Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Katie και ο Micah, ένα ανέμελο ζευγάρι, στοιχειώνονται από ένα αόρατο πνεύμα που κατοικεί στο σπίτι τους.
Αποφασίζουν να εξερευνήσουν τις όλο και πιο παράξενες και κλιμακούμενες εισβολές, τοποθετώντας μια βιντεοκάμερα που θα τους βοηθήσει να καταγράψουν την ύπαρξη αυτής της δαιμονικής παρουσίας.
Θα ανακαλύψουν, όμως, πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούσαν να φανταστούν.
Προσωπική άποψη:
Έχοντας υπάρξει μεγάλος ντόρος γύρω από το "Paranormal Activity", ακόμα κι αν κατά βάθος πιστεύεις ότι αυτό που θα δεις δεν θα σε ικανοποιήσει, δεν μπορείς να αποφύγεις τον πειρασμό του να το παρακολουθήσεις. Η κεντρική του ιδέα μπορεί να μην είναι κάτι το οποίο θα δεις για πρώτη φορά, κατά συνέπεια δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να σε εντυπωσιάσει, όμως πάντα ελπίζεις ότι με τα χρόνια, θα έχει επέλθει τέτοιας μορφής εξέλιξη και διαφοροποίηση ιδεών ώστε να μπορέσεις να νιώσεις τουλάχιστον ικανοποιημένος, όταν οι τίτλοι τέλους θα πέσουν. Όταν μάλιστα μιλάμε για ταινία τρόμου, ευελπιστείς ότι ακόμα κι αν δεν το παραδεχτείς, θα τυλιχτείς λίγο πιο σφιχτά στα σεντόνια σου.

Από τα πρώτα κι όλας λεπτά η ταινία σε προδιαθέτει ότι θα παρακολουθήσεις ένα ακόμα "Blair Witch Project". Ως εδώ δεν βλέπουμε κανένα αρνητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η προαναφερόμενη ταινία, είχε καταφέρει με πολύ χαμηλά standars να μας κάνει να αναρριγήσουμε εξαιτίας ενός αόρατου φόβου. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει μόνο η προδιάθεση, η υιοθέτηση του τρόπου κινηματογράφισης αν θέλετε και τίποτα παραπέρα; Γιατί αν το "Blair Witch Project" είχε κάποια καλλιτεχνική αξία, το "Paranormal Activity" μοιάζει να μην προσπαθεί ιδιαίτερα αφού, όταν το φως του ήλιου μπαίνει από τα παράθυρα, κάθε προσπάθεια να διατηρηθώ ζωντανός ο τρόμος πάει περίπατο.

Ουσιαστικά η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τις πρωινές ώρες όπου το ζευγάρι αναλώνεται σε κουραστικές φλυαρίες, φωνές, υποθέσεις, διαφωνίες. Με άλλα λόγια, σε αυτό το σημείο το σενάριο χωλαίνει και κατά συνέπεια, το ίδιο συμβαίνει και με την σκηνοθεσία η οποία δεν έχει τα απαραίτητα δεδομένα προς απογείωση στα χέρια της. Η δεύτερη αφορά τις νυχτερινές και κατ' εξοχήν, τις μεταμεσονύχτιες ώρες όπου το δαιμόνιο του σπιτιού βρίσκεται σε ενεργή δράση, σκορπώντας τον φόβο και τον πανικό. Η κύρια δράση μπορεί να επικεντρώνεται στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού όμως, η ενέργεια αυτή είναι λειτουργική καθώς, περιορίζει τον χώρο ακόμα περισσότερο, βεβηλώνοντας έτσι και έναν ιερό για κάθε ζευγάρι χώρο.

Σαφέστατα ο Peli έχει μια νατουραλιστική άποψη σχετικά με τον τρόπο που επιλέγει να σκηνοθετήσει την ταινία. Θα ήθελα ωστόσο να με κάνει να πιστέψω περισσότερο ότι η επιλογή αυτή είναι από άποψη και όχι απλά μια προσπάθεια διατήρησης του κόστους παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα. Όταν αποφασίζει να μπει δυναμικά στο ψυχαναγκαστικό παιχνίδι, καταφέρνει σίγουρα να προσφέρει κάποιες έντονες στιγμές τρόμου αλλά, δυστυχώς έχει αργήσει πολύ, με την μία καθυστέρηση να διαδέχεται την άλλη, έτσι ώστε να αλλάξει πορεία, λίγο μόλις πριν του σημείου όπου θα βυθιζόμασταν στην απόλυτη βαρεμάρα.

Ο Oren Peli έχει το ευτύχημα να έχει στην διάθεσή του μια πρωταγωνίστρια σαν την Katie Featherston. Μπορεί το βιογραφικό της να μην είναι πλούσιο όμως, είναι απόλυτα πειστική σε αυτό που καλείται να κάνει υποστηρίζοντας και εξάγοντας τον τρόμο που θα ένιωθε κάθε φυσιολογικό άνθρωπος του οποίου η ζωή θα απειλούταν από κάτι άγνωστο και τρομακτικό. Δεν ισχύει δυστυχώς το ίδιο και τον συμπρωταγωνιστή της Micah Sloat, που παρά το γεγονός ότι καταφέρνει να γίνει εκνευριστικός παιδιαρίζοντας με τον φόβο του άλλου, δεν σε πείθει για τον σκοπό όπου και έχει προσληφθεί αφού προφανώς, θεώρησε το έργο του πολύ πιο εύκολο απ' όσο ίσως ήταν.

Το "Paranormal Activity", ενώ είχε τα φόντα και τις προδιαγραφές για κάτι καλύτερο, αδυνατεί να ξεπεράσει τα όποια της προβλήματα με αποτέλεσμα, να οδηγείται σε πλήρη ανισορροπία συναισθημάτων και εικόνων. Φυσικά είναι θετικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με πενιχρό budget κατάφερε να κάνει μια πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ανοίγοντας έτσι ξανά τους δρόμους για ταινίες που δεν ξοδεύουν εκατομμύρια. Ωστόσο θα μπορούσε να το κάνει πιο εμπνευσμένα και κυρίως, χωρίς να γκρεμίσει στα μάτια μας την τρομακτική δράση του στοιχειού καθ' όλη την διάρκεια της ταινίας προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα τελευταίο, απότομο ξάφνιασμα που τελικά, δεν είναι και αυτό που μας μένει.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μεταφυσική Δραστηριότητα
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Oren Peli
Πρωταγωνιστές: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Randy McDowell, Tim Piper
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 99'

Επίσημο site:
http://www.paranormalmovie.com/