Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η εκπνοή του καλοκαιριού βρίσκει τον Ρέιμοντ Κνάιτ στο Ντάνγουιτς με επώδυνες αναμνήσεις, και εξίσου δυσάρεστες επιλογές. Είτε θα άφηνε πίσω του το παρελθόν –για μια ακόμη φορά, είτε θα του επέτρεπε να τον κατασπαράξει, ψυχικά και σωματικά.
Έχοντας χάσει την Ονόρα, αποφασίζει να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει: Θα έσωζε την ψυχή της αγαπημένης του, έστω κι αν έπρεπε να βουτήξει ο ίδιος στην κόλαση για χάρη της.
Ξεκινάει, εκούσια πλέον, το ταξίδι του στον κόσμο των πνευμάτων με νέους και απρόσμενους συμμάχους στο πλευρό του. Και ακροβατώντας στα όρια της τρέλας θα φτάσει σε μια τρομερή ανακάλυψη, που θα γκρεμίσει όλα όσα ως εκείνη τη στιγμή θεωρούσε δεδομένα.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που βρέθηκε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της Άρτεμις Βελούδου, "Εφιάλτες: Συμβόλαιο ψυχής", το οποίο και αποτελεί μέρος μιας τριλογίας -πλέον-, και από τότε ήμουν σίγουρη πως είχαμε να κάνουμε με μία δημιουργό που θα είχε να μας προσφέρει πολλά στο μέλλον. Και μπορεί το δεύτερο βιβλίο της σειράς να άργησε να φτάσει σε εμάς, όμως, όπως αποδείχτηκε τελικά, ορισμένα έργα επιβεβαιώνουν την λαϊκή ρήση πως το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Αυτό συμβαίνει και με την "Ψευδαίσθηση", που μπορεί να χρειάστηκε το χρόνο της μεν, όμως, όπως ωριμάζει το παλιό κρασί, έτσι ωρίμασε και αυτή οδηγώντας μας σε μία συνέχεια που όχι μόνο είναι ανατρεπτική, αλλά και υπεράνω κάθε προσδοκίας.

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, όπου το βάρος της αφήγησης έπεφτε όλο στις πλάτες του Ρέι, αυτή τη φορά μοιράζεται ανάμεσα σε εκείνον και στην Ονόρα. Αυτή είναι μία τεχνική που δεν μας βοηθάει απλά να έχουμε μία σφαιρική εικόνα των γεγονότων και των καταστάσεων στο παρόν, αλλά μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε βαθύτερα στον ψυχισμό και των δύο, αλλά και να ανακαλύψουμε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες του παρελθόντος που μπορεί, όμως, να κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα, η τεχνική αυτή, βοηθάει την αφήγηση να κυλάει πιο ομαλά, χωρίς να αφήνει σε αυτήν το παραμικρό κενό σημείο, αφού όλα επεξηγούνται όταν και όποτε πρέπει, ενώ την ίδια ώρα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο νεύρο στην αφηγηματική δυναμική της ιστορίας που δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε ούτε λεπτό με τις συνεχείς ανατροπές κι εκπλήξεις της.

Δεδομένου ότι μιλάμε για μία ιστορία που συνδέεται άμεσα με τον κόσμο του μεταφυσικού, αλλά και του υπερφυσικού, το κομμάτι της έρευνας πριν την συγγραφή είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό, έτσι ώστε η λογοτεχνική απεικόνιση καταστάσεων, τόπων, μυθολογιών να είναι όσο το δυνατόν πιο παραστατική και ρεαλιστική, ακόμα και αν η "πραγματικότητα" παντρεύεται με την "φαντασία" προς χάριν της μυθοπλασίας. Το ότι η συγγραφέας, λοιπόν, έχει μελετήσει εξονυχιστικά, αποτυπώνοντας στο χαρτί όλα τα παραπάνω με λεπτομέρεια και με αληθοφάνεια που σε συγκλονίζει και σε κάνει να ακροβατείς ανάμεσα στην λογική του νου και την λογική της καρδιάς, είναι ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα του βιβλίου αυτού. Γιατί, είτε είστε ονειροπόλοι και παραμυθοκυνηγοί, είτε όχι, μπορείτε εύκολα να γοητευτείτε από αυτό που δεν γνωρίζετε αλλά κάποιος σας προσκαλεί δελεαστικά να ανακαλύψετε.

Βέβαια, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον έρωτα που είναι πανταχού παρόν και κατευθύνει τους ήρωές μας οδηγώντας τους σε μονοπάτια που ούτε καν είχαν φανταστεί. Ούτε, όμως, θα μπορούσαμε να υποβιβάσουμε την σημαντικότητα των -θεωρητικά- δεύτερων χαρακτήρων, η παρουσία των οποίων είναι τόσο σημαντική όσο το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να αναπνεύσει. Μέσα από τις πράξεις τους αποτυπώνεται η αλήθεια και η δύναμη της φιλίας, της οικογένειας, της πατρικής αγάπης, της στήριξης που μπορεί να έρθει εκεί που δεν την περιμένεις, από ανθρώπους που ποτέ δεν φανταζόσουν και αυτό γιατί ίσως να μην δόθηκαν ποτέ οι κατάλληλες ευκαιρίες. Μιλάμε, δηλαδή, για ψυχογραφήματα άρτια και καλοδουλεμένα, που υποστηρίζουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων και έκφρασης αυτών, μέσα από καταστάσεις ακραίες μεν, αλλά αληθινές αν έχεις πίστη δε.

Σε αυτό το νέο του ταξίδι, ο Ρέι, έχει ανακαλύψει πολλά. Πράγματα για την Ονόρα, για τον πατέρα του, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον κόσμο του μεταφυσικού αλλά και εκείνον που ζει ο ίδιος, μα πάνω απ' όλα, θα ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού του. Θα συνειδητοποιήσει ποια είναι τα όρια της πίστης του, των δυνάμεων και των αντοχών του, μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα αισθήματα κάποιου όταν εκείνα ξεπερνάνε τους φραγμούς της λογικής. Η συνέχεια μίας μοναδικής ιστορίας που σε μαγεύει και σε καθηλώνει, με μια πλοκή σφιχτή και άκρως καλοδουλεμένη, με μια περίτεχνη συναισθηματική και ψυχολογική ανάλυση, και μια περιπέτεια που έχει ως οδηγό της τον έρωτα και την αυτοθυσία, που κάνει την καρδιά σου να χτυπά λιγάκι πιο γρήγορα και που σε παρασύρει στον δικό της κόσμο και στους δικούς της ρυθμούς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Βελούδου - Αποκότου Άρτεμις
Εκδόσεις: iWrite
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 577
ISBN: 978-618-5067-81-1