Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Max Skinner αντιμετωπίζει τα πάντα με τη χρηματιστηριακή αξία. Ακόμα όμως και οι συνηθισμένοι στην επιτυχία έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αδιέξοδα και για τον Max κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την απώλεια της θέσης του.
Παράλληλα πληροφορείται πως ο θείος Henry πλάι στον οποίο πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια σε ένα κτήμα του γαλλικού νότου, πέθανε κληροδοτώντας του τον αμπελώνα μαζί με το αρχοντικό.
Φαινομενικά ψύχραιμος, πηγαίνει στο κτήμα και χωρίς ενδοιασμούς κινεί τις διαδικασίες ώστε να το πουλήσει ενώ προετοιμάζει το έδαφος για ένα δυναμικό επαγγελματικό come back. Μία ατυχία όμως στέκεται η αιτία να χάσει την πτήση του. Η απρόσμενη παράταση της παραμονής του στη Γαλλία τον φέρνει να γνωρίζει τη δυναμική Fanny όχι όμως και με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Εν μέσω όλων αυτών των ανακατατάξεων, στο κτήμα καταφτάνει και μία ξανθιά καλιφορνέζα που δηλώνει πως είναι κόρη του θείου Henry.

Προσωπική άποψη:
Η επιτυχημένη νουβέλα του Peter Mayle δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη και όπως τόσες άλλες, κάποια στιγμή βρήκε διέξοδο προς την μεγάλη οθόνη. Όπως όμως γίνεται στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, σε προκαταβάλει η ανησυχία. Μια ανησυχία που σχετίζεται καθαρά με το κατά πόσο πιστά μπορούν οι σελίδες ενός βιβλίου να μεταφερθούν στο κινηματογραφικό πανί. Δυστυχώς, το “Μια Καλή Χρονιά” δεν αποτελεί ένα καλό δείγμα εκπροσώπησης του είδους.

Η ταινία βασίζεται πάνω σε ένα υπόβαθρο, συναισθηματικό και μη, που απευθύνεται καθαρά στο αμερικάνικο κοινό το οποίο μπορεί πιο εύκολα να συγκινήσει. Μόνο στα όνειρα άλλωστε ένας τόσο πλούσιος κι επιτυχημένος άντρας σαν τον κεντρικό ήρωας της ιστορίας θα μπορούσε να παρατήσει τα πάντα για μια αγροτική και χαλαρή ζωή. Είτε μας αρέσει είτε όχι, στην παργματική ζωή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και δεν έχω πρόβλημα με το παραμύθι που προσπαθούν ορισμένες φορές οι ταινίες να μας πλασσάρουν. Το αντίθετο θα έλεγα αφού, λίγο-πολύ, όλοι μας έχουμε την ανάγκη του στην ζωή μας. Αυτό που είναι ενοχλητικό είναι η ευκολία και η απλούστεση των καταστάσεων.

Η συγκεκριμένη ταινία πρέπει να ήταν η πρώτη, ίσως και η τελευταία, ταινία του Ridley Scott με κωμικά στοιχεία. Έχει αποδείξει στο παρελθόν πολλάκις την σκηνοθετική του αξία σε μεγαλοπρεπείς κι επικές ταινίες όμως, η καλή διάθεση που έχουμε απέναντι στο έργο του αρχίζει να κλονίζεται σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Τα κλισέ στοιχεία που χρησιμοποιεί προσπαθώντας να εξιτάρει την κωμική μας διάθεση δεν πετυχαίνουν τον σκοπό τους αφού, τα έχουμε δει τόσες και τόσες φορές που όχι μόνο είναι κουραστικά και προβλέψιμα αλλά, έχουν πάψει πλέον να είναι αστεία. Μπορεί η καλή διάθεση για χρήση χιούμορ να υπάρχει όμως, είναι τόσο παλαιομοδίτικο που σπάνιες φορές θα κάνει το χειλάκι μας να γελάσει. Κι αυτό όχι γιατί το διασκεδάζουμε πραγματικά αλλά γιατί δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην αφέλεια που παρακολουθούμε.

Ο Russell Crowe είναι ένας ηθοποιός που μπορεί να απολαμβάνουμε να τον βλέπουμε ως ένδοξο ήρωα, ως μονομάχο ή ως δραστήριο μέλος μιας εγκληματικής κοινωνίας όμως, ως καλοκάγαθος επιχειρηματίας με ξαφνικές ανησυχίες περί ζωής δεν πείθει. Παρεμένει συμπαθής στα μάτια μας όμως, όσο κι αν ομολογυμένως το προσπαθεί, δεν μπορεί να περάσει από την σκληρή όχθη που τον έχουμε συνηθίσει στην αντίπερα, εκείνη της ευαισθησίας και της τρυφερότητας. Η αδυναμία του Scott λειτούργησε αρνητικά, επιβαρύνοντας κι άλλο το μέτριο σύνολο.

Μπορεί η ταινία να αποπνέει έναν γλυκόπικρο αέρα ευαισθησίας, τρυφερότητας κι αναπόλησης όμως, είναι τόσο πολυφορεμένος ο τρόπος απόδοσής τους που δεν έχουν την ικανότητα να σε παρασύρουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα κωμικά στοιχεία που ενώ είναι τοποθετημένα σε σωστές δόσεις και στα σημεία που θα έπρεπε, προσπαθώντας να μην είναι υπερβολικά, καταλήγουν να είναι μονότονα. Μπορεί η φωτογραφία και οι εξοχικές εικόνας του παρελθόντος αλλά του παρόντος να είναι μαγευτικές όμως, δεν καθιστούν ένα αρκετά ικανοποιητικό στοιχείο ώστε να ξεχάσουμε όλα τα άλλα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μια Καλή Χρονιά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Ridley Scott
Πρωταγωνιστές: Russell Crowe, Albert Finney, Marion Cotillard, Freddie Highmore, Rafe Spall, Archie Panjabi, Richard Coyle, Ben Righton, Patrick Kennedy, Abbie Cornish
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 118’

Επίσημο site:
http://www.agoodyeardvd.com/