Συνοπτική περίληψη του έργου:
19 Αυγούστου 1973
και πέντε φίλοι οδεύουν προς μια συναυλία στο Ντάλας διασχίζοντας την πολιτεία του Τέξας.
Ξαφνικά βρίσκουν μια κοπέλα να περπατάει στη μέση του δρόμου εξαντλημένη και αποφασίζουν να την βοηθήσουν πηγαίνοντάς την σε κάποιο νοσοκομείο.
Στη διαδρομή όμως η κοπέλα βγάζει ένα πιστόλι και τινάζει τα μυαλά της στον αέρα.
Όλοι οι νεαροί επιβαίνοντες σοκάρονται ενώ τους πιάνει πανικός καθώς βρίσκονται με ένα πτώμα και δύο κιλά μαριχουάνα.
Η τελική απόφασή τους να αναζητήσουν κάποιον σερίφη της περιοχής τους φέρνει αντιμέτωπους με τον μανιακό Leatherface.

Προσωπική άποψη:
Όταν ο Michael Bay ανακοίνωσε πως σκοπεύει να γίνει παραγωγός του remake του αριστουργήματος του Hooper που το 1974 προκάλεσε μεγάλο κύκλο συζητήσεων και κατάφερε να αναδειχτεί έχοντας χρησιμοποιήσει ένα πενιχρό budget, πολλοί ήταν εκείνοι που ενθουσιάστηκαν με την προοπτική αλλά, πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που εναντιώθηκαν εξαγριωμένοι απέναντι στην ιδέα αυτή. Τελικά η ταινία γυρίστηκε και μπορεί να μην ήταν ισάξια του πρωτότυπου στο οποίο και βασίστηκε αλλά, ήταν μια εντυπωσιακά καλή προσπάθεια.

Αν κάτι τρόμαζε πολλούς, περισσότερο κι απ’ την ιδέα ενός σχιζοφρενή με πριόνι στην μεγάλη οθόνη, ήταν ότι τα σκηνοθετικά ηνία πέρασαν στα χέρια του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Marcus Nispel. Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη διέψευσε κάθε αρνητική σκέψη που είχαμε κάνει γύρω από το έργο του εκ του αποτελέσματος. Δείχνοντας μεγάλο σεβασμό στο πρωτότυπο υλικό που είχε στην διάθεσή του και θέλοντας καθαρά να δημιουργήσει ένα remake και όχι να δώσει νέα διάσταση στην ιστορία, ο Nispel ακολούθησε νευρώδη και σφιχτοδεμένα σκηνοθετικά μονοπάτια που τον οδήγησαν σε καλό δρόμο.

Ο Nispel προσπαθεί από τα πρώτα λεπτά να καθηλώσει τον θεατή αλλά και να του ξεκαθαρίσει τις διαθέσεις του, δίνοντάς του μια σαφή εικόνα για το τι θ’ ακολουθήσει. Η εναρκτήρια σκηνή ακολουθεί ντοκιμενταρίστικους ρυθμούς και πρότυπα, συστήνοντάς μας έτσι μια άγρια πλευρά της έρημης αμερικανικής επαρχίας αλλά, και τους νεαρούς πρωταγωνιστές της ιστορίας του που θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν. Σε συνδυασμό με την σκοτεινή, τρομακτική ατμόσφαιρα ενός περιβάλλοντος που μοιάζει αρκετά κλειστοφοβικό αλλά και το καλό μοντάζ, το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του δέοντος καλό. Επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει να μας παρουσιάσει ωμή βία αλλά να παίξει περίτεχνα μαζί της.

Λόγω του ότι εξ’ αρχής γνωρίζουμε την πλοκή αλλά και την πορεία που θ’ ακολουθήσει η ιστορία, δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης όμως αυτό, δεν εκμηδενίζει την αγωνία. Την κρατά σαφέστατα σε πιο χαμηλά επίπεδα από την ταινία του Hooper αλλά και πάλι το ενδιαφέρον μας διατηρείται αρκετά ζεστό. Ωστόσο, ο Leatherface είναι από μόνος του ένας εξαιρετικός κακός που προκαλεί το ενδιαφέρον μας, όχι μόνο λόγω της παράνοιάς του αλλά και λόγω της μη καρικατουρίστικης παρουσίας του στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Ο Nispel καταφέρνει ν’ αποσπάσει από το νεαρό cast του το καλύτερο των δυνατοτήτων τους αν και σε τέτοιες παραγωγές το μόνο που απαιτείται είναι η έκφραση της αγωνίας και του φόβου. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν είναι και κάτι που χρειάζεται εξαιρετικά σπάνιες ικανότητες. Απλά τσιρίζεις και τρέχεις έχοντας τον πανικό στο μάτι. Αν κάποιος ξεχωρίζει αυτή είναι η Biel και το καυτό της, ιδρωμένο συνολάκι κι αυτό λόγω του ότι έχει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια ρόλο.

Όπως κάθε κλασσική ταινία τρόμου του ’70 και του ’80 απέκτησε μέσα στα χρόνια κάποιο remake, έτσι έγινε και με τον “Σχιζοφρενή Δολοφόνο Με Το Πριόνι” του Hooper. Ίσως μάλιστα να ήταν και το remake εκείνο που άνοιξε τον δρόμο στα υπόλοιπα. Όπως και να ‘χει, το συγκεκριμένο remake είναι το πιο άρτιο όλων αυτής της κατηγορίας. Δυνατή και γρήγορη σκηνοθεσία, σφιχτό μοντάζ και σκοτεινή ατμόφαιρα, συνθέτουν ένα ικανοποιητικό προς κάθε γούστο αποτέλεσμα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Marcus Nispel
Πρωταγωνιστές: Jessica Biel, Jonathan Tucker, Erica Leerhsen, Mike Vogel, Eric Balfour, Andrew Bryniarski, R. Lee Ermey, David Dorfman
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 100’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0324216/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Texas_Chainsaw_Massacre_(film)