Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κατάφεραν να επιλύσουν το Λαβύρινθο. Αυτό έπρεπε να ήταν το τέλος. Όχι άλλα τεστ. Όχι άλλες μεταβλητές. Όχι άλλο τρέξιμο. Ο Τόμας ήταν σίγουρος ότι μετά την απόδραση οι Γκλέιντερ θα ξανάπαιρναν πίσω τις ζωές τους. Όμως κανείς δεν ήξερε πραγματικά σε τι είδους ζωή θα επέστρεφαν.
Αλλά στο Γκλέιντ, η ζωή ήταν εύκολη. Είχαν φαγητό, καταφύγιο και ασφάλεια... μέχρι που η Τερέζα ενεργοποίησε το τέλος. Όμως στον κόσμο έξω από το Λαβύρινθο, το τέλος είχε ενεργοποιηθεί από καιρό.
Καμένη από ηλιακές εκλάμψεις και από ένα νέο, βάναυσο κλίμα, η γη είναι κρανίου τόπος. Η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει –και μαζί της, η τάξη– και τώρα Κρανκ, άνθρωποι καλυμμένοι με φριχτές πληγές, που η μολυσματική ασθένεια γνωστή ως Έκλαμψη τους έχει οδηγήσει σε δολοφονική μανία, λυμαίνονται τις κατεστραμμένες πόλεις αναζητώντας το επόμενο τους θύμα... και γεύμα.
Ίσως οι Γκλέιντερ να έπρεπε να είχαν τελειώσει με το τρέξιμο. Όμως, αντί για ελευθερία, βρίσκουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μια δοκιμασία. Πρέπει να διασχίσουν την Καμένη Γη, την πιο ξεραμένη περιοχή του κόσμου, και να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο εντός δύο εβδομάδων. Και το ΚΑΚΙΑ έχει φροντίσει να ρυθμίσει τις μεταβλητές και να διαμορφώσει τις πιθανότητες εναντίον τους.
Άραγε ο Τόμας θα είναι πάντα στο έλεος του ΚΑΚΙΑ; Ή μήπως κατέχει το μυστικό της ελευθερίας κάπου στο μυαλό του;

Προσωπική άποψη:
Έχοντας τελειώσει την ανάγνωση του "Τεστ", δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο από το να ξεκινήσω αμέσως την ανάγνωση της "Καμένης Γης", του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας του Dashner το οποίο, αν είναι ποτέ δυνατόν, ήταν ακόμα καλύτερο από το πρώτο, ακόμα πιο καθηλωτικό, ακόμα πιο δύσκολο να το αφήσεις από τα χέρια σου, με την ολοκλήρωσή του να μην μου παίρνει συνολικά πάνω από δύο μέρες. Αν θα περίμενε κανείς πως η ιστορία του Τόμας και της παρέας του θα ακολουθούσαν μια γραμμή κάμψης, πλανήθηκαν πλάνην οικτρά καθώς οι περιπέτειες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στο Λαβύρινθο του Γκλέιντ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η αρχή, η πρώτη δοκιμασία ανάμεσα σε μια σειρά άλλων που θα του οδηγούσε ακόμα περισσότερο πέρα από τα όρια της αντοχής και της λογικής τους, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά όχι μόνο την πίστη στον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και σε όσους τους περιβάλλουν.

Οι Γκλέιντερς, αποδεκατισμένοι μεν, σώοι δε, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα εμπόδια του Λαβύρινθου, έχουν αποδειχτεί νικητές της δοκιμασίας στην οποία και τους υπέβαλε το ΚΑΚΙΑ και πλέον, έχοντας καταφέρει να ξεφύγουν από τα χέρια τους αισθάνονται ασφαλείς. Όμως όλο αυτό το συναίσθημα αποδεικνύεται μια φούσκα, μια στιγμιαία ανάπαυλα στην οποία τους επέτρεψε το ΚΑΚΙΑ να βρεθούν προκειμένου να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για το δεύτερο μέρος των δοκιμασιών τους. Αυτή τη φορά, και σε αντίθεση με την πρώτη δοκιμασία, δεν βρίσκονται εγκλωβισμένοι και περιστοιχισμένοι από τοίχους αλλά, αντιμέτωποι με το απόλυτο τίποτα, με μια απέραντη έκταση, γνήσιο κρανίου τόπο, την επονομαζόμενη Καμένη Γη. Όπως μαθαίνουν, η Γη έχει χτυπηθεί από την Έκλαμψη, έναν ιό ο οποίος και αποδεκάτισε τον πληθυσμό της, μετατρέποντάς την σε μια ατελείωτη έρημο που όσοι επέζησαν, ζουν μολυσμένοι ανάμεσα σε συντρίμμια και χαλάσματα, περιμένοντας το τέλος. Αυτή την άγνωστη έκταση πρέπει να διασχίσουν και για μια απόσταση 100 μιλίων, μην έχοντας κανένα βοήθημα, κανένα στοιχείο αλλά και καμία γνώση των κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν.

Ο Τόμας και οι φίλοι του δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΚΑΚΙΑ. Όπως και να 'χει, φαντάζουν καταδικασμένοι να πεθάνουν οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να σωθούν, απ' ότι κι αν τους επιφυλάσσει το Ινστιτούτο. Παράλληλα με αυτούς όμως στην Καμένη Γη έχει ξαμολυθεί και η Ομάδα Β, απαρτιζόμενη από έναν αριθμό κοριτσιών τα οποία στα πλαίσια μελέτης των Μεταβλητών από τους επιστήμονες του ΚΑΚΙΑ, έχουν περάσει ακριβώς τις ίδιες δοκιμασίες με τους Γκλέιντερς. Στόχος όμως όπως φαίνεται δεν είναι μόνο να φτάσουν οι καλύτεροι από τις δύο ομάδες μέχρι το τέρμα αλλά και το να προσπαθήσουν να αλληλοεξοντωθούν ή έστω, να σκοτώσουν το πρόσωπο εκείνο που απαιτείται, σημαδεμένοι ως πιόνια και καθοδηγούμενοι πάντα από τους Δημιουργούς. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, όλα φαντάζουν μετέωρα και αυτά που βλέπεις ή ακούς δεν είναι απαραίτητα και αυτά που μπορείς να εμπιστευτείς. Οι αποφάσεις δεν είναι θέμα συναισθηματισμού ή λογικής αλλά καθαρά ενστίκτου γιατί σε τόσο ακραίες συνθήκες, μόνο το ένστικτο έχει τη δύναμη να σε προστατέψει.

Οι φουτουριστικές ιστορίες συχνά χαρακτηρίζονται από μια πληθώρα δυστοπικών καταστάσεων όμως αυτά δεν είναι απαραίτητα το θετικό τους στοιχείο καθώς πολλάκις, καταφεύγουν σε υπερβολές. Ο Dashner όμως χειρίζεται την μυθιστορία του με έναν εξαιρετικό τρόπο, κάνοντας ακόμα και τα όποια υπερβολικά στοιχεία που χρησιμοποιεί να φαντάζουν απόλυτα λογικά και ρεαλιστικά. Χτίζει έναν νέο κόσμο που παρά την ελευθερία χώρου που μας στέρησε "Το Τεστ", καταλήγει να είναι ακόμα πιο ασφυκτικό, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι όποιοι κίνδυνοι βρίσκονται εκεί έξω είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα εξαπολύονται ενάντια στα αγόρια έχοντας σκοπό να ξεχωρίσουν μόνο οι καλύτεροι ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τους Κρανκ, τους διψασμένους μεταλλαγμένους που χτυπήθηκαν από την Έκλαμψη, οι οποίοι κάνουν τους Θεριστές να φαντάζουν παιχνιδάκι.

Ο συγγραφέας δεν αφήνει την δράση να υποχωρήσει στο ελάχιστο. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, εξελίσσεται αδιάκοπα, χτυπώντας μας ακατάπαυστα, μην αφήνοντάς μας να πάρουμε ανάσα, το ίδιο με τους ήρωές του οι οποίοι και έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέους κινδύνους, με νέες δυσκολίες που δεν απειλούν μόνο την ζωή τους αλλά, το μυαλό, την συνείδηση, τα συναισθήματα, μα πάνω απ' όλα, την ίδια τους την πίστη. Όμως και οι πληροφορίες που δεχόμαστε από τον κατεστραμμένο μας πλανήτη και το ΚΑΚΙΑ μας καθηλώνουν, βάζοντάς μας στο "τρυπάκι" να λύσουμε έναν γρίφο ο οποίος στα σημεία φαίνεται να έχει κάποια λογική, την οποία όμως προς το παρόν, ηθελημένα, δεν έχει σκοπό να μας αποκαλύψει απόλυτα. Οι δοκιμασίες είναι μέρος ενός ανώτερου σχεδίου το οποίο όσο σκληρό και απάνθρωπο κι αν φαντάζει, δυσκολεύεσαι όλο και περισσότερο να το κατηγορήσεις στον απόλυτο βαθμό καθώς, πιστεύεις όλο και περισσότερο πως όλα συμβαίνουν για κάποιον σκοπό πιο σημαντικό από την απώλεια μερικών ζωών, ακόμα και όταν μιλάμε για παιδιά.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Dashner έρχεται ακόμα πιο βίαιο, ακόμα πιο ανατρεπτικό και περιπετειώδες. Με κομμένη την ανάσα, διαβάζεις διψασμένος την κάθε σελίδα η οποία και ανατρέπει όλα τα δεδομένα, όλες τις σκέψεις και τις υποθέσεις που μπορεί να έχεις κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η προδοσία και η αμφισβήτηση παίζουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην εξέλιξη της ιστορίας καθώς οι συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα της δοκιμασίας, καταδικάζοντας ή σώζοντας, έστω και προσωρινά τα πιόνια και Μεταβλητές του όλου εγχειρήματος. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται ακόμα περισσότερο, βγάζοντας νέα πρόσωπα και στοιχεία της προσωπικότητάς τους προς τα έξω, προκαλώντας μας μια καλοδεχούμενη σύγχυση αλλά και έκπληξη. Το φινάλε του βιβλίου, μας αφήνει για μια ακόμα φορά μετέωρους και απορημένους, κατάπληκτους, ανεβάζοντας τους παλμούς της καρδιάς μας και κορυφώνοντας την αγωνία μας, περιμένοντας πως και πως το τελευταίο μέρος της σειράς το οποίο αν μη τι άλλο, θα δώσει επιτέλους τέλος στον γρίφο αλλά και τις απαντήσεις στις όποιες απορίες μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: James Dashner
Μεταφραστής: Μιαούλης Ανδρέας
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-6665-64-6