Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Bella και ο Edward είναι επιτέλους μαζί και μετά από όσες δυσκολίες πέρασαν στο παρελθόν παντρεύονται για να ζήσουν μαζί στην αιωνιότητα.
Θα πάνε για μήνα του μέλιτος σε ένα μικρό νησί έξω από τις ακτές της Βραζιλίας όπου εκεί λίγες μέρες μετά, η Bella διαπιστώνει ότι είναι έγκυος.
Το παιδί αυτό ωστόσο γίνεται μήλον της έριδος καθώς αποτελεί απειλή για τους λυκάνθρωπους οι οποίοι αποφασίζουν να κηρύξουν πόλεμο στους Cullen ενώ ο Edward, αντίθετα με την Bella, δεν το θέλει καθώς εκείνο στερεί την δικιά της ζωή..

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η "Έκλειψη" έκανε την εμφάνισή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, με μεγάλη επιτυχία μεν, όσον αφορά το εισπρακτικό κομμάτι, με αρκετή γκρίνια δε καθώς, οι μη fans του "Saga" το βρήκαν μονότονο, οι δε fans όχι αρκετά πιστό ως προς την μεταφορά των αμφίρροπων συναισθημάτων που καθοδηγούσαν την πρωταγωνίστρια. Όσον αφορά τους πρώτους το μόνο που έχω να πω είναι πως, αφού δεν είναι fans κακώς επέλεξαν να το δουν. Όσον αφορά τους δεύτερους, δεν θα διαφωνήσω αν και προσωπικά, και μιλώντας πάντα με κινηματογραφικά και όχι λογοτεχνικά κριτήρια, με ευχαρίστησε αρκετά και σαφέστατα, το βρήκα καλύτερο από το "New Moon". Εν πας περιπτώσει, όλα αυτά αποτελούν ιστορία και εμείς είμαστε εδώ για να δούμε τι γίνεται στο παρόν και στο πρώτο μέρος του φινάλε του "Έπους", το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου του βιβλίου αποφασίστηκε να χωριστεί σε δύο μέρη.

Για τέταρτη, και τελευταία φορά, αλλάζει ο σκηνοθέτης και η σκυτάλη περνάει στα χέρια του Bill Condon. Οι πιο ψαγμένοι κινηματογραφικά ίσως να τον θυμούνται από το Oscar που κέρδισε το 1999 για το σενάριο του "Gods and Monsters" ή για την υποψηφιότητά του 4 χρόνια μετά, πάλι ως σεναριογράφου, αυτή τη φορά για το "Chicago". Ίσως τώρα να αναρωτιέστε τι δουλειά έχει ένας σεναριογράφος με την σκηνοθεσία και όμως, αν θυμηθείτε την καλή του δουλειά στο "Dreamgirls" ίσως και να αλλάξετε άποψη και ίσως τελικά αυτός να είναι ο άνθρωπος που πραγματικά θα αφήσει ως σκηνοθέτης το στίγμα του στη σειρά όταν πλέον αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες αλλά, έχω την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος, σκηνοθετικά τουλάχιστον, είναι ο πιο σταθερός, ισορροπημένος και συνειδητοποιημένος απέναντι στο τι θέλει, σε σχέση με τους προκατόχους του.

Η ταινία ξεκινάει με τις προετοιμασίες και τελικά, τον πολυαναμενόμενο γάμο των δύο νέων ο οποίος συνοδεύεται από συγκίνηση, χαρά, δάκρυα, αποχωρισμούς αλλά και καυστικό χιούμορ. Στη συνέχεια το ζεύγος πηγαίνει για ταξίδι του μέλιτος σε ένα ερημικό νησί προκειμένου να χαρεί τον έρωτά του και επιτέλους, να ολοκληρώσει την σχέση του. Οι fans του βιβλίου είχαμε απογοητευτεί από την ανύπαρκτη περιγραφή της Meyer όσον αφορά τις σκηνές sex αλλά ευτυχώς, έστω και σε μικρό βαθμό με την ταινία παίρνουμε το αίμα μας πίσω. Πολύ μάτι μπορεί να μην παίρνουμε ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από αυτό που μας έδωσε το βιβλίο και αυτό είναι μια ικανοποίηση. Κάπως έτσι εξελίσσεται το πρώτο μισό της ταινίας, με πλάνα από όμορφα εξωτικά τοπία, με κενά διαστήματα άνευ ομιλίας και μπόλικου σοροπιάσματος από τους νιόπαντρους. Αυτό είναι ίσως και το αρνητικό της ταινίας κάνοντας απολαυστικό αυτό το κομμάτι για τις θαυμάστριες που διψάνε για ρομαντισμό και οδύσσεια για τους άμοιρους αρσενικούς συνοδούς που θέλουν να φύγουν τρέχοντας από την αίθουσα.

Εκεί ακριβώς είναι που η ταινία κάνει στροφή και τα πράγματα μπαίνουν σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά. Μια απρόσμενη εγκυμοσύνη με άγνωστη εξέλιξη και πολύ περισσότερο, με άγνωστη κατάληξη που πυροδοτεί εντάσεις κι εκρήξεις, τόσο μέσα στην οικογένεια Cullen και το νιόπαντρο ζευγάρι όσο και στην οικογένεια των λύκων. H Bella αργοπεθαίνει, ένα μωρό με άγνωστες δυνάμεις είναι στο δρόμο και οι ήρωες παλεύουν να διαχειριστούν τον θυμό και την απελπισία τους, πηγαίνοντας κόντρα στη λογική, το συναίσθημα ή το καθήκον, ανάλογα με το στρατόπεδο που ο καθένας υπάγεται ή που τελικά, θα επιλέξει να είναι. Εδώ είναι που η ξεκινάει η γρήγορη εξέλιξη, που η δράση αρχίζει σταδιακά να κορυφώνεται, χωρίς όμως να έχουμε υπερβολές, και που όλα τα συναισθήματα εντείνονται και όλα αυτά ο Condon μας δείχνει ότι τα διαχειρίζεται πολύ καλύτερα και πως το νεύρο είναι πιο εύκολο να το πλάσει απ' ότι η φαινομενική ηρεμία και γαλήνη.

Ο μεγάλος κερδισμένος όσον αφορά το ερμηνευτικό κομμάτι είναι αναμφίβολα ο Pattinson και αυτό δεν το λέω εξαιτίας της συμπάθειας που του έχω έτσι κι αλλιώς. Ο χαρακτήρας του περνάει σε μια άλλη φάση και για πρώτη φορά ίσως τον βλέπουμε να έχει πραγματικές εκρήξεις και διακυμάνσεις όσον αφορά τις αντιδράσεις του και αυτό είναι από μόνο του αβανταδόρικο. Η Stewart επίσης καταφέρνει μια πιο συμπαθητική παρουσία από τις προηγούμενες ταινίες. Λίγο το ότι ήταν νύφη, λίγο ότι αποφάσισε να φανεί πιο sexy, λίγο το μακιγιάζ και η ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης, βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους. Οι υπόλοιποι απλά περιφέρονται θα μπορούσαμε να πούμε, μην έχοντας κάποιο μεγάλο κομμάτι συμμετοχής, τόσο ώστε να μας κάνει να έχουμε και άποψη, πλην ίσως του Lautner που για πρώτη φορά κερδίζει κάποια ψήγματα συμπάθειας.

Μην κοροϊδευόμαστε! Το "Saga" δεν είναι τέχνη και όσοι θέλουν να το αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο κατακεραυνώνοντάς το είναι απλά εκτός θέματος. Εδώ μιλάμε για ένα κινηματογραφικό προϊόν που αποσκοπεί καθαρά στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία του κοινού και κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους εκατομμύρια ανά τον κόσμο fans του βιβλίου. Σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να μην του αρέσει αλλά, θεωρώ ότι πρέπει να σέβεται κι εκείνος με την σειρά του τα κοριτσάκια ή μη που αγαπάνε αυτή τη σειρά, η κάθε μία για προσωπικούς λόγους. Προσωπικά θεωρώ την συγκεκριμένη προσπάθεια ίσως την καλύτερη στο σύνολο της σειράς μέχρι τώρα. Πρώτον και κύριον, είναι η πιο πιστή μεταφορά του βιβλίου. Τα χρώματα διατηρούνται σε μια ισορροπία και δεν κυμαίνονται από το απόλυτο σκοτάδι στο απόλυτο λευκό, στο τέλειο φως. Οι χαρακτήρες είναι πλέον πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι και αυτό βοηθάει και τους ίδιους τους ηθοποιούς. Υπάρχει ρομάντζο αλλά, υπάρχει και δράση. Κι εν πας περιπτώσει, αν ήθελα να δω τον "Νονό", αυτό και θα έκανα και δεν θα έψαχνα σε μια εφηβική κατά βάθος παραγωγή να βρω βαθιά νοήματα και ηθικοπλαστικά διλήμματα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Χαραυγή - Μέρος 1ο
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Bill Condon
Πρωταγωνιστές: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Kellan Lutz, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Billy Burke, Alex Meraz, Kiowa Gordon, Gil Birmingham
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 115'

Επίσημο site: