Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
"Ο γέρος άφησε την πετονία να πέσει στα σανίδια της βάρκας και την πάτησε με το πόδι του. Πήρε το κομμάτι και το σήκωσε όσο πιο ψηλά μπορούσε και το τίναξε προς τα κάτω βάζοντας όλη του τη δύναμη, μαζεύοντας κι όση ακόμη του απέμεινε, στα πλευρά του ψαριού, πίσω ακριβώς από το μεγάλο θωρακικό πτερύγιο που άνοιξε κι έφτασε σε ύψος ίσαμε το στήθος του γέρου.
Ένιωσε τ' ατσάλι να μπήγεται βαθιά στη σάρκα του ψαριού και γέρνοντας το έχωσε ακόμα πιο βαθιά ρίχνοντας πάνω του όλο του το βάρος.
Ξαφνικά το ψάρι ζωντάνεψε, με το θάνατο να το γυροφέρνει, και πετάχτηκε ψηλά έξω απ' το νερό δείχνοντας την περήφανη κορμοστασιά του, την ομορφιά και τη δύναμή του."

Προσωπική άποψη:
Ο Ernest Hemingway, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, επίσης διάσημος και για το δημοσιογραφικό του έργο, βραβευμένος με Πούλιτζερ το 1953 και Νόμπελ το 1954. Τα βιβλία του, πολυδιαβασμένα και διαδεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και σχολιασμού, αφού μέσα από τον απλό, ουσιαστικό του λόγο, κατάφερνε να περάσει στον αναγνώστη σπουδαία και σημαντικά μηνύματα για την ίδια τη ζωή, αλλά και την γενικότερη ύπαρξη και φύση του ανθρώπου. Ένα από τα βιβλία αυτά, είναι η νουβέλα του, "Ο Γέρος Και Η Θάλασσα", μια σύντομη σε έκταση ιστορία η οποία, όμως, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις συναρπαστικότερες ιστορίες του αιώνα, αποσπώντας παγκόσμιους ύμνους, αναγνωρισιμότητα και μια τεράστια, εμπορική επιτυχία.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ένας γέρος ψαράς, ο Σαντιάγκο, ο οποίος αποφασίζει να βγει στα ανοιχτά της θάλασσας με σκοπό να πιάσει ένα μεγάλο ψάρι. Και τελικά, τα καταφέρνει και το ψάρι αυτό, δεν είναι άλλο από ένας ξιφίας. Προσπαθώντας να κρατήσει το ψάρι υπό κατάσταση ομηρίας, προκειμένου να κουραστεί και τελικά να παραδοθεί στη μοίρα του, ώστε να μπορέσει να το σύρει μέχρι την ξηρά, ο Σαντιάγκο, θα περιπλανηθεί στο απέραντο του ωκεανού για 84 ολόκληρες ημέρες, με τα σκυλόψαρα να παραμονεύουν και κάθε μέρα από αυτές, να καταφέρνουν να αποσπούν και από ένα μικρό κομμάτι της λείας του. Αποτέλεσμα αυτού, ο γέρος ψαράς, να επιστρέψει και πάλι στην ξηρά, με το μοναδικό πράγμα που έχει απομείνει από τον τεράστιο ξιφία, να είναι ο σκελετός του.

"Ο Γέρος Και Η Θάλασσα", είναι ένα βιβλίο καθαρά συμβολικό, απαλλαγμένο από περιττά βάρη και φλυαρίες, σύντομο και ουσιαστικό. Ο ίδιος ο συγγραφέας, είχε δηλώσει κάποτε πως θα μπορούσε να αφηγηθεί την ίδια ιστορία, χρησιμοποιώντας χιλιάδες λέξεις και όμως, επέλεξε να μην το κάνει. Και πολύ καλά έπραξε αφού, τελικά, δεν υπήρχε λόγος να κάνει κάτι τέτοιο. Μέσα από τη νουβέλα αυτή, μας παρουσιάζει ένα περιπετειώδες ταξίδι, έναν αγώνα επιβίωσης και επιβολής, την ελπίδα για την εκπλήρωση του ονείρου και του πόσο εύκολα μπορείς να το αγγίξεις, για να το χάσεις μένοντας με την θύμηση ενός αγώνα που δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ταξίδι που οδηγεί τον γέρο ψαρά σε μια διαδρομή αυτογνωσίας και κατανόησης της ίδια του της ύπαρξης, του μεγαλείου της ζωής, αλλά και της αναγνώρισης της ύπαρξης του Θεού.

Από την στιγμή που κάποιος θα ξεκινήσει την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, γνωρίζει πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί, πως θα εξελιχθεί η μάχη του Σαντιάγκο και πως είναι χαμένη από χέρι. Παρ' όλα ταύτα, δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις, παρά μονάχα όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα, κλείνοντας το βιβλίο έχοντας απόλυτη συναίσθηση του μεγαλείου του κόσμου και της ζωής, τον μοναχικό αγώνα που καλείται κάθε άνθρωπος να δώσει κυνηγώντας τα όνειρά του, αλλά και την απόδειξη της πιθανότητας, να μην καταφέρεις να το κρατήσεις, ακόμα κι αν το αγγίξεις. Αλλά τελικά, τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή; Να κατακτήσεις το όνειρο, ή να αποκτήσεις μέσα από το κυνήγι αυτού, κάτι περισσότερο; Να εξιδανικεύσεις μια νίκη, ή να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που μια ήττα μπορεί να σε διδάξει, ειδικά όταν σε έχει οδηγήσει με τον τρόπο της στην συνείδηση και στην ανακάλυψη ενός βαθύτερου νοήματος;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ernest Hemingway
Μεταφραστής: Καλύβας Θωμάς
Εικονογράφηση: Μπάντρι
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2000
Αρ. σελίδων: 150
ISBN: 960-8042-07-0