«Γιάννης “Χ”=ξένος». Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 18.00μ.μ. και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Bullying (06 Μαρτίου) θα δοθεί μια μοναδική παράσταση στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ για ελεύθερο κοινό όπου θα μπορέσει να την παρακολουθήσει κάθε ευαισθητοποιημένος θεατής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι πολλοί εκείνοι που θα έρθουν και κυρίως οι γονείς με τα παιδιά τους.
           
Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να δουν την παράσταση αλλά να συζητήσουν και με τους συντελεστές. Διότι το “Γιάννης Χ=xenos” είναι μια παράσταση μοντέλο έτσι χτισμένη και δομημένη που δίνει την δυνατότητα στο κοινό να εκφραστεί και να ακουστούν οι απόψεις του μέσα στο θέατρο κατά την διάρκεια της παράστασης. Έτσι αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα τόσο στη σκηνή και στην πλατεία αλλά και ανάμεσα στους θεατές που έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο φαινόμενο. Το όφελος είναι προφανές. Οι θεατές παιδιά και μεγάλοι συνειδητοποιούν τις κρυφές και επικίνδυνες πλευρές του Bullying και παίρνουν σαφείς αποστάσεις και θέση απέναντι του.

Ενδοσχολική βία ή bulling. Ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίσσεται σε μάστιγα. Στις γειτονιές, στους δρόμους και κυρίως στα σχολεία. Οι έφηβοι του γυμνασίου και του λυκείου είναι οι πρωταγωνιστές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε τέτοια συμπτώματα και στο δημοτικό σχολείο. Κάθε άλλο μάλιστα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής * Κοστούμια: Μίκα Πανάγου *
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος *Video:  Γιώργος Αλεξίου

ΠΑΙΖΟΥΝ
Ανδρέας Παπαγιαννάκης (ηθοποιός, εκπαιδευτικός), Αναστασία Χαριτίδου (ηθοποιός, παιδαγωγός), Κατερίνα Κρέπη (ηθοποιός, φιλόλογος) Σάκης Τσινιάρος (ηθοποιός), Ηλίας Μενάγιερ (ηθοποιός).

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το «Γιάννης “X”=xenos» είναι ένα ζωντανό, διαδραστικό θέαμα που φωτίζει σαν ακτινογραφία τις αθέατες πλευρές του bullying. Η παράσταση είναι βασισμένη στο action theater και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να μιλήσει και να εκφραστεί πάνω στον σχολικό εκφοβισμό.

Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Ελληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα η μητέρα του χώρισε από  τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον αποδεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση  και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.