Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ύστερα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στην οικογένειά της, η δεκαεξάχρονη Έβερ αποκτά ένα εξαιρετικό χάρισμα: βλέπει τις αύρες των άλλων, ακούει τις σκέψεις τους και γνωρίζει την ιστορία της ζωής τους με ένα απλό άγγιγμα.
Προσπαθώντας να κρατήσει κρυφή αυτή την ικανότητα, η Έβερ ζει στο περιθώριο, και όλοι στο λύκειο τη θεωρούν φρικιό. Μέχρι την ημέρα που θα συναντήσει τον Ντέιμεν, και τα πάντα θα αλλάξουν.
Ο Ντέιμεν είναι όμορφος, γοητευτικός και πλούσιος. Κοντά του, η ένταση στο μυαλό της χάνεται, και η ψυχή της γαληνεύει με μαγικό τρόπο.
Καθώς, όμως, η Έβερ βυθίζεται σε έναν κόσμο μυστικών και μυστηρίων, μάταια προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ή τι είναι πραγματικά ο Ντέιμεν. Μόνο ένα πράγμα ξέρει, ότι είναι παράφορα και αθεράπευτα ερωτευμένη μαζί του.

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας κανείς το βιβλίο στα χέρια του, και ιδιαίτερα αν είναι θαυμαστής του “Twilight Saga”, αισθάνεται μια μικρή δυσπιστία, ίσως και δυσφορία. Η πρώτη αντίδραση ως υποψήφιος αναγνώστης είναι να πιθανολογήσεις ότι πρόκειται για μια ακόμα ιστορία με πλάσματα της νύχτας, μια ιστορία με βρικόλακες, με μοναδική πιθανότατα διαφορά την μετονομασία των χαρακτήρων αλλά, και την τοποθέτησή σου σε διαφορετικό χώρο και χρόνο, σε μια προσπάθεια να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Δεν είμαι σίγουρη ποια δύναμη ήταν εκείνη που τελικά με παρότρυνε να το αγοράσω όμως σίγουρα, έχοντας πλέον διαβάσει το βιβλίο, μπορώ να της είμαι απόλυτα και ολοκληρωτικά ευγνώμων.

Η βασική ιδέα του βιβλίου είναι η αθανασία. Μια έννοια τόσο αόριστη και ρευστή αφού στην πραγματικότητα, όλοι μπορούμε να την ονειρευόμαστε όμως, απ’ όσο είναι γνωστό τουλάχιστον, κανένας δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να την αποκτήσει. Αθανασία, μια ιδιότητα για την οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα θυσίαζαν, θα έδιναν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους την ψυχή χωρίς καν να το σκεφτούν δεύτερη φορά. Αν όμως υποθέσουμε ότι είναι κάτι εφικτό, κάτι που μπορεί να αποκτηθεί, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις συνέπειες μιας επιλογής σαν κι αυτή αφού, κάθε επιλογή στην ζωή μας έχει το δικό της ρίσκο, το δικό της κόστος και τελικά, το δικό της αποτέλεσμα.

Αν όμως από όλα αυτά που σας έχω πει μέχρι στιγμής υποψιάζεστε ότι μιλάω για μια αθανασία βρικολάκων ή κάποιου άλλου μεταφυσικού πλάσματος, θα ήθελα να σας προτρέψω να μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Εκεί βέβαια έγκειται και ένα μέρος της γοητείας του βιβλίου. Η πεποίθηση ή για να το θέσω καλύτερα, η βεβαιότητα ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει, περιμένοντας απλά να επιβεβαιωθούμε ενώ τελικά, προς μεγάλη μας έκπληξη έχουμε την μεγάλη ανατροπή. Μια ανατροπή που καταρρίπτει αυτόματα όλα όσα έχουμε σκεφτεί, όλα όσα έχουμε χτίσει μέσα στα μονοπάτια του μυαλού μας, ακολουθώντας τα θέλοντας να βρούμε την λύση του μυστηρίου. Μερικές φορές όμως η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, δεν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας και γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Οι αθάνατοι της Noel είναι γοητευτικά πλάσματα, όμορφα και χαρισματικά, ξεχωριστά μέσα στο πλήθος, με ιδιαίτερες δεξιότητες, στοιχεία που απέκτησαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Άλλες από αυτές τις καλλιέργησαν, άλλες τις απόκτησαν στην πορεία της ύπαρξής τους. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ύπαρξή τους, τον σκοπό τους αλλά και τα κίνητρά τους πίσω από τις πράξεις τους. Όταν η ζωή είναι αιώνια, αιώνια είναι και τα πάθη μας, οι επιθυμίες μας και τα ανεκπλήρωτα όνειρα τα οποία δεν παύουν να επανεμφανίζονται, ζητώντας ακόμα μια ευκαιρία να βρουν τον δρόμο τους προς την ολοκλήρωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, για την άδικα καταδικασμένη αγάπη. Αν δεν μπορεί τίποτα να σβήσει τα συναισθήματα αυτά, τότε σίγουρα δεν μπορεί και ο ίδιος ο χρόνος.

Η αλχημεία είναι κάτι που συγγραφικά τουλάχιστον, έχω πολύ καιρό να δω να χρησιμοποιείται. Θα έλεγα μάλιστα ότι τις τελευταίες φορές, η προσπάθεια αυτή δεν ήταν καν πετυχημένη. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση αφού η Noel, με απλά και κατανοητά λόγια, εξιστορεί τα γεγονότα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος, καθιστώντας απόλυτα σαφές το πώς, το που, το πότε και το γιατί. Φυσικά δεν αποκαλύπτει του πάντα, ούτε αναλώνεται σε λεπτομερέστατες αναφορές οι οποίες στην προκειμένη δεν θα εξυπηρετούσαν απολύτως κανέναν αλλά, επιλέγει να αναπτύξει αυτά που είναι πραγματικά απαραίτητα, πραγματικά ουσιαστικά και κυρίως, λειτουργικά ώστε να μπορέσουμε ως αναγνώστες να παρακολουθήσουμε, τόσο την εξέλιξη αυτού του σκέλους της ιστορίας, όσο και αυτών που θα ακολουθήσουν.

Και αν δεν θέλετε να αφιερώσετε τον χρόνο σας αποκλειστικά και μόνο σε κάτι επιστημονικό ή σε κάτι μεταφυσικό, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η ιστορία της Noel, πέραν του γεγονότος ότι έχει και τα δύο, καταφέρνει με μοναδικό, ονειρεμένο, τρυφερό, ακόμα και αστείο μερικές φορές τρόπο, να τα συνδυάσει με έναν μεγάλο έρωτα, με έναν έρωτα του οποίου το συναίσθημα ξεπερνάει κάθε τι άλλο, κάθε έρωτα που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας. Αποφεύγοντας μάλιστα γλυκανάλατους ρομαντισμούς, δημιουργεί ένα τέτοιο αισθησιακό κλίμα, ακριβώς όμοιο με εκείνο που θα αντιμετώπιζε κάθε φυσιολογικός έφηβος μαθητής λυκείου. Με συναίσθημα αλλά χωρίς υπερβολές, με φόβο αλλά και με την αυτοπεποίθηση της ηλικίας. Με το θέλω και το πρέπει, συνοδευόμενα από τις σκιές του παρελθόντος.

Οι χαρακτήρες της Noel είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τις ικανότητές τους, μεταφυσικές ή μη αλλά, και για το παρελθόν τους που τους οδήγησε σε ένα αβέβαιο και επικίνδυνο παρόν όπου η Έβερ, πρέπει να είναι εκείνη που θα αποφασίσει ποιον δρόμο θα διαλέξει. Αυτόν που της προσφέρει η μοίρα ή αυτόν που της προσφέρει το πεπρωμένο της, αντικατοπτρισμένο στο πρόσωπο του Ντέιμεν, του δικού της Ντέιμεν που είναι η προσωποποίηση του απόλυτου έρωτα. Είναι εκείνη που θα πρέπει να σώσει τον εαυτό της αφού, της έχει δοθεί ένα δώρο που περιμένει απλά την δικιά της έγκριση, την δικιά της θέληση προκειμένου να ενεργοποιηθεί για την προστατέψει, αφήνοντάς της αυτή την φορά να φτάσει στην ολοκλήρωση ή τουλάχιστον, να την πλησιάσει. Μυστηριώδες, γοητευτικό και επικίνδυνο, το ταξίδι που ξεκινάμε μαζί με τους ήρωες της Noel, προβλέπεται μοναδικό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Καρύδη Ντίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-453-640-5