταρχικός και αλαζόνας επιχειρηματίας ο οποίος έχει μια τεράστια περιουσία αλλά μια κενή οικογενειακή ζωή και από την άλλη ο φτωχός, πλην τίμιος μεροκαματιάρης σε συνεργείο που μπορεί να στερείται χρημάτων όμως, πέρασε μια ευτυχισμένη ζωή με μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Όπως αντιλαμβάνεστε μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα κοινό και υπό φυσιολογικές συνθήκες μάλλον δεν θα έκαναν παρέα όμως, κατά βάθος ο ένας καλύπτει τα κενά του άλλου λειτουρώντας κατ’ επέκτασην ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Το σενάριο της ταινίας δεν είναι κακό! Είναι έξυπνο, έχει ευφυείς διαολόγους ανάμεσα στους δύο άντρες και δηλητηριώδεις ατάκες, προκαλεί γέλιο και συγκίνηση, μας βάζει μέσα στις δύο διαφορετικές φιλοσοφίες και σκέψεις, ακολουθώντας πάντα μια καλογραμμένη εξελιχτική πορεία. Όμως, όπως άλλωστε ήδη ανέφερα στην εισαγωγή του κειμένου αυτού, δεν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει αρκετές ευκολίες ώστε να διευκολυνθεί. Από την άλλη όμως, για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, για να πραγματοποιήσει κάποιος τις πιο τρελές του επιθυμίες, δεν είναι αρκετό το κίνητρο και η διάθεση, χρειάζεται και το χρήμα οπότε, υποθέτω ότι οι όποιες ευκολίες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Ο Rob Reiner σκηνοθετεί με απλότητα αυτό το κωμικό δράμα δημιουργώντας τελικά μια ταινία που μπορεί να μην σε κερδίζει από άποψη συναισθημάτων όπως το πολύ παλαιότερό του “Stand By Me” όμως, καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της ισότητας των ανθρώπων μπροστά στον θάνατο καθώς επίσης πως, όσα λεφτά κι αν έχεις αν έρθει η ώρα σου δεν την γλιτώνεις με τίποτα (μπορείς παρ’ όλα ταύτα να το διασκεδάσεις). Ωραία χαρτογράφιση ενός παράξενου ταξιδιού κόντρα στα στενά περιθώρια του θανάτου, μαγευτικά και όμορφα τοπία που όπως και να το κάνουμε είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Οι Freeman και Nicholson καλούνται να υποστηρίξουν δύο ρόλους και έχω την αίσθηση πως στον καθένα ανατέθηκε εκείνος που θα μπορούσε να υποστηρίξει πραγματικά καλύτερα. Κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους, τους υιοθετούν και τους ερμηνεύουν ως δεύτερη φύση τους, εμπλουτίζοντάς τους με τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους δίνοντάς μας με ευκολία να καταλάβουμε ότι έστω κι αν οι ερμηνείες τους δεν χαρακτηριστούν άξιες βράβευσης, εκείνοι το διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας κοινωνίας με πολλούς διαφορετικούς παρανομαστές. Δύο φιλοσοφίες που η μία συμπληρώνει την άλλη ώστε τελικά να μην υπάρχει κανένα κενό να τις χωρίζει. Μια διασκεδαστικά κωμική και ταυτόχρονα, συγκινητικά ανθρώπινη προσέγγιση της ανασφάλειας και του φόβου που προκαλεί η επίγνωση του θανάτου. Η προσέγγισή της είναι απλή, τίποτα μεγαλεπήβολο ή δαιδαλώδες που όμως, καταφέρνει να διαχειριστεί αρκετά καλά, τόσο την κωμική και όχι ρεαλιστική πλευρά της ιστορίας όσο την συγκινητική και σε βάθος ανθρώπινη. Οι Freeman και Nicholson πάντως φαίνεται να βρίσκονταν σε μεγάλα κέφια και να το απόλαυσαν οπότε, έστω και μόνο γι’ αυτό τον λόγο αξίζει να το δείτε.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Επιθυμίες Στο Παρά Πέντε
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Rob Reiner
Πρωταγωνιστές: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd, Rob Morrow
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 97’

Επίσημο site:
http://thebucketlist.warnerbros.com/