Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
1986 κι ο ηλεκτρολόγος από το Τέξας, Ron Woodroof, μαθαίνει από τον γιατρό ότι πάσχει από τον ιό του Aids. Μη θέλοντας να καταθέσει τα όπλα, ξεκινάει μια μεγάλη μάχη με το ιατρικό κατεστημένο, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, στους οποίους θα είχαν πρόσβαση και άλλοι ασθενείς της ίδιας νόσου.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την απονομή των Oscars, αλλά είμαι βέβαιη πως όλοι θυμάστε πόση αναστάτωση και πόσες συζητήσεις προκάλεσε το "Dallas Buyers Club", μια ταινία που κατάφερε να αποσπάει πληθώρα βραβείων, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση των oscar πρώτου και δεύτερου αντρικού ρόλου, να κερδίσει την εκτίμηση των κριτικών κινηματογράφου, αλλά και την αγάπη του φιλοθεάμων κοινού. Χθες, λοιπόν, αποφάσισα να την παρακολουθήσω κι εγώ, έστω και με καθυστέρηση, αφού το θέμα της φαίνεται πως ήταν αρκετά προκλητικό για τους οικείους μου, με αποτέλεσμα να αρνηθούν να με συνοδεύσουν στις αίθουσες. Δεν πειράζει, όμως, γιατί μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως το συναίσθημα θα ήταν ακριβώς το ίδιο, απλώς άργησε λίγο περισσότερο να έρθει. Γιατί ταινίες όπως το "Dallas Buyers Club" μπορεί να μην είναι αριστουργήματα, ωστόσο, έχουν κάτι να πουν και αυτό, πολλές φορές, είναι το πιο σημαντικό όλων.

Ο Ron Woodroof είναι ένας ματσό, ομοφοβικός Τεξανός ηλεκτρολόγος που ζει τη ζωή του στα άκρα. Γυναίκες, ποτό, ναρκωτικά και ροντέο, αποτελούν τις προτεραιότητές του και ο ίδιος ζει την κάθε μέρα πιστεύοντας πως έχει όσο χρόνο θέλει, στη διάθεσή του. Αυτό όμως θα αλλάξει όταν μετά από ένα ατύχημα που θα τον οδηγήσει στο νοσοκομείο, θα ανακαλύψει πως είναι φορέας του ιού του AIDS. Περνώντας απ' όλα τα στάδια, εκείνα της άρνησης, της αποδοχής, της ψυχολογικής κατάρρευσης, της κατάθλιψης, βρίσκει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του. Στο δρόμο του θα βρεθεί η τρανσέξουαλ Rayon, η οποία και θα τον βοηθήσει να στήσει το δικό του γραφείο, μέσω του οποίου προσφέρει σε ασθενείς όπως εκείνος, εναλλακτικές θεραπείες που τον φέρνουν σε κόντρα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων, ξεκινώντας έτσι ένας αγώνας ενάντια στο ιατρικό και φαρμακευτικό σύστημα μιας ολόκληρης χώρας.

Το σενάριο της ταινίας, φέρει την υπογραφή των Craig Borten και Melisa Wallack ενώ, στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και του μοντάζ βρέθηκε ο Jean-Marc Vallee. Όσον αφορά το σενάριο, χωρίζεται σε πολλαπλά επίπεδα θέλοντας να μας δείξει πολλές διαφορετικές πτυχές της ίδιας ιστορίας. Είναι μια ιστορία ανθρωποκεντρική και για το πως αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τις δύσκολες καταστάσεις τις ζωής του, αποδεικνύοντας πως με μεγάλο αγώνα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει την αλλαγή, είναι μια ιστορία για την σκοτεινή Αμερική της δεκαετίας του '80 που η διαφορετικότητα ήταν κάτι κατακριτέο, είναι μια ιστορία σεξ και ναρκωτικών, είναι μια ιστορία για μια ασθένεια που στιγμάτισε τον σύγχρονο κόσμο και τέλος, είναι μια ιστορία για τον πόλεμο ενάντια στο ιατρικό και φαρμακευτικό κατεστημένο που ελέγχει τα πάντα στον κόσμο του πόνου και της απελπισίας, χωρίς να λογαριάζει τίποτα παρά μονάχα την πρόοδο, θεωρητικά, και το κέρδος πραγματικά, ακόμα κι αν κάποιοι θα πληρώσουν το τίμημα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ασυμμετρίες στο σενάριο, ωστόσο ο Vallee χειρίζεται εξαιρετικά το υλικό που έχει στη διάθεσή του και το κοφτό μοντάζ, βοηθάει την ταινία να είναι ουσιαστική και να στοχεύει στον εκάστοτε στόχο της, χωρίς να φλυαρεί ή να πλατειάζει ανούσια.

Αυτή η ταινία, πάνω και πέρα απ' όλα, είναι μια ταινία ερμηνειών. Και ναι, μπορεί να εκτιμάμε το γεγονός πως τόσο ο McConaughey όσο και ο Leto, έχασαν εξαντλητικό βάρος προκειμένου να υποδυθούν τους χαρακτήρες τους, αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό και πιο σπουδαίο, είναι η εσωτερική τους μεταμόρφωση. Φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν μελέτησαν απλά το ρόλο τους, αλλά έγιναν οι ίδιοι οι χαρακτήρες που κλήθηκαν να υποδυθούν, βιώνοντας στο πετσί τους κάθε ψυχολογική και συναισθηματική αλλαγή κι εξέλιξη στη διάρκεια της ζωής τους, όσο αυτή διήρκησε από τότε που ανακάλυψαν πως είναι φορείς. Ο McConaughey είναι συγκλονιστικός στο ρόλο ως Ron, ξετυλίγοντας όχι μόνο το πολύπλευρο ταλέντο του, αλλά και την πολύπλευρη φύση του χαρακτήρα του που μέσα από έναν μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στο θάνατο, αναγκάζεται να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και παράλληλα, να κοιτάξει την ίδια την κοινωνία που ζει μέσα από ένα καθαρό πρίσμα που τον κάνει να αλλάξει τον χαρακτήρα του και να διαμορφώσει τα πιστεύω και τα ιδανικά του. Όσο για τον Leto, μοναδικά υπέροχος και συγκινητικός σε έναν ρόλο πρόκληση που μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από το σινεμά, χαιρόμαστε που επέστρεψε για να τον υποδυθεί.

Η ταινία, συνολικά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστούργημα, ωστόσο, δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων άλλη μια εμπορική ταινία του Hollywood, αν και κάπου προς το τέλος της, μοιάζει να τραμπαλίζεται και να χάνει ελαφρώς τον προσανατολισμό της. Η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι εξαιρετικά, στοχεύουν στον πυρήνα της ιστορίας, στην καρδιά την πρωταγωνιστών και θυμίζουν πραγματικό ανεξάρτητο κινηματογράφο, που είμαι βέβαιη πως σε πολλούς έχει λείψει. Θα ήθελα να έχει επικεντρωθεί λίγο περισσότερο στη νομική κόντρα ανάμεσα στον Ron και την Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων, δεδομένου ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που χαλάει την ευρύτερη αίσθηση που σου αφήνει ως παραγωγή, απλά δεν σου επιτρέπει να την χαρακτηρίσεις τέλεια. Επίσης, στον ρόλο της Garner, θα ήθελα να δω κάποια άλλη, πιο δοτική ηθοποιό, αλλά και πάλι στο σύνολο αυτό φαντάζει ψεγάδι. Με το οσκαρικό δίδυμο McConaughey-Leto, η ταινία παίρνει όσους πόντους χρειάζεται προκειμένου να ξεχωρίσει στις καρδιές όσων θα την δουν, σε μια ταινία που υμνεί τη ζωή, αλλά και τον αγώνα όλων εκείνων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Μια ταινία που συγκινεί χωρίς να γίνεται μελοδραματική και που αναμφίβολα, αξίζει να δείτε.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Dallas Buyers Club
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Jean-Marc Vallee
Πρωταγωνιστές: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Dallas Roberts, Steve Zahn, Denis O`Hare, Griffin Dunne, Jane McNeill, James DuMont, Kevin Rankin, Bradford Cox, J.D. Evermore
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 117'

Επίσημο site: