Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Γκάμπρι ζει μια ήσυχη ζωή, ασφαλής στην πόλη της δίπλα στη θάλασσα και πίσω από το Τείχος. Αφήνει τους φίλους της να ονειρεύονται τη Σκοτεινή Πόλη, ενώ εκείνη παρακολουθεί τα πάντα από την κορυφή του φάρου όπου μένει. Το σπιτικό της είναι το μόνο μέρος που έχει γνωρίσει, και το μόνο που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη.
Όμως, η ζωή μετά την Επιστροφή δεν είναι ποτέ ασφαλής, και υπάρχουν απειλές που ακόμα και το Τείχος δεν μπορεί να κρατήσει μακριά.
Η μητέρα της Γκάμπρι πίστευε ότι είχε αφήσει τα μυστικά της πίσω στο Δάσος με τα Χέρια και τα Δόντια. Αλλά όπως και οι νεκροί στον κόσμο της τα μυστικά δεν μένουν θαμμένα. Και τώρα, ο κόσμος της Γκάμπρι καταρρέει.
Μια νύχτα πέρα από το Τείχος…
Ένα αγόρι που η Γκάμπρι γνωρίζει από παιδί και ένα άλλο που καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου…
Μία στιγμιαία απροσεξία, και οι μισοί συνομήλικοι της πεθαίνουν, ενώ οι άλλοι μισοί φυλακίζονται.
Η Γκάμπρι γνωρίζει μόνο αυτό: αν θα έχει έστω και μια ελάχιστη ελπίδα ενός μέλλοντος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δάσος του παρελθόντος της μητέρας της.

Προσωπική άποψη:
Περίμενα πολύ καιρό την συνέχεια του "Δάσους Με Τα Χέρια Και Τα Δόντια" και πιο συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Και μπορεί η αναμονή να μην είναι το καλύτερό μου και η υπομονή το θετικότερο χαρακτηριστικό μου ωστόσο, αποδείχτηκε πως τελικά άξιζε τον κόπο καθώς η Ryan δεν κατάφερε απλά να συνεχίσει την ιστορία με την οποία μας συστήθηκε αλλά, να την οδηγήσει βαθύτερα, σε ακόμα πιο σκοτεινά κι επικίνδυνα μονοπάτια, συνδέοντας με έναν μαγικό τρόπο το παρελθόν με το σήμερα, τους παλιούς της χαρακτήρες με τους καινούργιους, κάτι το οποίο δεν ήμουν σίγουρη κατά πόσο θα μπορούσε να συμβεί, ειδικά έχοντας διαβάσει την περίληψη του βιβλίου πολλούς μήνες πριν, η οποία και δεν άφηνε στον αναγνώστη κανένα στοιχείο σύνδεσης ανάμεσα στα δύο βιβλία, προκαλώντας την υποψία ότι ίσως τα δύο αυτά βιβλία, να μην συνδέονταν πουθενά, πέραν την ύπαρξη των Ακαθαγίαστων.

Βρισκόμαστε στη Βίστα, στο ίδιο παραθαλάσσιο χωριό όπου και αφήσαμε τη Μαίρη στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, έχοντας βρει τον ωκεανό που τόσο πολύ λαχταρούσε. Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε όμως ο φόβος για τα πλάσματα που ζουν διψασμένα για ανθρώπινη σάρκα και αίμα πίσω από τους φράχτες και τα τείχη των πόλεων δεν έχει σβήσει. Στο χωριό αυτό ζει και η Γκάμπρι, κόρη της φαροφύλακα, η οποία και ονειρεύεται το μέλλον που τα νιάτα ανοίγουν μπροστά της. Και όλα φαίνεται να εξελίσσονται έτσι όπως ποθεί η ψυχή της, μέχρι εκείνη τη νύχτα που έρχεται για να αλλάξει τα πάντα, που θα γκρεμίσει τον κόσμο της έτσι όπως εκείνη γνώρισε. Μαζί με τους φίλους της περνάνε τον φράχτη που χωρίζει την ασφάλεια του χωριού της με τον κίνδυνο και έρχονται αντιμέτωποι με μια Εξελιγμένη η οποία και μολύνει ορισμένους από αυτούς. Ανάμεσά τους και ο Κάτσερ, ο παιδικός έρωτας της Γκάμπρι. Εκείνη το σκάει, εγκαταλείποντας τους υπόλοιπους οι οποίοι είτε μεταμορφώνονται και σκοτώνονται από όσους έμειναν πίσω, είτε συλλαμβάνονται από την Πολιτικοφυλακή, η οποία έχει καθήκον να τους οδηγήσει στην σύλληψη και την τιμωρία.

Η Γκάμπρι ξαφνικά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μία είναι ο Κάτσερ, ο άντρας με τον οποίο ονειρεύτηκε να ζήσει που έχει μολυνθεί και περιμένει να μεταμορφωθεί σε Μούντο. Από την άλλη βρίσκονται οι φίλοι της και ανάμεσά τους η κολλητή της και αδερφή του Κάτσερ, η Σίρα, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν τους Στρατολόγους, ως τιμωρία για την ανόητη πράξη τους. Η δικιά της θέση απειλείται και έτσι, σπεύδει να βρει τον Κάτσερ, όχι για να τον βοηθήσει, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατον αλλά, για να είναι κοντά του και να του σταθεί πριν έρθει το τέλος. Παράλληλα, ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν της έρχεται στην επιφάνεια, κλονίζοντας την ίδια, την σχέση με την μητέρα της αλλά, και όλα όσα ήξερε και πίστεψε και όσα ονειρεύτηκε κάποτε πως θα μπορούσε να έχει. Φοβάται και ο κίνδυνος για την ζωή της είναι πιο ζωντανός από κάθε άλλη φορά όμως η επιθυμία της να μην κάνει πίσω για ακόμα μια φορά, είναι πιο ισχυρή από τον φόβο, σπρώχνοντάς την στο να προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα καλύτερα, πράγμα που φαντάζει μάταιο. Και μέσα σε όλα αυτά, γνωρίζει τον Ιλάιας που την αναστατώνει και κατά έναν περίεργο τρόπο, την κάνει να αισθάνεται τόσο εγγύτητα όσο και φόβο.

Ο κόσμος της Ryan είναι ακόμα πιο τρομακτικός και σκοτεινός, ακόμα πιο επικίνδυνος, παρά το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της αυτή τη φορά κατέχουν την απόλυτη γνώση της κατάσταση εντός και εκτός των τειχών της πόλης τους. Δεν ζουν απομονωμένοι, δεν φοράνε παρωπίδες και ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει. Πέραν όμως του αγώνα για την επιβίωσή τους απέναντι στους Μούντο, έχουν να παλέψουν και ενάντια στις αρχές που τους κυνηγάνε, όχι μόνο γιατί παραβιάστηκαν οι κανόνες τους αλλά, γιατί κατέχουν μια γνώση και ένα όπλο που στα χέρια τους θα αποδεικνυόταν πολύτιμο. Η αφήγηση της ιστορίας είναι σχεδόν κινηματογραφική, γλαφυρή και καθηλωτική, σε βυθίζει ακόμα πιο βαθιά σε αυτόν τον επικίνδυνο κόσμο όπου μετά την Επιστροφή, τίποτα δεν είναι όπως πριν την εποχή της μόλυνσης. Η δράση δεν εξελίσσεται μόνο όταν οι ήρωες της ιστορίας βγαίνουν εκτός των τειχών και στην ανασφάλεια των μονοπατιών του Δάσους αλλά, ακόμα και όσο βρίσκονται στην ασφάλεια της πόλης τους η οποία στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για το μέλλον τους.

Και μπορεί οι ήρωές της συγγραφέως να έρχονται αντιμέτωποι ακόμα μια φορά με την επιβίωσή τους ωστόσο, ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία ο αγώνας με τον ίδιο τους τον εαυτό, την ανασφάλεια της νέας κατάστασης των πραγμάτων αλλά και με αμφίβολα συναισθήματα που γεννάνε μέσα τους όλα αυτά. Πρέπει να επιλέξουν όχι μόνο αν θα παλέψουν για να ζήσουν αλλά, ποια ζωή είναι αυτή που θέλουν, αν επιθυμούν να ρισκάρουν για το άγνωστο μέλλον, είτε αυτό είναι μικρό είτε μεγάλο, είτε για την πιθανότητα μιας αιώνιας ζωής, ακόμα και της ανάστασης μέσα από τον θάνατο. Πρέπει να επιλέξουν, ποιους αγαπάνε περισσότερο και τι αξίζει να ρισκάρουν ή να θυσιάσουν γι' αυτούς και ποιες επιλογές είναι αυτές που θα ικανοποιήσουν την ψυχή τους σε βάθος. Παράλληλα όμως γεννιέται και μια αμφιβολία, μια μικρή ελπίδα ότι ίσως η μεταμόρφωση σε Μούντο, να μην σβήνει όλα εκείνα που οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν κάποτε. Η ελπίδα πως αν δεν καταδικάζουμε μια κατάσταση, μπορεί να μην είναι τόσο τραγική και δύσκολη όσο φαίνεται στα μάτια μας με μια πρώτη σκέψη.

Τα "Κύματα Νεκρών" είναι ο ορισμός της πολλά υποσχόμενης συνέχειας. Ζωντανοί και νεκροζώντανοι, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι όπου η δράση χτυπάει κόκκινο, όπου το παρελθόν παραμονεύει γεμάτο σκοτεινά μυστικά που απειλούν να αλλάξουν τα πάντα, φόβους και αγωνίες αλλά, και έντονα, παθιασμένα συναισθήματα που μας καλούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι επιλογές που πρέπει αλλά και που θέλουμε να κάνουμε. Απολαυστικό, περιγραφικό, συγκινητικό, σπαραχτικό, ανθρώπινο και σαγηνευτικό από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, το δεύτερο κεφάλαιο στην ιστορία της Ryan μας οδηγεί σε μια πανέξυπνη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, κάνοντάς μας να αγωνιούμε για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, για την κατάληξη των πραγμάτων, την εξέλιξη των ηρώων μέσα σε αυτές αλλά, και για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσουν πολύ σε μια ιστορία με αμφίβολες προεκτάσεις και διακλαδώσεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carrie Ryan
Μεταφραστής: Μυλωνοπούλου Βίκυ
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-6665-70-7