Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ρόουζ Χάθαγουεϊ είναι δεκαεφτά χρονών και φοιτήτρια σε μια παράξενη ακαδημία στην οποία εκπαιδεύεται να προστατεύει και να σκοτώνει βρικόλακες.
Είναι ερωτεμένη με έναν εντελώς ακατάλληλο τύπο και η καλύτερή της φίλη διαθέτει μια αλλόκοτη μαγική ικανότητα που μπορεί να την τρελάνει.

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της Richelle Mead μας επαναφέρει ακριβώς στο χρονικό εκείνο σημείο που μας άφησε το πρώτο. Οι χαρακτήρες που μας συστήθηκαν στο πρώτο μέρος, εμφανίζονται ξανά, όχι για να ξεκινήσουν μια νέα περιπέτεια αλλά, για να συνεχίσουν εκείνη που μόλις είχε προλάβει να ξεκινήσει και μας άφησε διψασμένους να περιμένουμε για την συνέχεια. Μόνο που πλέον οι χαρακτήρες αυτοί, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί σαν ομάδα, μοιάζουν πιο λειτουργικοί αναμεταξύ τους, πιο συγκροτημένοι και έτοιμοι να πειθαρχήσουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των στόχων τους.

Η κοινωνία των βρικολάκων της Mead λειτουργεί με ένα δικό της, μοναδικό τρόπο. Ουσιαστικά αποτελεί μια μικρογραφία της δικιάς μας κοινωνίας όμως, με μια διαφορά. Εκείνοι ακολουθούν δικούς τους νόμους και κανόνες, έχοντας ένα δικό τους εκπαιδευτικό, στρατιωτικό και κυβερνητικό σύστημα. Όπως όμως συμβαίνει σε κάθε κοινωνία και πολιτισμό, οι συνθήκες αυτές, δεν βρίσκουν πάντα σύμφωνη την ομήγυρη. Ο κάθε λαός έχει την δικιά του στιγμή όπου νιώθει την ανάγκη να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει, όταν οι αποφάσεις των κυβερνόντων δεν συμβαδίζουν με την εξέλιξη αλλά αντίθετα, κόντρα στην προοδευτικότητα καταλήγει παλαιομοδίτικη και στην πραγματικότητα, πιο επικίνδυνη από το ρίσκο της αλλαγής.

Οι ήρωές μας, άλλοι συμβατικοί και άλλοι το αντίθετο, καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο σε μια μάχη διαδοχής και αποφάσεων που δεν εξελίσσεται ραγδαία αλλά, σταδιακά έτσι ώστε να προετοιμάσει το έδαφός της για την στιγμή του μεγάλου ξεσπάσματος. Η απόφασή τους αυτή είναι εκείνη που, όχι μόνο θα καθορίσει την πιθανή προοπτική του μέλλοντός τους που πλησιάζει αλλά, και το ποιοι στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι. Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαλέξεις όμως οι επιλογές μας είναι αυτές που μας καθορίζουν και μας προσδιορίζουν μέσα σε ένα σύνολο ή σε μια ομάδα.

Παράλληλα οι χαρακτήρες της Mead έχουν να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους διλλήματα. Διλλήματα που σχετίζονται με την μελλοντική τους πορεία αλλά κυρίως, διλλήματα σχετικά με τα συναισθηματικά τους κείμενα. Οι φιλίες αλλά και οι έρωτες περνάνε στο επόμενο στάδιο όπου είναι δύσκολο να μην κάνουν οι σκιές της ζήλειας, του φθόνου και του πάθους την εμφάνισή τους. Οι ήρωες ωριμάζουν, μεγαλώνουν και αλλάζουν ανάλογα τις συνθήκες. Χαλιναγωγούν ή αφήνουν ελεύθερα τα αισθήματα και τα πάθη τους, προσπαθώντας έτσι να ζήσουν, άλλοι με βάση τα θέλω και άλλοι με βάση τα πρέπει. Είναι όμως εύκολη η επιλογή της αποδοχής ή της άρνησης όταν είμαστε παρορμητικοί;

Η δράση αυτή τη φορά μεταφέρεται κι εκτός των τειχών της ακαδημίας. Το σκηνικό αλλάζει και εκτός από το σκοτεινό και γεμάτο μυστήριο κλίμα που ήδη έχουμε γνωρίσει στο πρώτο βιβλίο, ανακαλύπτουμε και ένα άλλο, που μπορεί μεν να μην χάνει το μυστήριό του αλλά, είναι πιο ανθρώπινο, ελεύθερο και ανεξάρτητο. Είναι το κλίμα εκείνο που αφήνει τους μαθητές να ελευθερώσουν ένα μέρος του εαυτού τους, δρώντας ως φυσιολογικοί άνθρωποι και όχι ως απόλυτα πιστοί και αφοσιωμένοι μαθητές ενός σχολείου που έχει σκοπό να βγάλει στον δικό του κόσμο, πλάσματα αφοσιωμένα στους κανόνες και το σύστημα.

Τουλάχιστον μέχρι να πλησιάσουμε στο τέλος όπου εκεί τα περιθώρια στενεύουν, τα λάθη δεν συγχωρούνται αφού, δεν μπορούν να διορθωθούν. Οι αποφάσεις δραστικές και γρήγορες αλλά, όχι επιπόλαιες αφού αυτές είναι που θα κρίνουν το ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Επικίνδυνη και αποτρόπαια ορισμένες στιγμές η εξέλιξη, φτάνει σχεδόν στα όρια να σοκάρει και σίγουρα καταφέρνει να τεντώσει τα νεύρα μας, σαν σκοινί πάνω στο οποίο ακροβατούν οι πρωταγωνιστές μιας περιπέτειας που δεν σε προδιαθέτει ότι θα τελειώσει αναίμακτα.

Σκοτεινό, μυστηριώδες, γοτθικό, παθιασμένο, ερωτικό, το ταξίδι στον κόσμο της Mead και στις περιπέτειες των ηρώων της μοιάζει μόλις να έχει ξεκινήσει, έτοιμο να μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο στην επόμενη κίνησή της. Εμείς ως αναγνώστες, ολοκληρώνουμε το δεύτερο βιβλίο, μένοντας με μια γλυκόπικρη γεύση, με συναισθήματα παράξενα, αμφίρροπα, απροσδιόριστα, με μια αμφιβολία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθει αλλά και με την ελπίδα ότι όσο δύσκολα και αν γίνουν τα πράγματα, πάντα μπορείς να προσπαθείς για το καλύτερο, έστω κι αν αυτό δεν είναι πάντα αρκετό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μεταφραστής: Μιχαλά Τατιάνα
Εκδόσεις: Introbooks
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2010Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-6680-64-9