Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε αυτήν τη συναρπαστική συλλογή από υπερφυσικές ιστορίες, οι συγγραφείς μπεστ-σέλερ Stephenie Meyer (Λυκόφως), Kim Harrison (Once Dead, Twice Shy), Meg Cabot (How To Become Popular), Lauren Myracle (TTYL) και Michele Jaffe (Bad Kitty) ανάγουν τις ατυχίες που μπορεί να συμβούν σε ένα χορό αποφοίτησης σε ένα εντελώς νέο επίπεδο –ένα πραγματικά σατανικό επίπεδο.
Γιατί οι δικοί τους ήρωες έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για τη βραδιά χορού, από τα ενδυματολογικά προβλήματα και την έλλειψη χορευτικού ταλέντου. Έχουν να αντιμετωπίσουν δαίμονες, βρικόλακες και ζωντανούς νεκρούς.
Η Μαίρη και ο Άνταμ προσπαθούν να σώσουν τη φίλη τους από τον Σεμπάστιαν, ένα γοητευτικό νεαρό που τυχαίνει να είναι ο γιος του Δράκουλα.
Το μαγικό κορσάζ της Φράνκι πραγματοποιεί ευχές. Όταν η τραγωδία χτυπάει, η ευχή της, που γίνεται σε κατάσταση βιαστικής απόγνωσης, αποδεικνύει πως πρέπει κανείς να προσέχει πολύ τι εύχεται.
Ένας μαύρος Θεριστής σκοτώνει τη Μάντισον Έιβερι, αλλά της δίνεται ένας ακόμη χρόνος με τους ζωντανούς.
Η Μιράντα, ένα κορίτσι με υπερδυνάμεις πρέπει να συνεργαστεί με έναν προφήτη για να ανατρέψει μια σειρά εγκλημάτων.
Τέλος η Σίμπα, που είναι δαίμονας, κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι όλοι θα περάσουν φρικτά στο χορό.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία τα οποία από τον τίτλο τους και μόνο, πόσο μάλλον διαβάζοντας την περίληψή τους, θα έπρεπε να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προ πολλού περάσει την ηλικία των 16 χρόνων. Ίσως κάποιοι να αναρωτηθείτε, "τα βιβλία που κατά καιρούς διαβάζεις, δεν απευθύνονται σε εφηβικό κοινό;". Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Η ένδειξη που έχουν από τους εκδοτικούς μπορεί να τα εντάσσει στην κατηγορία βιβλίων για εφήβους ωστόσο, δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς καθώς, τόσο το περιεχόμενο όσο και η γραφή τους, είναι πιο ώριμη και συγκροτημένη, ικανή να διατηρήσει το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Καλώς ή κακώς λοιπόν, και λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν τα παραπάνω, το "Βραδιές Χορού Στην Κόλαση" είναι ένα αμιγώς εφηβικό βιβλίο γι' αυτό και οι ενήλικες, θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένου πριν το αγοράσουν ώστε να μην κλαίνε τα λεφτά που έδωσαν.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να ξεκαθαρίσω πως το βιβλίο, για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, δεν είναι κακό. Πρόκειται για πέντε διαφορετικές ιστορίες, γραμμένες από πέντε διαφορετικές συγγραφείς, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα γρήγορο, εύπεπτο και διασκεδαστικό, μεταφυσικό μυθιστόρημα, όπου κάθε λογής σκοτεινό πλάσμα της άλλης διάστασης έχει θέση στην δικιά μας. Και οι πέντε αυτές ιστορίες διαδραματίζονται την βραδιά του σχολικού χορού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στα αμερικάνικα σχολεία, όπου ο κάθε έφηβος περιμένει με ανυπομονησία καθώς σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια νέα εποχή αλλά και την πιθανότητα να κατακτήσει αιώνια το ταίρι που επιθυμεί. Ως προς τα παραπάνω, το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό και το στοίχημα μάλλον κερδίζεται.

Πάμε τώρα στους αναγνώστες της δικιάς μου κατηγορίας οι οποίοι μάλλον θα βρουν το συγκεκριμένο βιβλίο αφελές και άνευ ουσίας. Δεν φταίει μόνο το γεγονός ότι δεν είμαστε πια έφηβοι ή ότι ο σχολικός χορός δεν ταιριάζει σε τίποτα με την δικιά μας κουλτούρα αλλά, στο ότι οι πέντε αυτές ιστορίες δεν έχουν να μας πουν τίποτα σε σχέση με άλλες, ολοκληρωμένες του είδους που κατά καιρούς διαβάζουμε. Πρώτα απ' όλα, οι πέντε αυτές ιστορίες είναι εντελώς άνισες μεταξύ τους. Τι εννοώ με αυτό; Ότι υπάρχουν εκείνες που καταφέρνουν να κεντρίσουν κάπως παραπάνω το ενδιαφέρον μας, και αυτές είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση, και εκείνες που μας κάνουν να πλήττουμε. Όταν μάλιστα οι χειρότερες είναι εκείνες της έναρξης και του τέλους του βιβλίου, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Οι ιστορίες αυτές καθέ αυτές δεν θα ήταν άσχημες αν αναπτύσσονταν σε μια άλλη, διαφορετική βάση. Δεν έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να εξελιχθούν, πόσο μάλλον για να μας κρατήσουν σε εγρήγορση και να μας δημιουργήσουν το όποιο συναίσθημα αγωνίας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν κατανοούμε τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους, ούτε προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους, κάτι που φαντάζει μάλλον άδικος κόπος. Λίγο-πολύ, έχουμε ξαναδεί παρόμοιους χαρακτήρες σε δράση, οι οποίοι στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης περιπέτειας, κερδίζουν έναντι ενός αφελούς διηγήματος που στερείται ποιότητας και ουσίας. Όχι, φανταστική λογοτεχνία δεν συνάδει κάτι το εύπεπτο και ανούσιο και θα έπρεπε οι ίδιοι οι συγγραφείς που έχουν προσφέρει πολύ καλύτερα έργα, να προσέχουν τι επιλογές κάνουν γιατί το κοινό τους μπορεί να πάψει να τους λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν του.

Γενικότερα δίνεται μια αίσθημα προχειρότητας στον αναγνώστη, την οποία στην Ελλάδα χαρακτηρίζουμε ως 'αρπαχτή', η οποία προφανώς έχει και σκοπό να παραπλανήσει τους φίλους της φανταστικής λογοτεχνίας που με περισσή ευκολία θα παρασυρθούν ώστε να αγοράσουν ένα βιβλίο ανάλογης θεματολογίας. Αν είσαστε μέχρι 16 ετών, πιθανότατα να σας αρέσει καθώς, μέσα στην όλη του προχειρότητα, είναι ευκολοδιάβαστο, με μόλις μερικές ώρες να χρειάζονται για να το τελειώσεις. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ευχάριστο διάλειμμα ή ως μια διασκεδαστική εμπειρία η οποία όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο, πόσο μάλλον κάτι το καινούργιο στο είδος αυτό της λογοτεχνίας. Το ενήλικο κοινό, έχει σίγουρα πολύ καλύτερες επιλογές να κάνει.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Stephenie Meyer, Kim Harrison, Meg Cabot, Lauren Myracle & Michele Jaffe
Μεταφραστής: Αναστασοπούλου Καλλιόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-6665-67-7