"Ο ίσκιος του πολέμου" της Loretta Proctor

Παραμονές Χριστουγέννων. Στο αρχοντικό της Αγγλίδας γιαγιάς του ο δεκατετράχρονος Άντριου ανακαλύπτει το κρυμμένο ημερολόγιο της μητέρας του. Μέσα από τις σελίδες του μαθαίνει για τις μέρες που πέρασε η μητέρα του στη Θεσσαλονίκη, υπηρετώντας ως νοσοκόμα στον βρετανικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πόλη αυτή, τόσο αλλόκοτη στα μάτια της -ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή-, η νεαρή Αγγλίδα γνωρίζει τον πατέρα του, έναν Έλληνα αξιωματικό, και μαζί του ζει έναν μεγάλο έρωτα με τραγική κατάληξη, αφού ο αγαπημένος της πέφτει στο πεδίο της μάχης.
Τέσσερα χρόνια μετά από αυτή τη συνταραχτική αποκάλυψη, ο Άντριου νιώθει την ανάγκη να επισκεφτεί τη χώρα του πατέρα του και να ψάξει τις ρίζες του. Αυτό που θα βρει θα αλλάζει τη ζωή του για πάντα.

 
"Τα θεριά της Μεσογείου" της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα

Γεννήθηκε στη Μάλτα και τον λένε Αυγουστίνο. Γεννήθηκε στη Μάνη και τον λένε Γρηγόρη. Κι οι δυο την ίδια νύχτα πήρανε την πρώτη ανάσα, κάτω από τα ίδια αστέρια, το 1645, τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Βενετούς και τους Τούρκους... για την Κρήτη... για τον Χάνδακα. Δυο φαινομενικά άσχετοι άνθρωποι, δεμένοι όμως με μια αόρατη αλυσίδα.
Και μια Βενετσιάνα καλλονή γεννημένη από Κρητικό πατέρα.
Ακολουθώντας τις περιπέτειες της ζωής τους μπαρκάρουμε με αστρόμητους Μανιάτες πειρατές, μπαίνουμε σε μεγαλόπρεπα βενετσιάνικα παλάτια, κλεινόμαστε σε σκοτεινά μπουντρούμια της Πόλης και καιγόμαστε στη φλόγα ενός απαγορευμένου έρωτα.


 
"Η τραγική αναμέτρηση. 1945-1949 Ο μύθος και η αλήθεια" του Αλέξανδρου Ζαούση

Η Τραγική Αναμέτρηση, το βιβλίο-ορόσημο του Αλέξανδρου Λ. Ζαούση για τον Εμφύλιο, πρωτοεκδόθηκε από την Ωκεανίδα σε δύο τόμους την περίοδο 1992-1993. Αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα των ετών 1946-1949, αλλά και σε όσα προηγήθηκαν του Εμφυλίου πολέμου κατά το έτος 1945, προκειμένου να αναλυθούν τα πραγματικά αίτια της αναμετρήσεως. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πηγές και σημαντικός αριθμός εφημερίδων της εποχής πάσης αποχρώσεως.
Το συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Λ. Ζαούση εκτιμάται ιδιαίτερα για την αντικειμενικότητα και την ικανοποιητική τεκμηρίωση, αλλά και για τη γλαφυρότητα της γραφής του. Ο Νίκος Μαραντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος προλογίζει την παρούσα επίτομη έκδοση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός, πως ο Ζαούσης δεν είναι επαγγελματίας ιστορικός, γράφει με εξαιρετικά νηφάλιο τρόπο ενώ αξιοσημείωτη είναι η εμμονή του στην αναζήτηση, διασταύρωση και κριτική αποτίμηση των πηγών προκειμένου να περιγράψει σύνθετα γεγονότα και καταστάσεις. […] Η Τραγική Αναμέτρηση συνιστά ένα από τα λίγα ελληνικά έργα, στρατιωτικής ιστορίας, που η αφήγηση των μαχών δεν κουράζει τον μη ειδικό αναγνώστη, αλλά αντίθετα, πετυχαίνει να τον κρατά πολλές φορές με κομμένη την ανάσα, ωσάν να διαβάζει ένα βιβλίο περιπέτειας, σαν να μην γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια».