Συνοπτική περίληψη του έργου:
O Clyde Shelton είναι ένας καλός οικογενειάρχης του οποίου η γυναίκα και η κόρη δολοφονούνται άγρια κατά τη διάρκεια μιας ληστείας στο σπίτι τους.
Όταν οι δολοφόνοι συλλαμβάνονται, την υπόθεση αναλαμβάνει ο Nick Rice, ένας φιγουρατζής εισαγγελέας. Ο Nick προτείνει σε έναν από τους υπόπτους μια ελαφριά ποινή, με αντάλλαγμα να καταθέσει εναντίον του συνενόχου του.
Δέκα χρόνια μετά εκείνος βρίσκεται νεκρός. Ο Shelton παραδέχεται ότι τον σκότωσε και στέλνει τελεσίγραφο στον Nick. Ή θα διορθώσει την αδικία ή παίκτες - κλειδιά στην υπόθεση θα βρεθούν νεκροί.

Προσωπική άποψη:
Αυτό το στοιχείο που απουσιάζει από τα αστυνομικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων, είναι ένα αλλά, ζωτικής σημασίας. Είναι αυτό που καθορίζει την δραματουργία και αφήνει στο έργο τα απαραίτητα περιθόρια τα οποία και θα έπρεπε να έχει προκειμένου, όχι μόνο να εξελιχθεί η ιστορία αλλά, και να αναπνεύσει. Ποιο είναι το στοιχείο αυτό; Μα φυσικά η πρωτοτυπία! Αν λοιπόν μου ζητούσαν να κατονομάσω μια σύγχρονη παραγωγή του είδους που καταφέρνει να ξεχωρίσει, ακριβώς γιατί διαθέτει αυτό το στοιχείο, σίγουρα ο "Νομοταγής Πολίτης", θα ήταν η πρώτη που θα μου ερχόταν στο μυαλό.

Πρώτο και σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια ταινία της οποίας το σενάριο, με άλλα λόγια η κεντρική ιδέα της, είναι ευφάνταστο και έξυπνο. Μοιάζει με μια καλοκουρδισμένη μηχανή η οποία, έχει προγραμματιστεί να μετακινείται ενάερα ανάμεσα στην ηρεμία και την σύγχιση, την δίψα για εκδίκηση και τον πανικό. Νομίζετε ότι έχετε δει ιστορίες μίσους και δικαίωσης; Νομίζω ότι η ταινία αυτή θα σας προσφέρει κάτι που έχετε ξεχάσει. Γιατί, δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην υπόθεση, τα κίνητρα και τα αποτελέσματά της αλλά, στον κεντρικό της χαρακτήρα.

Ο Gray επιλέγει να χτίσει την ταινία του, όχι πάνω στην δράση, η οποία όμως δεν απουσιάζει αλλά, πάνω στον κεντρικό πρωταγωνιστή του, έναν γνήσιο αντιήρωα που παρά την αρρωστημένη δράση του, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε, έστω και αν βαθιά μέσα μας ένα μέρος μας θα ήθελε να το κάνει. Έχουμε να κάνουμε με έναν ευφυή δολοφόνο με άγρια ένστικτα στο πρόσωπο του οποίου όμως, μπορούμε να διακρίνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο, είναι το κομμάτι εκείνο του εαυτού μας που θα έπραττε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το δεύτερο, είναι το πρόσωπο εκείνο της κοινωνίας που με άδικες, ανεύθυνες και τρομαγμένες αποφάσεις, δημιουργεί μόνη της τα τέρατα εκείνα που θα θελήσουν να την κατακερματίσουν.

Από το ξεκίνημα κι όλας της ταινίας, ένα ξεκίνημα συνοδευόμενο από μια δυνατή συναισθηματικά σεκάνς, παρακολουθούμε με αγωνία και αμείωτο ενδιαφέρον την ευφυή εκτέλεση της σύλληψης της ιδέας του ήρωα προκειμένου να εκδικηθεί. Η δράση όταν εκρύγνειται είναι έντονη χωρίς όμως να ξεχειλώνει, έστω και αν ο τρόπος της μπορεί να φαντάζει κάπως υπερβολικός. Αν κάτι δεν πάει καλά είναι, η βιασύνη με την οποία αντιμετωπίζει ο Gray το έργο του καθώς πλησιάζει στο φινάλε. Θα μπορούσε σαφέστατα να έχει περισσότερη φαντασία καθώς, θα μπορούσε να είχε επιλέξει να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον ψυχισμό και στον συναισθματισμό του ήρωα.

Ο Foxx μοιάζει με μια συμπληρωματική φιγούρα ενός παζλ του οποίου όμως, θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί βασικό τμήμα. Είναι το μέσον από την μετάβαση μιας κατάστασης σε μια άλλη και ενός αποτελέσματος σε κάποιο νέο. Ο Butler από την άλλη, υποστηρίζει τον ρόλο του εξαιρετικά, με μια αρρωστημένη ηρεμία και με ψυχραιμία κινήσεων και εκφράσεων που δεν οδηγούν σε άσκοπες συναισθηματικές εξάρσεις ή εκρήξεις. Αυτό, είναι ένα ακόμα δεδομένο που κάνει την παρουσία του ήρωα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και στα μάτια του θεατή, πιο ολοκληρωμένη. Ναι, είναι από τις ταινίες εκείνες που μπορεί κανείς να εκτιμήσει πραγματικά τις δυνατότητές του και όχι τα μπράτσα του ή τα πράσινα μάτια του (τα οποία δεν αρνούμαστε ότι μας αρέσουν πολύ).

Συνολικά η ταινία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες που κυκλοφόρησαν μέσα στην χρονιά που πέρασε. Δράση, αγωνία, σασπένς και όλα αυτά, στημένα πάνω στην ευφυή και αρρωστημένη φαντασία ενός μυαλού που καταφέρνει ταυτόχρονα να γοητεύει και να τρομοκρατεί. Αν ήταν σε όλα τα σημεία της το ίδιο ισορροπημένη, πιθανότατα να μιλούσαμε για ένα νέο διαμαντάκι στο ράφι των αστυνομικών θρίλερ. Ακόμα όμως και αν αυτό δεν γίνεται, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι είναι μια ταινία που δεν θα σε κάνει να βαρεθείς ή να κουραστείς, πολύ περισσότερο, να μείνεις απαθής απέναντι στην εξέλιξη της δράσης της.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Νομοταγής Πολίτης
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: F. Gary Gray
Πρωταγωνιστές: Gerard Butler, Jamie Foxx, Leslie Bibb, Colm Meaney, Bruce McGill, Regina Hall, Viola Davis
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 109'

Επίσημο site:
http://www.lawabidingcitizenfilm.com/