Εγκαινιάζοντας λοιπόν τα yaoi anime, είπα να ξεκινήσω με το ευαγγέλιο κατά πολλούς της κατηγορίας, το "Junjou Romantica", το οποίο αποτελεί και μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές, τόσο ως manga όσο και ως anime, στην ιστορία των BL novels της Ιαπωνίας, έχοντας μάλιστα επηρεάσει και εμπνεύσει πολλά σχετικά έργα από την πρώτη κυκλοφορία του το 2002, συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία μέχρι και σήμερα, αφού η manga σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Junjō Romantica" της Shungiku Nakamura, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του με την μορφή manga, εκδιδόμενο ανά κεφάλαιο στο "Asuka Ciel", το 2002 ενώ λιγότερο από ένα χρόνο μετά και πιο συγκεκριμένα, στις 02 Ιουνίου του 2003, η Kadokawa Shoten ανέλαβε να συλλέξει τα κεφάλαια και να δημιουργήσει ολοκληρωμένα τεύχη, τα οποία συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία μέχρι και σήμερα, έχοντας πουλήσει αμέτρητο αριθμό αντιτύπων και έχοντας μπει πάρα πολλές φορές στις λίστες με τα κορυφαία σε πωλήσεις manga, τόσο όσον αφορά τα yaoi ως κατηγορία ξεχωριστά, όσο και στο γενικότερο σύνολο των έντυπων βιβλίων, ασχέτως είδους. Για την Αμερική, τα εκδοτικά δικαιώματα είχε η Blu Manga μέχρι που έκλεισε τον Μάιο του 2011.

ΤΟ ANIME:
Τα Studio Deen, τα οποία και είναι γνωστό πως δεν διστάζουν να ρισκάρουν ως προς τα θέματα που πραγματεύονται τα anime τους, απέκτησε τα δικαιώματα της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς manga, μεταφέροντάς την στην μικρή οθόνη. Η πρώτη season αποτελούνταν από έναν αριθμό 12 συνολικά επεισοδίων, με την Chiaki Kon να αναλαμβάνει την σκηνοθεσία. Η πρεμιέρα έγινε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Hokkaido στις 10 Απριλίου 2008 ενώ ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου 2008. Η σειρά πήγε εντυπωσιακά καλά, παρά το γεγονός ότι λόγω θεματολογίας ήταν κατάλληλη για άτομα 18 ετών και άνω και έτσι, δεν άργησε να παρθεί η απόφαση να προχωρήσουν σε μια δεύτερη season που ακολούθησε λίγους μήνες μετά. Για την Αμερική, τα δικαιώματα προβολής απέκτησε η Kadokawa Pictures USA, θυγατρική του Ιαπωνικού εκδοτικού, με την σειρά να βγαίνει στον αέρα στις 04 Μαΐου 2010. Το εντυπωσιακό είναι πως αν και οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να μεταγλωττίζουν τα anime των οποίων τα δικαιώματα αποκτούν, στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά αντίθετα, προτιμήθηκαν οι αγγλικοί υπότιτλοι με τις φωνές του original Ιαπωνικού cast να διατηρούνται κανονικά.

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Η δομή του manga, είναι πολύ ιδιαίτερη. Βασικά, η ιστορία, δεν είναι μία μεμονωμένη, αλλά τρεις διαφορετικές οι οποίες, έχουν έναν κοινό άξονα. Τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και κατά πόσο αυτός μπορεί να αντέξει και να συντηρηθεί, κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Οι τρεις αυτές ιστορίες, είναι γνωστές με τους εξής τίτλους:
- Junjou Romantica, η οποία αποτελεί και την βασική ιστορία της σειράς, αυτή που καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο και χρόνο. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι, οι Misaki Takahashi και Akihiko Usami.
- Junjou Egoist, που είναι η αμέσως επόμενη σε έκταση. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι, οι Hiroki Kamijō και Nowaki Kusama.
- Junjou Terrorist, που δεν θα λέγαμε ακριβώς πως βρίσκεται σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, αλλά είναι εκείνη η οποία και αποσπά λιγότερο την προσοχή. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι, οι Yō Miyagi και Shinobu Takatsuki.

ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Όπως ήδη αναφέραμε, η 1η season αποτελείται από 12 επεισόδια, τα οποία αντιστοιχούν στα πρώτα 4 vol. της ομώνυμης σειράς manga. Τα 6 από αυτά, πραγματεύονται την ιστορία ανάμεσα στους Misaki και Akihiko. Ο πρώτος, τελειόφοιτος του λυκείου που προσπαθεί να πετύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Ο δεύτερος, επιτυχημένος και πάμπλουτος συγγραφέας, κανονικών μυθιστορημάτων αλλά και BL novels, και στενός φίλος του αδερφού του πρώτου, ο οποίος και καλείται να βοηθήσει τον Misaki προκειμένου να ανεβάσει τους βαθμούς του. Το πρόβλημα είναι πως ο Akihiko, έχει περάσει τα τελευταία 15 χρόνια με το να είναι ερωτευμένος με τον αδερφό του Misaki, κάτι που αρχικά τον φρικάρει που ωστόσο, στην πορεία αποδέχεται. Όταν ο αδερφός του ανακοινώνει το γάμο του με την μέχρι τότε κοπέλα του, οι ισορροπίες ανατρέπονται, με τον Akihiko να βλέπει στο πρόσωπο του Misaki ένα είδος ανθρώπου που δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να υπάρχει, νιώθοντας συναισθήματα αγάπης πολύ διαφορετικά από αυτά που ήξερε ως τότε. Όμως και ο Misaki, ο οποίος εξαιτίας της μετακόμισης του αδερφού του σε άλλη πόλη αναγκάζεται να ζήσει στο σπίτι του Akihiko προκειμένου να παρακολουθεί το πανεπιστήμιό του, θα αρχίσει να νιώθει για τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερο μέντορά του, συναισθήματα αγάπης τα οποία, δεν κατανοεί απόλυτα.Οι δυο τους έρχονται όλο και πιο κοντά, με ξεσπάσματα ζήλιας να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του κοινού τους βίου, και το γεγονός ότι καταλήγουν να κάνουν sex, όχι μόνο δεν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά τα περιπλέκει ακόμα περισσότερο. Ο Akihiko δεν διστάζει να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, αλλά ο Misaki από την άλλη, δεν είναι σίγουρος για το πως να το κάνει, επηρεασμένος σαφέστατα και από την έλλειψη εμπειρίας που έχει, αλλά και από το κενό που χωρίζει τους δυο τους, κάτι που αρκετά συχνά του θυμίζουν οι άνθρωποι και οι καταστάσεις γύρω του. Όταν ο αδερφός του όμως ανακοινώνει πως θα επιστρέψει στο Τόκιο και πως θέλει να πάει να ζήσει και πάλι μαζί του, η συναισθηματική ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι θα κορυφωθεί, με τους δυο τους να εκδηλώνουν ανοιχτά πως δεν μπορούν και δεν θέλουν να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Ο Akihiko φροντίζει να διευθετηθεί το θέμα ώστε ο Misaki να συνεχίσει να μένει μαζί του, ενώ λίγο αργότερα κερδίζει ένα πολύ σημαντικό βραβείο. Θέλοντας να τον ευχαριστήσει και παράλληλα, να ικανοποιήσει τις κρυφές του επιθυμίες -ή τουλάχιστον, εκείνες που θεωρεί πως ο Akihiko έχει-, προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, όχι με μεγάλη επιτυχία, συνειδητοποιώντας πως έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει και πως ο Akihiko, είναι πρόθυμος να του τον δείξει.
Τα 3 επεισόδια της σειράς, πραγματεύονται την σχέση των Hiroki και Nowaki. Ο πρώτος, καθηγητής πανεπιστημίου, ο δεύτερος, 4 χρόνια μικρότερος από τον πρώτο, φοιτητής ιατρικής και σκληρά εργαζόμενος νέος που παλεύει για μια καλύτερη ζωή. Έπειτα από μια τυχαία γνωριμία, μια μέρα που ο Hiroki απογοητευμένος συνειδητοποιεί πως ο Akihiko -ναι, αυτός της πρώτης παραγράφου- δεν θα γίνει για εκείνον ποτέ τίποτα περισσότερο απ' ότι ήταν τόσα χρόνια, δηλαδή ένας πολύ καλός φίλος, ο Nowaki πιέζει τον Hiroki να αναλάβει να τον εκγυμνάσει προκειμένου να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις του. Και όσο ο καιρός περνάει, ο Nowaki δεν μπορεί να κρύψει τα συναισθήματά του και εκδηλώνει ανοιχτά τις προθέσεις του απέναντι στο δύστροπο Hiroki που αρχικά αντιστέκεται, όμως τελικά, καταλήγει να υποκύψει, συνειδητοποιώντας πως ίσως η αγάπη που επιθυμούσε όλα αυτά τα χρόνια, να είχε φτάσει την στιγμή και στο πρόσωπο εκείνο που δεν περίμενε. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε περίπου 6
χρόνια μετά από τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν, με τον Nowaki να επιστρέφει από ένα ταξίδι ενός έτους στην Αμερική, προκειμένου να σπουδάσει, μια απόφαση που δεν ευχαρίστησε καθόλου τον Hiroki που αν και το επιθυμεί, δεν μπορεί να ξεχάσει τον πόνο που βίωσε κατά την απουσία του συντρόφου του. Όταν όλα αποδεικνύονται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παρεξήγηση, αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να προχωρήσουν. Ένα extra επεισόδιο που έχει ως πρωταγωνιστή τον Hiroki μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στην εποχή που ως παιδί γνωρίστηκε με τον Akihito, δημιουργώντας έναν στενό δεσμό φιλίας που εξελίχθηκε έστω και μονόπλευρα σε κάτι περισσότερο.
Τα υπόλοιπα δύο επεισόδια της σειράς πραγματεύονται την ιστορία των Miyagi και Shinobu. Ο πρώτος, 35χρονος καθηγητής πανεπιστημίου. Ο δεύτερος, μαθητής λυκείου, αδερφός της πρώην γυναίκας του πρώτου, γιος του νυν εργοδότη και πρώην πεθερού του και τρελά ερωτευμένος μαζί του. Φυσικά, ο Miyagi, δεν μπορεί να δεχτεί έτσι εύκολα μια τέτοια εξομολόγηση, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον νεαρό Shinobu. Ύστερα όμως από έκκληση του πατέρα του, θα αναγκαστεί να συγκατοικήσει μαζί του για κάποιο διάστημα, γεγονός που δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Προσπαθώντας να τον κάνει να αισθανθεί απέχθεια για εκείνον, ο Miyaki βγάζει μια επιθετική συμπεριφορά που τελικά, πετυχαίνει τον σκοπό της. Ωστόσο, όσο οι μέρες περνούν, η απουσία του Shinobu είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και όταν μαθαίνει πως εκείνος σκοπεύει να επιστρέψει στην Αυστραλία για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν μέσα του, επιτρέποντας στα συναισθήματά του να κάνουν ένα πρώτο βήμα παραδοχής και να τον φέρει πίσω.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η SEASON:
- Λοιπόν... αυτό, είναι από τα πιο sexy πράγματα που έχω δει. Ω, ναι! Μην πετάτε καντήλες! Την αλήθεια λέω... Και αυτό που μου αρέσει είναι πως, παρά που δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες ερωτικές σκηνές ώστε να μην κατηγοριοποιηθεί ως hentai, δεν χάνει τον αισθησιασμό και το πάθος της στιγμής, το οποίο περνάει μέσω της συγκαλυμμένης εικόνας, ακριβώς όπως θα έπρεπε.
- Οι τρεις ιστορίες "παίζουν" με τρία διαφορετικά μοτίβα ηλικιακής διαφοράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέραν της ομοφυλοφιλίας, να τίθονται ζητήματα πιο ουσιαστικά για μια σχέση όπως, κοινωνική κριτική, ηθική επιλογή, εξισορρόπηση standards, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε μορφωτικό ή κοινοτικό επίπεδο. Για διαφορετικούς λόγους, το κάθε ζευγάρι από αυτά, προσπαθεί να καλύψει ένα κενό, εξού και οι αποφάσεις που λαμβάνει.
- Επίσης, πολύ σημαντικό, είναι το ότι δεν έχουμε να κάνουμε καθαρά με συνειδητοποιημένα ομοφυλόφιλα άτομα, όχι στο σύνολό τους τουλάχιστον. Αυτό έχει την εξής σπουδαιότητα... περνάει το μήνυμα πως δεν έχουμε απαραίτητα να κάνουμε με βιολογικό λάθος ή ψυχανώμαλη επιλογή. Όλα, έχουν να κάνουν με την αγάπη, με τα συναισθήματα. Ορισμένοι από τους χαρακτήρες, δεν είχαν καν σκεφτεί αυτού του είδους τη σχέση, όχι μέχρι που βρήκαν ένα άτομο με το οποίο μπορούν να την βιώσουν, για διαφορετικούς αλλά πολύ συγκεκριμένους λόγους.
- Η 1η season, ουσιαστικά, είναι μια εισαγωγή στις τρεις αυτές οι σχέσεις, οι οποίες κατά την επόμενη season θα εξελιχθούν περισσότερο. Στην παρούσα φάση, σκοπός της συγγραφέως ήταν σαφέστατα το να δημιουργήσει ένα εξερευνητικό έδαφος, μέσα από την διαδρομή του οποίου οι χαρακτήρες θα έκαναν μια αναγνωριστική έρευνα στα βαθύτερα ένστικτα, επιθυμίες και πάνω απ' όλα, στη συνείδησή τους. Γιατί αν δεν ανακαλύψεις ποιος είσαι και τι θες, δεν μπορείς να προχωρήσεις.
- Πέραν του σοβαρού της υπόθεσης, η σειρά, είναι εξαιρετικά διασκεδαστική. Η συγγραφέας δεν διστάζει να τσαλακώσει τους χαρακτήρες της, να αξιοποιήσει τις αδυναμίες τους κατάλληλα στην κάθε περίσταση, προσφέροντάς μας εξαιτίας της άρνησης ή και της υπερπροσπάθειας του καθενός, πέραν από συγκινητικές και παθιασμένες σκηνές, και ορισμένες διασκεδαστικές, με έξυπνες και ευφυείς ατάκες που στο τέλος σου μένουν και τις θυμάσαι, αγγίζοντας, παράλληλα, εκφραστικά, τα όρια της υπερβολής, προσφέροντάς μας ωστόσο στιγμές ξελιγώματος. 

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Ιδιαίτερα πετυχημένο υπήρξε και το ost της σειράς, το οποίο για την 1η season, αξιοποίησε καλλιτέχνες όπως οι Takahiro Sakurai, Hikaru Hanada, Kisyou Taniyama, Script, Pigstar προκειμένου να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η track list του cd, που κυκλοφόρησε στις 22 Οκτωβρίου 2008, αποτελείται από 33 συνολικά τίτλους, 31 εκ των οποίων δεν έχουν στίχους, παρά μονάχα μουσική και στην πλειοψηφία τους, αξιοποιούν τους ήχους του πιάνου προκειμένου να προσδώσουν μια πιο ρομαντική, συναισθηματική ή και δραματική έμφαση στα γεγονότα, ανάλογα τις περιστάσεις.
Τα άλλα δύο tracks του δίσκου, που βασίζονται σε ηλεκτρική κιθάρα και αρμόνιο, δεν είναι άλλα από το opening και το ending theme της σειράς. Το πρώτο έχει τίτλο "Kimi=Hana", ερμηνευμένο από τους Pigstar, ενώ το δεύτερο έχει τίτλο "Baby Romantica" και το ερμηνεύουν οι Script.

Junjou Romantica Opening



Junjou Romantica Full Opening Song



Junjou Romantica Ending



Junjou Romantica Full Ending Song