Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήρθε η ώρα να στεφθεί η νικήτρια. Όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή της στην Επιλογή, η Αμέρικα δε φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να κερδίσει το στέμμα ή την καρδιά του πρίγκιπα Μέιξον. Όμως, καθώς ο διαγωνισμός πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και οι απειλές έξω απ’ τα τείχη του παλατιού γίνονται ολοένα πιο βίαιες, η Αμέρικα συνειδητοποιεί πόσα αντέχει να χάσει – και πόσο σκληρά πρέπει να παλέψει για το μέλλον που ονειρεύεται.

Προσωπική άποψη:
Έχω δηλώσει και στο παρελθόν πως, όταν πρωτοανακοινώθηκε η κυκλοφορία της τριλογίας της Cass στην Ελλάδα, ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντί της. Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως εκείνην την περίοδο είχε κυκλοφορήσει δεκάδες σειρές ανάλογου περιεχομένου οπότε ήταν αδύνατον να αποφύγει κανείς μια εσωτερική σύγκριση-σύγκρουση ενώ παράλληλα, έχοντας δυστοπικά στοιχεία, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την εν λόγω τριλογία να συναγωνιστεί ισάξια κι επάξια άλλες πολύ μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνο εμπορικά, αλλά κυρίως στην συνείδηση του αναγνωστικού κοινού. Τελικά, κι έχοντας φτάσει πλέον στο τέλος αυτού του ταξιδιού, μπορώ να δηλώσω χωρίς φόβο και πάθος πως η εμπειρία ήταν μαγευτική.

Η διαδικασία της Επιλογής έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της. Η Αμέρικα και άλλες τρεις κοπέλες, είναι εκείνες που διεκδικούν τη νίκη που δεν θα τους προσφέρει απλά και μόνο το στέμμα, αλλά και την καρδιά του Μέιξον. Όμως, όσο κι αν η Αμέρικα λαχταράει να κερδίσει και όσο κι αν αγαπάει τον Μέιξον, δεν τολμάει να το παραδεχθεί φοβούμενη μια πιθανή απόρριψη στο τέλος, κάτι που ισχύει και για τον Μέιξον που δεν μοιάζει πρόθυμος να πάρει μια τελική απόφαση, όχι πριν εκείνη ανοίξει την καρδιά της. Την ίδια ώρα, έξω από τα τείχη του παλατιού, οι αντάρτες γίνονται όλο και πιο βίαιοι κι επιθετικοί, αποφασισμένοι να καταργήσουν την μοναρχία, ενώ ο Μέιξον και η Αμέρικα ονειρεύονται και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο για μια ουσιαστική αλλαγή που θα καλυτερέψει τα πράγματα αντί να τα χειροτερέψει. Και σε κάθε περίπτωση, καλούνται να πάρουν ρίσκα και ν' αποφασίσουν τι είναι πραγματικά σημαντικό και τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν.

Τα βιβλία της Kiera Cass, κάθε φορά, διακρίνονται για την φρεσκάδα και τη νεανικότητά τους. Είναι γραμμένα από μια νέα κοπέλα που απευθύνεται σε άλλους νέους ανθρώπους, κάτι που όχι μόνο γίνεται αντιληπτό από το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, αλλά και που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με αγάπη. Με λόγο που ρέει και με μια ιστορία γεμάτη νεύρο κι ένταση, η αφηγηματική προσέγγιση της Cass σφύζει από ζωντάνια και πάθος, από ειλικρίνεια κι ένα ξεγύμνωμα σκέψεων και συναισθημάτων που ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχω την αίσθηση πως έχει αρχίσει να λείπει από την νεανική λογοτεχνία. Κι όμως, όλα τα παραπάνω, είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ένα βιβλίο του είδους για να αγαπηθεί, αφού μονάχα έτσι μπορεί να μιλήσει στις καρδιές όσων θα το διαβάσουν.

Ένα από τα μεγάλα ατού της συγγραφέως είναι ότι έχει καταφέρει παντρέψει με πετυχημένο τρόπο το κλασσικό με το μοντέρνο, δημιουργώντας ένα κράμα ολότελα δικό της που κατά έναν παράξενο τρόπο, δεν φαντάζει περίεργο στα μάτια μας, αλλά απόλυτα ρεαλιστικό, εξετάζοντας μελλοντικές, δυστοπικές εναλλακτικές ενός κόσμου που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει, αλλά που χωρίς να υπάρχουν απαραίτητα ταμπέλες, ήδη έχει χωριστεί σε κλίμακες. Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χαρακτήρες της, τότε ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά. Η Αμέρικα, ακόμα και με τα ελαττώματά της, είναι μια ηρωίδα με την οποία δεν γίνεται να μην ταυτιστείς και να μην συμπάσχεις, ενώ όσον αφορά τον Άσπεν και πολύ περισσότερο τον Μέιξον, βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη εξέλιξη κι ανάπτυξη του ρόλου τους αλλά και της προσωπικότητάς τους, πράγμα που επηρεάζει θετικά την αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών τους. Και, ναι, ευτυχώς, η Cass καταφέρνει να ξεφύγει από το κλασσικό τρίπτυχο του ερωτικού τριγώνου που κουράζει, προσφέροντάς μας κάτι αληθινό και ειλικρινές.

Όταν ξεκίνησε το ταξίδι της Αμέρικα, λίγο-πολύ, όλοι μαντεύαμε που θα καταλήξει αυτό. Όχι, δεν έχω σκοπό να σας αποκαλύψω το τέλος. Άλλωστε, δεν είναι και αυτό που έχει σημασία, αλλά το ταξίδι που κάναμε μαζί με τους ήρωες μέχρι να φτάσουμε στην τερματική γραμμή, με τις σωστές και τις λάθος επιλογές, με τα συναισθήματα που ειπώθηκαν ή όχι. Φυσικά, η Cass έχει πέσει στην παγίδα να "τρέξει" ορισμένα γεγονότα και περιστατικά πιο γρήγορα απ' όσο θα έπρεπε, ενώ θα μπορούσε να τους δώσει χρόνο να εξελιχθούν πιο ομαλά αντί να μας τα σερβίρει απότομα και ίσως χωρίς αιτιολόγηση κάποιες φορές, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε αν όχι να δικαιολογήσουμε, να το παραβλέψουμε. Προσωπικά, αγάπησα την Αμέρικα, την ειλικρίνεια και το πάθος της, όπως αγάπησα και την ιστορία της που σκοπό έχει να αποδείξει πως όλοι και όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να έχουμε την θέληση να το κάνουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-618-01-0920-7