Υπό το τίτλο “The Marathon”, ο οργανισμός epitelesis - Performance Art Foundation παρουσιάζει τη σειρά ζωντανών επιτελέσεων (performances) το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 στους χώρους του Booze, ως αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου με διάρκεια από τις 14 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.

Υπό τη καθοδήγηση της εικαστικού Dagmar I. Glausnitzer Smith και του καλλιτεχνικού διδύμου Zeirle & Carter, με βάση τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των προσκεκλημένων δασκάλων Αντρέα Πασιά και Francesco Kiàis, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου έχουν ως σημείο έναρξης του ‘μαραθωνίου’ τους το κέντρο της Αθήνας, καθώς επιλέχθηκαν μέσω ανοιχτού καλέσματος από Ελλάδα, Κύπρο και χώρες του εξωτερικού.

Με αναφορά στην εντατική προσπάθεια και την ικανότητα συγκέντρωσης, ο ‘μαραθώνιος’ έχει συνήθως ως απώτερο σκοπό την κατάκτηση της τερματικής γραμμής. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο δρομέας μαθαίνει την αναγκαιότητα διαμερισμού ενέργειας, αντιμετωπίζοντας κάθε βήμα ως ένα ‘στόχο’. Στη σειρά επιτελέσεων “The Marathon”, ο κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο του ως ένα ακόμη βήμα-στόχο της προσωπικής του πορείας, μέσα από την εμπειρική διαδικασία μάθησης του εργαστηρίου και την καθοδήγηση των ‘προπονητών’ του. Σε μία χρονική στιγμή κοινωνικής αβεβαιότητας, τα σημεία συνάντησης του σώματος ενός καλλιτέχνη με το κοινό, όπου οι διάφορες διαδρομές συγκλίνουν, αποτελούν ένα χώρο συνεύρεσης, ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής προβληματισμών, με σκοπό την επίτευξη του επόμενου κοινού ‘βήματος’ παρά την κατάκτηση μίας τερματικής γραμμής.

Το epitelesis - Performance Art Foundation αποτελεί μία καλλιτεχνική πλατφόρμα η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2013, με σκοπό τη συγκέντρωση και τη διάδοση του έργου καλλιτεχνών στο τομέα του performance art. Με βάση την Αθήνα, έχει ως στόχο την προώθηση της ενεργής συμμετοχής τοπικών καλλιτεχνών και του κοινού σε δράσεις με κεντρικό άξονα την επιτέλεση. Ταυτοχρόνως, η δράση του οργανισμού εξελίσσεται κρατώντας άμεση επαφή με άτομα και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό τη δημιουργία μίας υποστηρικτικής δομής για την οργάνωση δρώμενων και εκθέσεων, τη παρουσίαση και καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την προώθηση μάθησης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών.

Φωτογραφία: "Victory Podium" από την Eva Isleifsdottir, 2011