Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η δεκαεξάχρονη Τέσα Γκρέι φτάνει στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτορίας, κάτι τρομακτικό την περιμένει στον Κόσμο του Σκότους του Λονδίνου, όπου βρικόλακες, μάγοι και άλλα υπερφυσικά πλάσματα τριγυρνούν στους φωτισμένους με λάμπες αερίου δρόμους.
Κυνηγημένη και χωρίς φίλους, η Τέσα βρίσκει καταφύγιο στους Κυνηγούς των Σκιών, μια ομάδα πολεμιστών με αποστολή να απαλλάξουν τον κόσμο από τους δαίμονες.
Καθώς βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον κόσμο τους, γοητεύεται από δύο φίλους –και διχάζεται ανάμεσά τους– και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η αγάπη μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη μαγεία από όλες.

Προσωπική άποψη:
Θα περίμενα, μετά την ανάγνωση των "Θανάσιμων Εργαλείων", να μπορεί πολύ δύσκολα η Cassandra Clare να με γοητεύσει με μια ακόμα ιστορία της, στημένη και δομημένη γύρω από τον κόσμο των Κυνηγών των Σκιών και των λοιπών μεταφυσικών, σκοτεινών και μη πλασμάτων της. Δεν είμαι σίγουρη τι περίμενα από τον "Κουρδιστό Άγγελο" όμως, αυτό που εισέπραξα, όχι απλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου αλλά, και τα πιο τρελά μου όνειρα. Δεν είναι απλά ένα αφελές και πρόχειρα στημένο prequel προκειμένου να εξοικονομήσει μερικά ακόμα δολαριάκια αλλά, μια ολοκληρωμένη ιστορία, την οποία θα απολαύσουν βέβαια πολύ περισσότερο όσοι έχουν διαβάσει την "Πόλη Των Έκπτωτων Αγγέλων" καθώς θα τους οδηγήσει σε πονηρούς, απολαυστικούς αλλά και λειτουργικούς παράλληλα, για την εξέλιξη και των δύο ιστοριών, συνειρμούς.

Βρισκόμαστε στην Βικτοριανή Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο σκοτεινό, μελαγχολικό και επικίνδυνο συνάμα Λονδίνο της εποχής. Και αν αυτό μας έχει συστηθεί μέσω της κλασσικής λογοτεχνίας πολλάκις, βοηθώντας μας να φανταστούμε λίγο έως πολύ την εικόνα του, η οπτική μας αλλάζει πάραυτα καθώς, στα στενά και υγρά σοκάκια του ζουν και δρουν Πλάσματα του Σκότους αλλά και Κυνηγοί των Σκιών, που από την γέννησή τους έχουν ορκιστεί να προστατεύουν την τάξη. Υπάρχει ο Νόμος, αλλά ενώ όλοι πρέπει να τον ακολουθούν τα πράγματα δεν φαίνεται να κυλάνε τόσο ομαλά καθώς, υπάρχει το πρόσωπο εκείνο, ο Μάγιστρος, που χαλιναγωγεί μια παράξενη και ανάμεικτη ομάδα, από ανθρώπους και Σκοτεινά Πλάσματα, θυσιάζοντας αδύναμα, θνητά πιόνια για αδιευκρίνιστους λόγους. Παράλληλα, θέλει στην κατοχή του την Τέσα, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ενώ δεν το γνωρίζει, κατέχει μια μεγάλη και παράξενη δύναμη, την οποία λαχταρά να κατακτήσει για τους αποτρόπαιους αλλά άγνωστους συνάμα σκοπούς του.

Η Τέσα είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ενώ φαινομενικά δεν έχει κάτι το ξεχωριστό, κατέχει μια σκοτεινή δύναμη. Είναι Μεταμορφίστρια αλλά αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Δεν έχει απλά την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε κάποιο άλλο πλάσμα αλλά, μπορεί παράλληλα να βλέπει στις μνήμες του, να βιώνει τα συναισθήματά του και να καθοδηγείται από τις δικές του σκέψεις. Εκείνη είναι τρομοκρατημένη από την ανακάλυψη αυτή ωστόσο σταδιακά συνειδητοποιεί ότι αν θέλει να σώσει τον αδερφό της, αν θέλει να καταλάβει από που προέρχεται, πιο είναι το παρελθόν αλλά και το μέλλον που απλώνεται μπροστά της, πρέπει όχι απλά να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αυτή αλλά, και να βοηθήσει τους Κυνηγούς των Σκιών οι οποίοι, σαν σωτήρες εμφανίζονται στον δρόμο της, ορκισμένοι να την προστατέψουν, ζητώντας όμως παράλληλα την βοήθειά της στην προσπάθειά τους αυτή. Και η Τέσα δεν έχει άλλη λύση, δεν έχει άλλη επιλογή, δεν θέλει όμως και να κάνει κάτι διαφορετικό, γιατί μπορεί να είναι μια αδύναμη φιγούρα της εποχής ωστόσο, κρύβει μέσα της μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη και θάρρος από αυτό που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας μπορεί να μην μας είναι γνωστοί ωστόσο, τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά τους μας παραπέμπουν στα "Θανάσιμα Εργαλεία", γεγονός ιδιαίτερα γοητευτικό καθώς, μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την προέλευση των ήδη αγαπημένων ή μισητών μας χαρακτήρων αλλά υπάρχουν και εκείνοι που φτάνουν μέχρι το σήμερα, διαπιστώνοντας γιατί ασκούν τόσο μεγάλη γοητεία αλλά και το βάρος των αναμνήσεων που φέρουν στην πλάτη τους. Ο Γουίλ Χεροντέιλ είναι το alter ego του Τζέις σε μια μεσαιωνική σχεδόν εποχή. Καταλαβαίνουμε από που κληρονόμησε το σαρκαστικό γονίδιο, την γοητευτική φύση αλλά και την εσωτερική αδυναμία που τον οδηγεί σε μια διαρκή σύγκρουση με τον ίδιο του τον εαυτό και στην προκειμένη περίπτωση, με κάθε άλλο πλάσμα γύρω του. Ναι, είναι ο αλλαζονικός εκείνος χαρακτήρας που δεν μπορείς να μην ερωτευτείς. Ο Τζεμ βρίσκεται στον αντίποδα, λιγότερο παρορμητικός, περισσότερο λογικός και συναισθηματικός, ένα αντίβαρο που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία, γοητεύοντάς σε επίσης με την αδυναμία του. Οι Λάιτγουντ, ο Μάγκνους, η Καμίλ, όλοι βρίσκονται ανάμεσα στις σελίδες της ιστορίας, προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στον παλαιότερο μύθο αλλά και στον σύγχρονο.

Η Clare περιγράφει με γλαφυρότητα και με μια δόση σκοτεινού ρομαντισμού το Λονδίνο του 18ου αιώνα, αφήνοντάς μας με περισσή ευκολία να βυθιστούμε στο νέο αυτό κόσμο που μας συστήνει. Η γραφή της ώριμη, στιβαρή, με την αέρινη διάθεση των Κυνηγών αλλά και την σοβαρότητα που επιβάλλει η εποχή στην οποία τοποθετεί την ιστορία της, με ισορροπημένες δόσεις χιούμορ και σαρκασμού που ισορροπούν με ακρίβεια στην σοβαρότητα της κατάστασης. Η ιστορία της είναι γεμάτη σκοτεινά μυστικά, αλχημείες, μαγείες ξεχασμένες και επικίνδυνες. Τα συναισθήματα ποικίλα, η ροή συνεχής, η δράση αδιάκοπη και γεμάτη δυναμισμό, με τη μία μάχη να διαδέχεται την άλλη και με έναν πόλεμο, έτοιμος να ξεσπάσει και να φαντάζει μεγαλύτερος από οτιδήποτε θα ήταν σε θέση οι ήρωές της να αντιμετωπίσουν αφού ο καθένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο είναι ξεχωριστός αλλά, προβληματικός συνάμα, με μεγάλη δυσκολία στο να διαχειριστεί την όποια υπάρχουσα, υλιστική ή συναισθηματική κατάσταση.

Υπέροχος, μοναδικός, σαγηνευτικός, γοητευτικός, ρομαντικός, σκληρός, επικίνδυνος, ο "Κουρδιστός Άγγελος" μας βάζει με βίαιο και καθηλωτικό τρόπο σε μια ιστορία όπου ο τίτλος "Δαιμονικές Μηχανές" δεν είναι απλά ταιριαστός αλλά, μας υπόσχεται πολλά σε σχέση με αυτά που έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον. Μια ιστορία που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, που σου προκαλεί τόσα διαφορετικά συναισθήματα και που σε μαγεύει με έναν τρόπο που είναι δύσκολο ακόμα και το να το φανταστείς. Η Clare ξέρει πολύ καλά να μας ταξιδεύει, να μας κάνει να αγαπάμε και να μισούμε τους πολυδιάστατους και ευαίσθητους συναισθηματικά χαρακτήρες της, οι οποίοι εκεί που φαίνονται έτοιμοι να τα δώσουν όλα τελικά, κάνουν εκείνο το μικρό βήμα που τους τραβάει πίσω, για να τους επιστρέψει να επιστρέψουν ακόμα πιο δυναμικοί και έτοιμοι για όλα. Ένας μεγάλος αγώνας ξεκινάει, μια ανελέητη μάχη βρίσκεται προ των πυλών και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ακόμα περισσότερη αγωνία, ακόμα περισσότερη δράση και ένταση σε μια νέα σειρά, δυναμίτη στον κόσμο του μεταφυσικού.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 608
ISBN: 978-960-6665-72-1