Η γκαλερί Bernier-Eliades είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την έκθεση του Robert Wilson: Βίντεο Πορτρέτα της Lady Gaga. Είναι η δεύτερη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί.

Τα πορτραίτα της Lady Gaga, γυρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 στο Λονδίνο και έκαναν πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο του Λούβρου ως μέρος της έκθεσης Living Rooms, του Robert Wilson. Η εκθεση αυτή ήταν προιόν μίας μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα στο Λούβρο, τον Robert Wilson και τη Lady Gaga.

O Αμερικανός εικαστικός, χορογράφος, σκηνοθέτης και περφόμερ Robert Wilson δημιούργησε τη σειρά των  βίντεο πορτραίτων της Lady Gaga, επηρεασμένος από τρία κλασσικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου του Λούβρου:  τη Δεσποινίδα Καρολίν Ριβιέρ, του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), το Θανατο του Μαρά, του Jacques Louis David (1793) και την Kεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο, του Andrea Solario (1507).  Το τέταρτο έργο που ονομάζεται Flying, δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου. Είναι σύγχρονο έργο, με αναφορές απο την αρχαία Γιαπωνέζικη τεχνική δεσίματος Shibari.

Στην έκθεση αυτή, το πρόσωπο και το σώμα της Lady Gaga μεταμορφώνονται στα χαρακτηριστικά της Mademoiselle Rivière, σε ένα βίντεο εμπνευσμένο από το διάσημο πορτραίτο του  Ingres. Ο Wilson μας δίνει επίσης μια παραλλαγή σε έντεκα βήματα, βασισμένη στο έργο τον Andrea Solario “Η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο” (1507), στο οποίο το μοντέλο του 16ου αιώνα και το μετασχηματισμένο πρόσωπο της pop star, συγχωνεύονται το ένα με το άλλο.

Πέρα απο αυτά τα έργα, παρουσιάζεται επίσης και το παρασκήνιο της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών και της δημιουργίας των έργων. Ο Robert Wilson και η Lady Gaga είναι σε δράση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο Flying. Ο Robert Wilson  υπαγορεύει κάθε κίνηση, κάθε στοιχείο του τοπίου και κάθε απόχρωση του φωτισμού. Η τέχνη του ως σκηνοθέτης βρίσκει την υψηλότερη εκπλήρωσή της στην καθαρή δύναμη και αποφασιστικότητα της Lady Gaga. "Είναι ικανή να αλλάζει χαρακτήρα με ανησυχητική ταχύτητα», λέει ο Wilson.

Ο Robert Wilson γεννήθηκε στο Wako του Τέξας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης. Στη δεκαετία του 1960 είχε αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους της avant-garde σκηνής στο Μανχάταν. Με την εταιρεία παραγωγής Byrd Hoffman School of Byrds, δημιούργησε  το Deafman Glance (1970) και το 1976 την όπερα Einstein on the Beach με μουσική από τον Philip Glass, με τα οποία έγινε  γνωστός και άλλαξε τις συμβατικές αντιλήψεις της όπερας.

Από τότε, ο Robert Wilson έχει οργανώσει δύο πρωτότυπα έργα και έργα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, μεταξύ άλλων: Τhe CIVIL warS (1983-1985), Salome at la Scala, Μιλάνο (1987), Black Rider Théâtre du Châtelet (1990), Orlando με την Isabelle Huppert στο Théâtre de l'Odéon (1993), το Δαχτυλίδι του Βάγκνερ στην όπερα της Ζυρίχης (2002), Lulu του Frank Wedekind με μουσική από τον Lou Reed στο Théâtre de la Ville (2011),The Life and Death of Marina Abramovic, στο Μάντσεστερ (2011) και στο Teatro Real της Μαδρίτης (2012).Τον Νοέμβριο του 2013, παρουσίασε The Old Woman με Daniils Kharms, με Willem Dafoe και Mikhail Barynchnikov στο Théâtre de la Ville και το Δεκέμβριο, στον ίδιο χώρο, Peter Pan με το Berliner Ensemble και μουσική από τις CocoRosie. Tον Ιανουάριο του 2014 παρουσίασε το Einstein on the Beach, στο Théâtre du Châtelet.