Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας.
Ο Μorinaka -πάντα με το ψεύτικο όνομα Saizo- περιπλανιέται μαζί με τον Fujita και τον Samanosuke, προσπαθώντας να ξεφύγει τόσο από τους κυβερνητικούς όσο και από αυτό που πραγματικά είναι: διάδοχος του Shogun.
Μια απρόσμενη συνάντηση όμως θα φέρει μια σειρά από γεγονότα που θα αλλάξουν για πάντα την μοίρα της χώρας. Μέσα σε όλα αυτά, ο Ginji, ο μυστηριώδης διοικητής των κυβερνητικών,θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τον Morinaka και τους συντρόφους του και να αποτρέψει μια επανάσταση.
Θα κάνει ο Μorinaka την σωστή επιλογή για να οδηγήσει τον λαό του στην ελευθερία; Θα ακολουθήσει τον δρόμο προς το πεπρωμένο;

Προσωπική άποψη:
Σχεδόν με το που ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του "Hitokiri", ξεκίνησαν τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας. Ήταν μια παραγωγή που κανείς δεν υπολόγιζε και όμως, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει σαν να ήρθε απολύτως φυσικά. Και παρ' όλα ταύτα, ενώ είναι η συνέχεια της ίδιας ουσιαστικά ιστορίας, οι διαφορές δεν είναι λίγες και αυτό, υποθέτω ότι οφείλεται, τόσο στο ότι οι συντελεστές της είχαν αρχίσει ήδη να έχουν εκπαιδευτική κατάρτιση, είχαν λίγο καλύτερα μέσα στην διάθεσή τους και το σημαντικότερο, είχαν ήδη μπει στον χορό ξέροντας μάλιστα ότι αυτή την φορά, ήθελα να κάνουν κάτι επιπλέον, κάτι περισσότερο από έναν ύμνο στα anime.

Σε αυτή τη δεύτερη ταινία τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το καθήκον, την ηθική υποχρέωση αλλά και την ουσία των επιλογών μας αφού εκείνες είναι που καθορίζουν, όχι απλά και μόνο το μέλλον αλλά, το ποιοι είμαστε πραγματικά κάτι το οποίο ίσως και να είναι το σημαντικότερο όλων. Το σενάριο είναι στρωτό, ξέρει που βαδίζει, τι αναζητάει και τι μηνύματα ακριβώς θέλει να περάσει. Είναι πλούσιο σε ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και ανατάραξη των συναισθημάτων, τουλάχιστον των θεατών εκείνων που τους άγγιξε η πρώτη ταινία. Όλα αυτά σε συνδυασμό έχουν ως αποτέλεσμα να μην την βλέπουμε ως μια δυτικοποιημένη ιαπωνική ταινία αλλά, ως μια ταινία με βάθος στηριζόμενη σε αξίες.

Ο Θάνος Κερμίτσης αξιοποιεί αυτή τη φορά το ταλέντο του, έχοντας για πρώτη φορά στην ενασχόλησή του με το αντικείμενο, πλήρης εικόνα, όχι του τι θέλει αλλά, του πως μπορεί να το κάνει να δείχνει όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο και αξιοπρόσεχτο. Χωρίς να λείπουν τα γενικά πλάνα, εστιάζει στα πρόσωπα των χαρακτήρων τους, κάτι που δεν επιτρέπει απλώς να αναλύσουμε τις εκφράσεις τους αλλά να ανακαλύψουμε μέσω αυτών τις βαθύτερες σκέψεις τους. Όσον αφορά το δικό του ερμηνευτικό κομμάτι, νομίζω ότι ένιωθε πολύ άνετα πίσω από το προσωπείο του Fujita από την πρώτη κι όλας ταινία οπότε αυτή τη φορά το μόνο που είχε να κάνει είναι να αποτυπώσει την εξοικείωση στο μέγιστο.

Και δεν θα βαρεθώ να λέω ότι ο Αντώνης Κουτελιάς με εντυπωσιάζει όσον αφορά την δουλειά του στον ήχο της ταινίας. Της δίνει ζωή, την κάνει να κινείται και να αναπνέει μεταφέροντάς μας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Για την ερμηνεία πάλι θα τολμούσα να πω ότι νιώθει πιο άνετα μέσα στο κοστούμι του επαναστάτη Morinaka παρά σε εκείνο του φιλήσυχου Saizo, έστω και αν δεν διστάζει να μας δείξει ότι διασκεδάζει να βρίσκεται και στο δεύτερο. Από την άλλη θα ξεχώριζα τον Γιάννη Τζουβελέκη ο οποίος, συγκριτικά με την πρώτη ταινία, έχει κάνει άλματα ερμηνευτικής προόδου δείχνοντάς μας ότι παίρνει στα σοβαρά αυτό που κάνει όπως επίσης και ο Γιάννης Ρουμπούλιας που είναι απολαυστικότατος.

Τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη ταινία, αποτελούν έργο των Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών. Η ουσιαστική διαφορά τους έγκειται στην πείρα που απόκτησαν, τόσο μέσω της πρώτης τους προσπάθειας όσο και μέσω της εκπαιδευτικής τους πλέον κατάρτισης. Ήταν η αρχή για να καταλάβουν τα παιδιά, τόσο τι θέλουν όσο και τι μπορούν να κάνουν εφόσον το επιθυμούν. Και αν η πρώτη ταινία απευθυνόταν κατ' εξοχήν στους φίλους της ιαπωνικής κουλτούρας η δεύτερη, απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό μέρος του οποίου θέλω να πιστεύω ότι μπορείτε να είστε και εσείς.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Hitokiri: Road To Destiny
Είδος: Πολεμική
Σκηνοθέτης: Θάνος Κερμίτσης
Πρωταγωνιστές: Αντώνης Κουτελιάς, Θάνος Κερμίτσης, Σπύρος Παπαγιάκουμος, Γιάννης Τζουβελέκης, Αντώνης Δρούλιας, Μανώλης Κερμίτσης, Γιάννης Ρουμπούλιας, Δημήτρης Λαχανοκάρδης, Παναγιώτης Μαστροκωνσταντής, Μαρίνα Μαστοράκη
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 96'

Δείτε την ταινία στο: