Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σούκι Στάκχαουζ είναι μια ασήμαντη σερβιτόρα σε μια ασήμαντη πόλη της Λουιζιάνας. Είναι ήσυχη, κλεισμένη στον εαυτό της και δε βγαίνει πολύ έξω. Κι αυτό όχι επειδή δεν είναι όμορφη. Είναι.
Αλλά επειδή, να, η Σούκι έχει κι αυτή την "κουσούρι", ας πούμε. Μπορεί να διαβάζει το μυαλό των ανθρώπων. Κι αυτό δεν την κάνει κορίτσι για ραντεβού.
Μέχρι που εμφανίζεται ο Μπιλ. Είναι ψηλός, μελαχρινός, γοητευτικός και η Σούκι δεν μπορεί να ακούσει ούτε μια λέξη απ' αυτά που σκέφτεται. Είναι ακριβώς ο τύπος που περίμενε όλη της τη ζωή.
Αλλά και ο Μπιλ έχει τη δική του κουσούρι. Είναι βαμπίρ με κακή φήμη. Κάνει παρέα μ' ένα αρκετά τρομακτικό τσούρμο βαμπίρ, ύποπτων για -τι παράξενο!- φόνο.
Κι όταν μια από τις συναδέλφους της Σούκι σκοτώνεται, εκείνη φοβάται πως θα είναι η επόμενη.

Προσωπική άποψη:

Πίστευα ότι μετά την σειρά των βιβλίων της Meyer, “Λυκόφως”, πολύ δύσκολα θα μπορούσα να βρω και μάλιστα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μια ιστορία με βρικόλακες η οποία θα κατάφερνε να με συνεπάρει. Όπως όμως πολλές άλλες φορές, διαψεύστηκα και αυτό χάρη στην Harris, την συγγραφέα όπου πολλά χρόνια πριν την Meyer είχε φέρει στο συγγραφικό προσκήνιο τα μυθικά πλάσματα του σκότους σε μια πιο μοντέρνα όχι όμως και τόσο διαφορετική εκδοχή από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η Harris υιοθετεί τον αμερικάνικο Νότο ως σκηνικό δράσης για τους ήρωές της, μια περιοχή η οποία είναι βουτηγμένη σε αρχέγονους μύθους και θρύλους, που από την ύπαρξή της και μόνο, της ακολουθεί μια μεγάλη, σκοτεινή και γοητευτική ιστορία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Ορλεάνη, συγγραφικά αλλά και κινηματογραφικά, αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια, κεντρικό άξονα της ζωής και της δράσης των βρικολάκων, είτε η παρουσία τους εκεί ήταν αιμοβόρα είτε όχι. Καθόλου τυχαία επιλογή αφού πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορικά τοποθεσία, με ανοχή σε κάθε τι έξω από τα μέτρα και τα όρια.

Στην ιστορία της Harris, το συνθετικό αίμα, δημιούργημα των Ιαπώνων επιστημόνων, έχει επιτρέψει στα βαμπίρ να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους στον ανθρώπινο κόσμο, αποκαλύπτοντας υπό το φως του φεγγαριού και μόνο τους εαυτούς τους, διεκδικώντας παράλληλα το δικαίωμα να ζουν ανάμεσα στους απλούς θνητούς. Όπως όμως είναι φυσικό, και όσο καλή διάθεση και αν υπάρχει από ορισμένα βαμπίρ να καταπιέσουν τα ένστικτά τους, υπάρχουν κι εκείνα που προκαλούν προβλήματα ή ακόμα κι εκείνα, που έστω στιγμιαία παρασύρονται από τη φύση τους. Αυτό σημαίνει ότι ναι, δαγκώνουν, ζουν χάρη στο αίμα και φυσικά, η δίψα για αιμοποσία και sex, είναι έννοιες και δραστηριότητες άρρηκτα συνδεμένες.

Όμως και οι άνθρωποι στον κόσμο της Harris, δεν κατατάσσονται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους που φοβούνται, ίσως και να αρνούνται να δεχτούν την ύπαρξη των βαμπίρ. Υπάρχουν κι εκείνοι που προκειμένου να ζήσουν την δικιά τους ηδονή, φτάνουν στα όρια να γίνουν θυσία στα δόντια των πλασμάτων αυτών αλλά, υπάρχουν κι εκείνοι που ναι μεν γοητεύονται και δεν μπορούν να τους αντισταθούν, ξεχωρίζοντας ωστόσο την επιθυμία τους από τα όρια του μπορώ, του θέλω και του πρέπει. Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκει και η Σούκι, ένας γοητευτικός, ανθρώπινος χαρακτήρας, που παρά το ‘κουσούρι’ της, είναι όμορφη, γλυκιά, δοτική, αστεία, θαρραλέα αλλά παράλληλα, με αδυναμίες και φόβους.

Η Harris έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πένα, κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς διαβάζοντας μόνο αυτό, το πρώτο βιβλίο μιας μεγάλης σειράς που ακολούθησε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια σειρά βαμπιρικών Άρλεκιν τα οποία, καταφέρνουν να συνδυάσουν το αίσθημα με την περιπέτεια, το πάθος με τον κίνδυνο, τον έρωτα με τον φόβο και όλα αυτά, υπό την σκιά κάτι μεταφυσικού και παράξενου. Η μοναδική ίσως αδυναμία του πρώτου μέρους της ιστορίας της να εντοπίζεται στο γεγονός ότι και η ίδια μοιάζει να προσπαθεί να εξερευνήσει τις προσωπικότητες των ηρώων της, από τους οποίους όμως τελικά, της ξεφεύγουν κάποια στοιχεία τα οποία, ευτυχώς θα βρεθούν αργότερα.

Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς μια κάπως απότομη εισαγωγή, η οποία δεν μας αφήνει να ανακαλύψουμε μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους την ύπαρξη των βαμπίρ αλλά, μας αποκαλύπτεται άμεσα και χωρίς περιστροφές, η ιστορία της Harris είναι γοητευτική, γεμάτη μυστήριο, αρκετή δράση και περιπέτεια, πρωτογενές πάθος και ανεβασμένη σεξουαλικότητα και άγρια διάθεση. Είναι μια αξιοπρεπής εισαγωγή σε έναν κόσμο ανθρώπων και άλλων πλασμάτων όπου όλοι μαζί, σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται αλλά, να μπορούν να κρύβονται καλά στις σκιές, περιμένοντας το απόλυτο σκοτάδι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-6868-21-4