Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γεννημένο σε ένα κόσμο υποδούλωσης και μυστικοπάθειας, το σώμα της Κρίσαμπελ φέρει τα αποκαλυπτικά σημάδια μιας κομαρρέ - μιας ιδιαίτερης ράτσας ανθρώπων προορισμένων να τρέφουν την αριστοκρατία των βρικολάκων. Όταν ο προστάτης της δολοφονείται, η Κρίσαμπελ θεωρείται κύριος ύποπτος, και αρχίζει να αναζητά καταφύγιο στον κόσμο των θνητών... μέχρι που πέφτει στα χέρια του Μάλκολμ, ενός εξόριστου βρικόλακα, καταραμένου να σκοτώνει κάθε πλάσμα από το οποίο πίνει.
Τώρα, η Κρίσαμπελ και ο Μάλκολμ καλούνται να συνεργαστούν, προκειμένου να αποτρέψουν μια συνωμοσία για την ένωση του θνητού και του υπερφυσικού κόσμου. Αν αποτύχουν, τα πάντα θα κυριευτούν από το απόλυτο χάος.

Προσωπική άποψη:
Μετά από δέκα και πλέον, συλλογές βιβλίων βρικολάκων, που βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μου, είχα κάνει μια σιωπηλή συμφωνία με τον εαυτό μου. Δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσω κάτι παρόμοιο εκτός αν μεσολαβήσει πολύ μεγάλο διάστημα και μου λείψει καθώς, είχα την πεποίθηση πως πολύ δύσκολα πλέον θα κατάφερνε κάτι να με συγκινήσει με την διαφορετικότητά του. Και όμως, δεν πρέπει να λες τελικά μεγάλες κουβέντες γιατί βλέποντας το "Δεσμοί Αίματος", το πρώτο βιβλίο της σειράς "Ο Οίκος Των Κομαρρέ", με την υπογραφή της Kristen Painter, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μάτι και στα ελληνικά, δεν μπορείς να μην το πάρεις στα χέρια σου και όταν το ανοίξεις και ξεκινήσεις να διαβάζεις, δεν μπορείς παρά να σταματήσεις μόνο όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Η Κρίσαμπελ, είναι μια κομαρρέ. Μεγάλωσε και ανατράφηκε με σκοπό το αίμα της, να τρέφει τον προστάτη ο οποίος και θα αγόραζε το δικαίωμα στο αίμα της με τον οποίο θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει για όσο εκείνος επέλεγε. Όμως ο προστάτης της βρίσκεται δολοφονημένος και εκείνη, κατηγορούμενη για την αποτρόπαιη αυτή πράξη και διψασμένη για μια ελευθερία που ποτέ δεν είχε, το σκάει από τη Ρουμανία για να φτάσει στην Αμερική, ζητώντας την βοήθεια της θείας της, της μοναδικής κομαρρέ που γνωρίζει να έχει ξεφύγει από τον κόσμο της. Στον δρόμο της θα βρεθεί ο Μάλκολμ, ένας πρώην αριστοκράτης, αναθεματισμένος βρικόλακας που ζει με τους δικούς τους δαίμονες και με χιλιάδες φωνές να στοιχειώνουν το μυαλό του εξαιτίας μιας παλιάς κατάρας. Και μπορεί η έλξη μεταξύ τους να είναι μεγάλη, μπορεί οι ανάγκες τους να είναι δυνατές οδηγώντας τους στο να προσπαθούν να απωθήσουν ο ένας τον άλλον όμως πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και να παλέψουν μαζί εναντίον της Τατιάνας, μιας αριστοκράτισσας βρικόλακα που τα μοχθηρά της σχέδια δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τον κόσμο τους.

Το "Δεσμοί Αίματος" μπορεί να είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία όμως υπάγεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο παρακλάδι της το οποίο φέρει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το απομακρύνουν από το romance και το παρακλάδι αυτό δεν είναι άλλο από το urban fantasy. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που το βιβλίο κερδίζει τις εντυπώσεις, για μένα, καθώς δεν νομίζω πως υπάρχει αντιπροσωπευτικότερος εκπρόσωπος του είδους στην χώρα μας, φέρνοντας έναν διαφορετικό αέρα και όντας σε θέση να ικανοποιήσει ακόμα και το αντρικό κοινό που κακά τα ψέματα, στην πλειοψηφία του, ιστορίες σαν το "Λυκόφως" δεν θα τις διάβαζε ούτε με λοβοτομή. Έχει περιπέτεια, δράση και αγωνία, στοιχεία που κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες κι όλας σελίδες οδηγώντας σε μια συνεχή κορύφωση της έντασης, κάνοντάς μας να γυρίζουμε μανιωδώς τις σελίδες για να μάθουμε τις εξελίξεις που γίνονται όλο και πιο ανατρεπτικές.

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, το "Δεσμοί Αίματος", έχει ένα ακόμα μεγάλο ατού. Τοποθετείται στο μέλλον και πιο συγκεκριμένα, στο 2067, κάνοντας εμφανείς τις διαφορές ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει σε υπερβολές ενώ παράλληλα, η ίδια η συγγραφέας, έχει δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο στον οποίο δεν έχουν θέση μόνο οι βρικόλακες αλλά και άλλα παράξενα πλάσματα όπως στοιχειά, αερικά και άλλα. Ακόμα και οι ίδιοι οι βρικόλακές της όμως, δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους. Δεν τους χωρίζουν απλά οι ταξικές διαφορές ή οι κοινονικοπολιτικοί παράγοντες. Υπάρχουν κάστες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η κάθε μία, υπάρχουν αριστοκρατικές οικογένειες, εξορισμένοι, απόβλητοι, μπάσταρδοι... ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα γνωρίσματα και την δικιά του, προσωπική χρησιμότητα μέσα σε ένα σύνολο μεταφυσικών πλασμάτων που μοιάζει να σαπίζει από τα ίδια του τα μέσα. Ουσιαστικά, η Painter, δημιουργεί την δικιά της μυθολογία για να στηρίξει το έργο της και ο διαχωρισμός του τρόπου ζωής και των δικαιωμάτων των διαφόρων τάξεων που λαμβάνουν θέση σε αυτό, είναι περισσότερο από ξεκάθαρες.

Η Κρίσαμπελ και ο Μάλκολμ είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λογοτεχνικά ζευγάρια που έχω συναντήσει στην λογοτεχνία του φανταστικού. Δένουν εξαιρετικά καλά μεταξύ τους, ανάμεσά τους υπάρχει μια έντονη σεξουαλική ένταση η οποία μπορεί να μην κορυφώνεται ούτε να εκτονώνεται ωστόσο υπόσχεται πολλά στο μέλλον. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα από τα πολλά θετικά στοιχεία του βιβλίου γιατί ουσιαστικά και πάνω απ' όλα, είναι μια φανταστική ιστορία επανάστασης και αγώνα όπου η προσοχή, πολύ καλώς, είναι στραμμένη στη δράση, την αγωνία και την περιπέτεια και όχι σε ένα ακόμα ρομάντζο μεταφυσικού. Όχι πως είναι κακό το ρομάντζο ή το απορρίπτω αλλά κακά τα ψέματα, μου είχε λείψει να ανοίξει κανένα ρουθούνι σε ιστορίες του είδους. Διατηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και για καλή μας τύχη, αποτέλεσμα αυτού, είναι να διατηρείται και η ταυτότητα του βιβλίου συνολικά.

Σε μια αγορά που αναμφίβολα έχει κορεστεί από τις ιστορίες βρικολάκων, το "Δεσμοί Αίματος", καταφέρνει να κάνει τη διαφορά καθώς η συγγραφέας δημιουργεί έναν ολότελα δικό της κόσμο, τόσο ως προς την σύσταση των χαρακτήρων, όσο και του πολιτισμού στον οποίο υπάγονται, που δεν μας θυμίζει σε τίποτα όσα βιβλία ανάλογου περιεχομένου έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής. Πρωτότυπο στην σύλληψη, μοναδικά εκτελεσμένη ιδέα, είναι ένα βιβλίο που σε παρασύρει στην καρδιά της ιστορία του και σε κρατάει παγιδευμένο εκεί καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, ανεβάζοντας τους παλμούς σου και φτάνοντας την αγωνία σου στα ύψη. Γοητευτικοί, δυναμικοί, καταραμένοι χαρακτήρες που ζητάνε την ελευθερία τους, σε μια μάχη με σκοπό την απόκτηση της ελευθερίας τους και που θες δεν θες, ταυτίζεσαι μαζί τους αναζητώντας να βρεις την ίδια με εκείνους δικαίωση. Αν περιμένουμε το επόμενο; Το συντομότερο δυνατόν!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kristen Painter
Μεταφραστής: Καραμήτας Κώστας
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 447
ISBN: 978-618-5021-07-8