ΤΑ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Η σειρά είχε 2 διαφορετικά opening themes τα οποία ουσιαστικά, σηματοδοτούν δύο διαφορετικούς κύκλους. Και προσωπικά, προτιμώ το πρώτο καθώς, το δεύτερο, είναι λες και το έχει συνθέσει ο ίδιος ο Σατανάς. Όχι ότι το 2ο δεν ταιριάζει στο ύφος της σειράς αλλά κακά τα ψέματα, το πρώτο είναι κατά πολύ καλύτερο.
Η μουσική σύνθεση των soundtracks της σειράς είναι δια χειρός Hideki Taniuchi και Yoshihisa Hirano, με τον πρώτο να έχει συνθέσει στο πρώτο cd τα τραγούδια 1 έως 18 και τον δεύτερο, τα τραγούδια 19 έως 28. Στο δεύτερο cd, ο πρώτος έχει συνθέσει τα τραγούδια 9 έως 28 ενώ ο δεύτερος, τα τραγούδια 1 έως 8.
Τόσο το πρώτο cd όσο και το δεύτερο, αποτελούνται από 30 κομμάτια, με τα δύο τελευταία να είναι το opening και το ending theme. Στο πρώτο cd, τα τραγούδια ερμήνευσε το συγκρότημα Nightmare. ενώ στο δεύτερο, ο Maximum the Hormone.
Για να μην ψάχνεστε, σας παραθέτω τα opening και endings της σειράς:

Death Note Opening 1:



Death Note Opening 2:


Death Note Ending 1:



Death Note Ending 2:



ΟΙ ANIME ΤΑΙΝΙΕΣ:
Στις 31 Αυγούστου 2007, κυκλοφορεί η πρώτη ταινία βασισμένη στο anime, διάρκειας 130', η οποία ουσιαστικά, αποτελεί κόψιμο και ράψιμο σκηνών από το 1ο μέχρι και το 25ο επεισόδιο της σειράς. Ο τίτλος της, "Death Note: Relight: Visions of a God". Και μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει λόγος να την δείτε όμως, σε σχέση με το story που παρακολουθήσαμε στη σειρά, υπάρχουν δύο διαφορές. Η πρώτη, έχει να κάνει με τον τρόπο που ο Light και ο L γνωρίζονται, με τον δεύτερο να αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον πρώτο. Στη σειρά, αυτό πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο όπου μπήκε ως φοιτητής ο Light. Στο παρακάτω video, μπορείτε να δείτε την εκδοχή της ταινίας, στα αγγλικά:



Άλλη μία βασική διαφορά, έχει να κάνει με την κομμένη από την σειρά, σκηνή της κηδείας του L, την οποία και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω video, στα αγγλικά:



Η βασικότερη διαφορά όμως, βρίσκεται αλλού. Στην εκδοχή της ταινίας, υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένες προσθήκες. Η ταινία ξεκινάει με την παρουσία ενός ανώνυμου shinigami που επιθυμεί να βρει τον Ryuk, το shinagami εκείνο που βρέθηκε στη γη, προκειμένου να του αφηγηθεί την ιστορία του. Κάπως έτσι τελειώνει και η ταινία, με τον Ryuk να διαπιστώνει πως το ανώνυμο shinigami έχει φύγει και μονολογώντας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις δύο αυτές σκηνές, στο παρακάτω video στα ιαπωνικά με αγγλικούς υπότιτλους:



Ένα χρόνο μετά και πιο συγκεκριμένα, στις 22 Αυγούστου 2008, έρχεται η δεύτερη ταινία βασισμένη στο anime με τίτλο, "Death Note: Rewrite 2: L's Successors", διάρκειας 100'. Ο L εμφανίζεται στις οθόνες μας και μας προετοιμάζει γι' αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε, θυμίζοντάς μας λίγο-πολύ, τι είχαμε δει στην προηγούμενη ταινία με ορισμένες, αποσπασματικές σκηνές που στόχος τους είναι να μας βάλουν προφανώς στο κλίμα και όπως λέει ο ίδιος, να καταλάβουν οι μη fans της σειράς, τι ακριβώς παρακολουθούν. Έπειτα, τα γεγονότα συνεχίζουν να τρέχουν από το σημείο που τα είχαμε αφήσει δηλαδή, στα όσα συνέβησαν από το θάνατό του κι έπειτα, μέχρι το οριστικό τέλος.

ΝΟΥΒΕΛΕΣ:
Την 1η Αυγούστου 2006, κυκλοφορεί μια νουβέλα βασισμένη στη σειρά με ένα μακρινάρι για τίτλο που ακούει στο όνομα, "Death Note Another Note: The Los Angeles BB Murder Cases", την οποία και υπογράφει ο Nisio Isin, για λογαριασμό των εκδόσεων Shueisha, και αποτελεί ουσιαστικά ένα prequel της σειράς, με τον Mello να αφηγείται την ιστορία και τη δράση του L και το πως ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Naomi Misora, την οποία γνωρίσαμε ως αρραβωνιαστικιά του ειδικού πράκτορα Penbar, κατά την διάρκεια της "BB Serial Murder Case" στο Λος Άντζελες. Η Viz κυκλοφόρησε τη νουβέλα στα αγγλικά για τον Καναδά, τις Η.Π.Α. και την Αγγλία στις 19 Φεβρουαρίου 2008.
Στις 25 Δεκεμβρίου 2007, κυκλοφορεί μια ακόμα νουβέλα βασισμένη αυτή τη φορά στην ομώνυμη κινηματογραφική live-action ταινία, "L: Change the World", δια χειρός M, την οποία η Viz εξέδωσε για μια ακόμα φορά στα αγγλικά στις 20 Οκτωβρίου 2009.

LIVE-ACTION FILMS:
Δεν είμαι σίγουρη γιατί αναφέρομαι σε αυτά τα  μαύρα χάλια όμως, αισθάνομαι ότι πρέπει να το κάνω καθώς, οι συγκεκριμένες ταινίες, σε έναν βαθμό, βασίστηκαν στο anime. Βέβαια, και πιθανότατα για να ικανοποιηθούν οι fans του L, το story τελειώνει αρκετά διαφορετικά με τον Light να πεθαίνει, χωρίς να μαθαίνουν την αλήθεια η μητέρα και η αδερφή του, οι οποίες πιστεύουν πως τον σκότωσε ο Kira, και τον L να παραμένει ζωντανός.
Τρεις λοιπόν οι ταινίες με τίτλους:
Death Note (2006)
Death Note 2: The Last Name (2006)
L: Change the World (2008)
Αν δεν σας εκβιάζουν με το να γράψουν το όνομά σας σε ένα Death Note, μην τις δείτε για κανέναν λόγο.

VIDEO GAMES:
Πέραν από τις νουβέλες και τις ταινίες, η σειρά ενέπνευσε και την Konami η οποία, βρήκε μια καλή ευκαιρία να βγάλει φράγκα, για ακόμα μια φορά. Έτσι, με την υποστήριξη της Nintendo, προχώρησε σε μια σειρά βιντεοπαιχνιδιών, βασισμένα στο anime, φροντίζοντας μάλιστα να τα διαφημίζει σε κάθε έναρξη επεισοδίου.
17 Φεβρουαρίου 2007 κυκλοφορεί η πρώτη κασέτα με τίτλο, "Death Note Kira's Game", 12 Ιουλίου του ίδιου έτους η δεύτερη, με τίτλο "Death Note: Successor to L" και 7 Φεβρουαρίου 2008 η τρίτη και τελευταία με τίτλο, "L the Prologue to Death Note: Spiraling Trap".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ...:
Στις αρχές του 2005, οτιδήποτε είχε να κάνει σχέση με το "Death Note", απαγορεύτηκε δια ροπάλου στην Κίνα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι πολλοί μαθητές βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους "αντίγραφα" του Death Note στα οποία και έγραφαν ονόματα συμμαθητών και καθηγητών τους. Οι αρχές θεώρησαν πως έπρεπε να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν την πνευματική υγεία των παιδιών και τα μέτρα ελέγχουν και προστασίας που πήραν, ήταν δραστικά.
Πολλά εγκλήματα έχουν γίνει εμπνευσμένα από το Death Note με πιο γνωστή όλων, την υπόθεση "Mangamoord" στο Βέλγιο, με τους δύο δράστες να βρίσκονται και να συλλαμβάνονται τελικά από τις αρχές.
Σε μια στρατιωτική ακαδημία της Βιρτζίνια, ένας μαθητής συνελήφθη όταν στην κατοχή του βρέθηκε ένα Death Note γεμάτο με ονόματα συμφοιτητών του.
Στη Νότια Καρολίνα, το 2008, βρέθηκε ένα αντίστοιχο σημειωματάριο με τα ονόματα 7 μαθητών, των οποίων και ειδοποιήθηκαν οι γονείς προκειμένου να λάβουν γνώση και μέτρα.
Στην Αλαμπάμα, 2 μαθητές βρέθηκαν να κατέχουν Death Notes στα οποία υπήρχαν ονόματα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου τους. Το θέμα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανάγκασε τον διευθυντή να καλέσει τους γονείς τους και όλοι μαζί, να καταλήξουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Στις 14 Μαΐου 2008, ένας μαθητής αποβλήθηκε και άλλοι τρεις τέθηκαν σε περιορισμό όταν στο σχολείο τους στην Ουάσινγκτον, διαπιστώθηκε πως στην κατοχή τους είχαν τα προαναφερόμενα σημειωματάρια.
Στο Ιλινόις, μόλις έναν χρόνο πριν, ένα μαθητής αποβλήθηκε επειδή είχε στην κατοχή του ένα Death Note με ονόματα συμμαθητών του οι οποίοι ωστόσο έσπευσαν να τον υπερασπιστούν θεωρώντας το ως ένα αστείο από μεριάς του.

"ΜΥΘΟΙ" ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ DEATH NOTE:
Όπως πολλές anime σειρές, έτσι και το "Death Note", είναι ανοιχτό σε πολλά ενδεχόμενα με αποτέλεσμα, να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι γύρω από αυτό. Ας τους δούμε λοιπόν αναλυτικά:
- Στην πρώτη anime ταινία, "Death Note Relight 1: Visions of a God", όπως ήδη προείπα, εμφανίζεται ένα shinigami του οποίου το όνομα, δεν αποκαλύπτεται. Πολλοί ισχυρίζονται πως πρόκειται για τον Light ο οποίος, αφού είχε χρησιμοποιήσει το Death Note, δεν μπορούσε να καταλήξει ούτε στον Παράδεισο, αλλά ούτε και την Κόλαση. Δεν αποκλείεται λοιπόν η πιθανότητα το "Mu" που υποτίθεται πως θα κατέληγε ο Light όταν θα πέθαινε, που είναι ο ορισμός του "τίποτα", να είναι ο βαρετός κόσμος των shinigami. Επιπλέον, φυσιογνωμικά, θυμίζει τον Light σε αρκετά σημεία, τόσο στα χαρακτηριστικά, όσο και στο στυλ. Το πως ανεβαίνει τις σκάλες για να συναντήσει τον Ryuk, θυμίζει πολύ την σκηνή του θανάτου του Light ενώ του δίνει ως αντάλλαγμα για την ιστορία του ένα μήλο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκανε και ο Light. Παράλληλα, το γεγονός ότι φεύγει πριν ακούσει το τέλος της ιστορίας, μπορεί να σημαίνει ότι το γνωρίζει ήδη και πως δεν θέλει να το ξανακούσει ενώ ο Ryuk, μιλάει απευθυνόμενος στον Light, αφήνοντάς μας να υποθέτουμε πως είτε μονολογεί, είτε απευθύνεται στο άγνωστο shinigami.
- Στο τελευταίο επεισόδιο εμφανίζεται το πνεύμα, φάντασμα, πείτε όπως θέλετε, του L. Κάτι τέτοιο στο manga δεν συμβαίνει και οι δημιουργοί δεν εξήγησαν ποτέ τον λόγο που το έκαναν. Έτσι οι fans δημιούργησαν το δικό τους σενάριο που θέλουν τον L να εμφανίζεται την ώρα του θανάτου του Light ως απόδειξη της εκτίμησης της φιλίας που είχαν δείχνοντάς του ότι δεν είναι μόνος, όπως δεν ήταν κατά κάποιον τρόπο κι εκείνος όταν πέθανε. Παράλληλα, είναι ένα μέσο που μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθήκε για να συνειδητοποιήσει ο Light ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχασε από τον L.
- Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Near είναι αλμπίνος και αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των λευκών του μαλλιών, των γκρι ματιών του και της πελιδνότητα του δέρματός του. Είναι γεγονός πως σε κανένα επεισόδιο δεν τον είδαμε σε εξωτερικό χώρο και ως γνωστόν, οι αλμπίνοι είναι πολλοί ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία την οποία και πρέπει να αποφεύγουν.
- Όσον αφορά τον L, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως έπασχε από σύνδρομο Asperger ο οποίος χαρακτηρίζει τα άτομα που πάσχουν από αυτόν ως ιδιαίτερα ευφυή, με παράξενη συμπεριφορά και όχι πρόσχαρα ως προς το να έχουν κοινωνικές συναναστροφές, δεν συμπαθούν τα χρωματιστά ρούχα και κοιτάζουν επίμονα. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως έπασχε από σύνδρομο Marfan χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα "χέρια αράχνης", ο πολύ λεπτός σωματότυπος και η καμπυλώτητα της σπονδυλικής στήλης που φανερώνει σκολίωση.
- Υπάρχει ένας μύθος που θέλει τον κόσμο των shinigami να λειτουργεί ως Καθαρτήριο. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από το γεγονός ότι και τα δύο αυτά μέρη είναι γκρίζα και σκοτεινά, γεμάτα βρώμα και λέρα και με παντελή έλλειψη φωτός. Δεν γίνεται γνωστό πως δημιουργούνται τα shinigami όμως, το γεγονός ότι έχουν κάποια ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, τόσο εμφανισιακά όσο και στην συμπεριφορά και τις επιθυμίες τους, μαρτυρούν πως ίσως κάποτε υπήρξαν άνθρωποι.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ MANGA ΚΑΙ ΤΟ ANIME:
Ακόμα δεν έχω διαβάσει τα manga οπότε, δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρη για το ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσά τους. Με μια πρώτη έρευνα, διαπιστώνω πως υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές οι οποίες ωστόσο, δεν είναι αρκετά σημαντικές για να αναφερθούν και που ουσιαστικά, εξυπηρετούν την πιο γρήγορη πλοκή και εξέλιξη του anime, πράγμα που είναι αναμενόμενο και θα έλεγα, κατανοητό. Ωστόσο, τρία είναι τα βασικά σημεία όπου ίσως αξίζει να αναφερθούμε:
- Στο επεισόδιο 25 όπου ο L πεθαίνει, υπάρχει μια σκηνή όπου σκουπίζει τα πόδια του Light και ουσιαστικά, αναφέρεται στο γεγονός πως ξέρει ότι θα πεθάνει σύντομα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο manga και ο L, δεν σκέφτεται καν ότι μπορεί να πεθάνει σύντομα.
- Στο manga, ο Light και ο Ryuk έχουν μια αρκετά εκτενή συζήτηση σχετικά με το που καταλήγουν εκείνοι που χρησιμοποιούν το Death Note, πράγμα που στο anime δεν συμβαίνει, πέραν της αναφοράς ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε στον Παράδεισο ούτε στην Κόλαση.
- Η μεγαλύτερη διαφορά, έχει να κάνει με το φινάλε. Στο anime, ο Light φεύγει τραυματισμένος από την αποθήκη και πεθαίνει ειρηνικά σε κάτι σκάλες, στο φως της δύσης του ήλιου, με τον Ryuk να ολοκληρώνει την αρχική τους συμφωνία, γράφοντας το όνομά του στο Death Note του. Στο manga, ο Light, βαριά τραυματισμένος, ζητάει από τον Ryuk να γράψει τα ονόματα όσων είναι στην αποθήκη και να τους σκοτώσει. Εκείνοι, τον πυροβολούν όμως αφού τα shinagami δεν πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο, δεν πετυχαίνουν τίποτα. Όμως ο Ryuk, δεν μπορεί να κάνει αυτό που του ζητάει ο Light, γράφοντας το δικό του όνομα, πράγμα που κάνει τον Light να πανικοβληθεί και να πεθάνει μέσα στην απελπισία και την αγωνία, φωνάζοντας πως δεν θέλει να πεθάνει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Θεωρώ αδύνατον να δει κάποιος το "Death Note" και να μην το ερωτευτεί. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, σε κρατάει με κομμένη την ανάσα και περιμένεις πως και πως να δεις που θα καταλήξει. Πανέξυπνο story, ακόμα πιο έξυπνοι πρωταγωνιστές και μια εξελικτική πορεία που το να την χαρακτηρίσεις ευφυή, είναι πολύ λίγο. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια μυαλού, τότε το "Death Note", είναι μια φιλοσοφική περιπέτεια που γράφτηκε για εσάς. Και πιστέψτε με, υπάρχουν στιγμές που θα νιώσετε τόσο ενθουσιασμένοι όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί μπροστά σας που θα θέλετε να σηκωθείτε και να χειροκροτήσετε. Και τελικά, το μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι πολύ απλό. Δεν μπορείς να φέρεις την ειρήνη στον κόσμο σκορπώντας τον θάνατο σε όσους τον αξίζουν και δεν μπορείς σε καμία περίπτωση, να γίνεις ευτυχισμένος με αυτόν. Ο θάνατος, μόνο θλίψη προκαλεί και ό,τι σπείρεις, αυτό και θα θερίσεις.

Το 1ο μέρος μπορείτε να το βρείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
http://culture21century.blogspot.gr/2013/04/death-note-anime-series-1.html