Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ασθενικό πλάσμα, έκτρωμα, λάθος της φύσης; Ένα είναι σίγουρο: ο δωδεκάχρονος Τίμοθι είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο χωρίς μαγικές δυνάμεις. Γι’ αυτό κι έχει περάσει όλη του τη ζωή εξόριστος σ’ ένα μακρινό νησί.
Όταν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πόλη όπου γεννήθηκε, ο Τίμοθι μαγεύεται στην κυριολεξία - γιατί αυτός είναι ένας κόσμος γεμάτος μαγεία: κτίρια που αιωρούνται στον αέρα, ξόρκια, λάμψεις και φαντασμαγορία. 
Όμως ο Τίμοθι είναι σημαδεμένος. Αδίστακτοι φονιάδες παραφυλάν κάθε του βήμα. Πράκτορες της κυβέρνησης των Μάγων επιβουλεύονται τη ζωή του. Αν κι ο Τίμοθι δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο νιώθουν να τους απειλεί· στο κάτω-κάτω, χωρίς μαγικές δυνάμεις, είναι τελείως ανήμπορος. Είναι ακίνδυνος. Ή μήπως όχι;

Προσωπική άποψη:
Ειλικρινά, πίστευα πως μετά τον Harry Potter δεν θα ασχολούμουν ποτέ ξανά στη ζωή μου με την εφηβική, μαγική λογοτεχνία του φανταστικού. Φυσικά ο λόγος δεν έχει να κάνει με το ότι δεν μου άρεσε η προαναφερόμενη σειρά, το κάθε άλλο , την λάτρεψα και την αγαπώ όσο λίγες. Απλά θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσε μετά από μια τέτοια εμπειρία να βρεθεί κάτι ανάλογο που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, πόσο μάλλον να με συγκινήσει. Παρ' όλα ταύτα, και καθώς περιφερόμουν στα ράφια του Πατάκη, ανάμεσα σε τόσα και τόσα βιβλία, το μάτι μου καρφώθηκε στο συγκεκριμένο και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, μου γεννήθηκε η επιθυμία να το διαβάσω και έτσι, βρισκόμαστε εδώ σήμερα, με μένα να τους έχω δώσε μαι ευκαιρία και να σας μιλάω για τον Τίμοθι και για το πως ξεκίνησε η ιστορία του.

Ένας από τους ισχυρότερους μάγους στον κόσμο πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη ιστορία αλλά και ένα σπίτι γεμάτο αρχεία που πρέπει να τακτοποιηθεί. Ο πιο αγαπημένος μαθητής και φίλος του αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν με το θάνατό του ωστόσο, υπάρχει μία που δεν μπορεί να κατανοήσει. Στο νεκροκρέβατό του, ο μέντορας και φίλος του, του ζήτησε να προστατέψει τον Τίμοθι. Όμως ο Τίμοθι πέθανε λίγο μετά αφού γεννήθηκε, μαζί με τη μητέρα του. Ήταν το παραλήρημα ενός γέρου και άρρωστου ανθρώπου; Ή μήπως όχι; Πολύ σύντομα ανακαλύπτει μια μυστική, μαγική πόρτα, η οποία κι οδηγεί σε ένα μέρος πολύ όμορφο και έρημο συνάμα και στην κατάλευκη παραλία του θα συναντήσει ένα αγόρι κοντά στα δώδεκα. Και όσο κι αν δεν το πιστεύει, αυτός είναι ο Τίμοθι που όλου θεωρούσαν νεκρό. Και το αγόρι δεν ξαφνιάζεται που τον βλέπει. Ξέρει πως αφού εκείνος βρίσκεται εκεί, ο πατέρας του πια δε ζει και έτσι, δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από το να αποκαλύψει την αλήθεια στο νέο κηδεμόνα του.

Ο Τίμοθι αν και γιος δύο μάγων, δεν έχει καμία μαγική ικανότητα. Δεν μπορεί να εκτελέσει ούτε το πιο απλό ξόρκι και αυτό, όχι λόγω αντίληψης ή περιορισμένου ταλέντου αλλά, εξαιτίας της απουσίας της μαγείας από το αίμα του. Όσο παράξενο και παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι η αλήθεια και είναι και ο λόγος που ο πατέρας του αποφάσισε να κρύψει την ύπαρξή του. Όχι από ντροπή αλλά, από φόβο. Φόβο γιατί οι άνθρωποι, μάγοι ή μη, πάντα θέλουν να καταστρέψουν αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν, ατό που δε μπορούν να εξηγήσουν, εκείνο που στα μάτια τους φαντάζει αλλόκοτο, μια ανωμαλία της φύσης. Ο Τίμοθι ωστόσο αποφασίζει να αφήσει πίσω τη ζωή που έζησε μέχρι σήμερα, μεταπηδώντας στον κόσμο των μάγων, διεκδικώντας στην κοινωνία τους τη θέση που θα έπρεπε δικαιωματικά να κατέχει. Αν νομίζετε όμως ότι η ύπαρξή του γίνεται δεκτή αβίαστα, κάνετε λάθος. Ο Τίμοθι δεν είναι απλά μια ανωμαλία που μπορεί κανείς να την ξεπεράσει. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχει μαγικές δυνάμεις αλλά, ότι καμία μαγεία δεν μπορεί να τον αγγίξει, κάνοντάς τον άτρωτο σε έναν κόσμο που η μαγεία εκτός από θαύματα, μπορεί και να σκοτώσει. Αυτό τον καθιστά παράλληλα ως κάτι αξιοθαύμαστο και ως ένα επικίνδυνο όπλο στα χέρια εκείνων που μπορεί να θέλουν να τον εκμεταλλευτούν.

Οι Christopher Golden και Tom Sniegoski ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά βιβλίων, για το πρώτο σκέλος της οποίας μπορώ να καταλογίσω σαφέστατα περισσότερα θετικά απ' ότι αρνητικά. Ο κόσμος που δημιουργούν γύρω από τον Τίμοθι και την παρέα του, είναι σαφέστατα μαγικός και γοητευτικός, θυμίζοντάς μας κάτι από κλασσικά παραμύθια μαγείας. Το μείον του χαρακτηριστικού αυτού είναι ότι υπάρχει κάπως περιορισμένος χώρος κινήσεων, πράγμα που περιμένω να αλλάξει στα επόμενα βιβλία της σειράς, ανακαλύπτοντας ακόμα περισσότερα για τον κόσμο των μάγων. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλά δομημένοι, με τον Τίμοθι σαφέστατα να ξεχωρίζει αποτελώντας αντικείμενο μελέτης, διαμάχης και σκοτεινών συνωμοσιών, μην μπορώντας η μαγεία να τον βλάψει, μην μπορώντας να εκτελέσει ο ίδιος μαγικά έχοντας ωστόσο ένα κοφτερό μυαλό και μια εξαιρετική εφευρετικότητα που του επιτρέπει να πιάνει το κάρβουνο και να το κάνει χρυσάφι. Αυτό που εγώ θα ήθελα ήταν να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος και σε κάποιους άλλους χαρακτήρες, πράγμα όμως που επίσης πιστεύω ότι θα αλλάξει.

Κατά τ' άλλα έχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, με έναν χαρισματικό και άξιο παρακολούθησης κεντρικό ήρωα, με μια ιδιαιτερότητα ξεχωριστή και σαφέστατα, εμπνευσμένη και πρωτότυπη. Η δράση και η εξέλιξή της είναι διαρκής και έντονη, ακολουθώντας σταδιακή κορύφωση με στιγμές τεταμένης έντασης, που μας εξιτάρουν και προφανώς σκοπό έχουν να μας βάλουν στο κλίμα καταστροφολογίας και συνομωσιολογίας που θα επικρατήσει κατά την πορεία της ιστορίας, έτσι όπως αυτή θα εξελιχθεί στα επόμενα τρία βιβλία. Ο "Εξόριστος" δεν είναι Harry Potter και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναφέρω ξεκάθαρα. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και γιατί όχι, θα μπορούσε να εξελιχθεί στον επίπεδο του μικρού μάγου που όλοι αγαπήσαμε, όχι γιατί έτσι πρέπει αλλά, γιατί έχει στην πραγματικότητα αυτή τη δυνατότητα καθώς βασίζεται σε κατάλληλες προδιαγραφές.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Christopher Golden & Tom Sniegoski
Μεταφραστής: Χατζόπουλος Πέτρος
 Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
 Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 308
ISBN: 978-960-16-2206-4