Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Roger Ferris είναι μυστικός πράκτορας της CIA ο οποίος στην τελευταία επιχείρηση στο έδαφος του Ιράκ παραλίγο να χάσει τη ζωή του.
Νέος στόχος του, να εντοπίσει τον αρχηγό της Al Qaeda στην Ιορδανία. Την άκρως επικίνδυνη αποστολή, συντονίζει από τις Η.Π.Α. ο προϊστάμενός του Ed Hoffman.
Παρά την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών της Ιορδανίας, η ολοκλήρωση της αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Προσωπική άποψη:
Ο Ridley Scott εί ναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλής και χαρακτηριστικούς σκηνοθέτες της γεννιάς μας. Όλες του οι ταινίες, ανεξαιρέτως αν μας αρέσουν ή όχι, χαρακτηρίζονται από ένα δικό του, προσωπικό ύφος. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που είναι αναγνωρίσιμες. Η δράση είναι καταιγιστική, το μοντάρισμα γρήγορο και με ένταση ενώ, το σενάριο αρκετά δυναμικό κι εύστροφο ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον σου, μέχρι εκείνο τουλάχιστον το σημείο όπου θα υπάρξει η μικρή, χαρακτηριστική καμπή που μας οδηγεί σε κάθε νέα του ταινία.

Ο Scott χρησιμοποιεί ως φόντο της ιστορίας του μια Μέση Ανατολή που σαν εικόνα σε μαγεύει εξαιτίας του άγνωστου και παράξενου που γεννά στα μάτια σου και που απ’ την άλλη σε κάνει να θλίβεσαι και να ανατριχιάζεις από την βίαιη διάθεση και το αιματηρό πνεύμα που πλανάται στην ατμπόσφαιρα. Μέσα σε αυτό το γοητευτικό και αφιλόξενο τοπίο κινούνται και δρουν πράκτορες κάθε είδους κι εμείς τους ακολουθούμε με ενδιαφέρον καθώς μας δίνουν έναν σεβαστό αριθμό κατανοητών κατασκοπευτικών πληροφοριών, κάνοντάς μας μέρος της υπόθεσης, μετατρέποντάς μας σε πιόνα αυτού του καλοστημένου αντικατασκοπευτικού παιχνιδιού.

Παράλληλα όμως παρακολουθούμε και την φιλοσοφία και το παιχνίδι δράσης κι ενέργειας των τρομακρατικών οργανώσεων που στο όνομα του θεού που πιστεύουν, θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και χύνουν αίμα αθώων. Μέσω του οπτικού τους πρίσματος μπορούμε να δούμε της φρικτές αλήθειες πίσω από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, τα παιχνίδια δύναμης κι εξουσίας που κρύβονται πίσω από δηθενιστικές προπαγάνδες αλλά και την απάθεια των μέσων ανθρώπων που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αμέτοχοι και αδιάφοροι, δίνοντάς τους τροφή να συνεχίσουν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο.

Ως εδώ θα μου πείτε όλα καλά και πραγματικά έτσι είναι. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, οι πληροφορίες που δεχόμαστε συνεχείς κι εύκολα επεξεργάσιμες όμως όλο αυτό κάπου χαλάει. Πού; Όταν η ιστορία αρχίζει να έχει και μια άλλη παράλληλη διάσταση κι έκταση όπου μοιάζει να μην μπορεί να ισορροπήσει σε παράλληλες γραμμές ώστε το βάρος να μοιραστεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι όλη η υπόθεση να αρχίζει σιγά-σιγά να παραπαίει αλλά ευτυχώς για ένα όχι τόσο μεγάλο διάστημα ώστε να προλάβουμε να βαρεθούμε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι αρκετό για να πέσει ως έναν βαθμό στα μάτια μας.

Ο Leonardo DiCaprio θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά του σύγχρονου Hollywood, συνδυάζοντας ένα όμορφο παρουσιαστικό με την ερμηνευτική ουσία που απουσιάζει κατά κόρον δυστυχώς στις μέρες μας. Για μια ακόμη φορά είναι εκπληκτικός σε έναν ρόλο με πολλά πρόσωπα που το πιθανότερο είναι πως, αν είχε πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, δεν θα υπήρχε αυτή τη στιγμή κανένας λόγος να κάνουμε κουβέντα γύρω του. Όμως ο Leo είναι εκεί, καταθέτει ψυχή, δίνοντας μιας άλλη, πιο περιεκτική και ουσιαστική διάσταση σε έναν υπόκρυφα ιδιαίτερο κι ευαίσθητο χαρακτήρα.

Ο Russell Crowe για μια ακόμη φορά εμφανίζεται με περιττά κιλά και ιδιαίτερα ασπρισμένο μαλλί σε έναν ρόλο που λόγω της φύσης του μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο να μας δώσει κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Crowe δεν είναι καλός αλλά, ότι δεν έχει ο ρόλος την ποιότητα εκείνη που χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια ηχηρή παρουσία. Αν κάποιον θα μπορούσα να ξεχωρίσω πλην του DiCaprio, αυτός θα ήταν σίγουρα ο Mark Strong στον ρόλο του Hani, με μια μοναδική ήρεμη δύναμη να φωνάζει πάνω σε κάθε κύτταρό του.

Περιπέτεια δράσης το “Body Of Lies”, προσφέρει ακριβώς αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Γρήγορη εξέλιξη της πλοκής, ενδιαφέρουσες κατασκοπευτικές και τρομακρατικές πληροφορίες, εμπνευσμένες από την νουβέλα του David Ignatius. Υπάρχει μια μικρή αρνητική καμπή όμως, δεν είναι αρκετή για να σε οδηγήσει στην πλήρη απογοήτευση ή ανία. Το σενάριο είναι έξυπνο, εύστροφο και το σημαντικότερο, μη προβλέψιμο οδηγώντας μας σε μια σειρά από συνεχείς ανατροπές που διατηρούν το ενδιαφέρον κι έναν DiCaprio σε μια υπέροχη ερμηνεία. Αν μη τι άλλο, συνολικά, είναι μια καλοστημένη ταινία κι αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Πλεκτάνη
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Ridley Scott
Πρωταγωνιστές: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Carice van Houten, Oscar Isaac, Vince Colosimo, Michael Gaston, Ali Suliman, Ben Youcef
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 128’

Επίσημο site:
http://bodyoflies.warnerbros.com/index.html