Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δεκέμβριος 2004. Δέκα χρόνια πριν…
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και πνίγεται στη λίμνη Στυμφαλία. Μερικά μέτρα πιο πέρα μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί μέχρι το τέλος.
Δεκέμβριος 2014. Δέκα χρόνια μετά…
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας του τουρισμού Γιάννος Ασλάνογλου οργανώνει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του στη Φιλοθέη. Φέτος, ακριβώς τα μεσάνυχτα, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
Λόγοι υγείας;
Ατύχημα;
Φόνος;
«ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ουρλιάζουν πανευτυχή τα πρωτοσέλιδα: O φόνος «πουλάει». Και σε έναν ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων 5 αστέρων, μόνο ένας φόνος 5 αστέρων αρμόζει.
Η κόρη του μαζί με τη φίλη της δημοσιογράφο ξεκινούν μια αγωνιώδη έρευνα που θα τις βυθίσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας. Από τη Βοστόνη στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Αθήνα, οι δρόμοι της νύχτας θα τις οδηγήσουν σε μυστικά και ψέματα. Σε κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη. Σε θαμμένες αλήθειες κι ερωτικά σκάνδαλα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει. Και αδειάζει γρήγορα.
Γιατί στην πραγματικότητα απομένουν μόνο 24 ώρες μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.

Προσωπική άποψη:
Η κυρία Έλενα Ακρίτα είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ούτε η ίδια ως προσωπικότητα, αλλά ούτε και η πένα της που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο, καυστικό χιούμορ και από έναν κυνισμό που προσωπικά λατρεύω. Η αλήθεια είναι πως παρακολουθώ στενά την κυρία Ακρίτα. Διαβάζω όλα της τα άρθρα, θεωρώ εξαιρετικές τις τοποθετήσεις της πάνω στα διάφορα θέματα με τα οποία καταπιάνεται κατά καιρούς, ενώ θαυμάζω τον τρόπο σκέψης της και το πως αναλύει γεγονότα και καταστάσεις, αποδομώντας τα ουσιαστικά για να πάρουν μία νέα διάσταση μέσα από τα κείμενά της. Ως εκ τούτου, θα ήταν αδύνατον να μην σπεύσω να αποκτήσω το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε στη δύση του 2015 από τις εκδόσεις Διόπτρα οι οποίες με τη σειρά τους -να τους το αναγνωρίσουμε αυτό- το στήριξαν εξαιρετικά καλά, στα πλαίσια του marketing και όχι μόνο.

17 Δεκεμβρίου 2014 και όπως κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Γιάννος Ασλάνογλου έχει οργανώσει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του. Όλα φαίνονται να κυλάνε ομαλά, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που έρχονται μεσάνυχτα και ο Ασλάνογλου βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Άραγε, ο θάνατός του οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια, ή πρόκειται για δολοφονία; Την επόμενη κιόλας μέρα τα Μέσα οργιάζουν και η υπόθεση παίρνει μεγάλες διαστάσεις, την ίδια ώρα που η κόρη του επιχειρηματία, Σόνια, μαζί με την καλύτερή της φίλη που είναι δημοσιογράφος, προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από το τραγικό συμβάν. Σκοτεινά μυστικά και ψέματα αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, ενώ η υποψία πως ο θάνατος του επιχειρηματία σχετίζεται με έναν άλλο θάνατο που συνέβη δέκα χρόνια νωρίτερα, την ίδια ακριβώς ημέρα, έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στα γεγονότα.

Το ότι η κυρία Ακρίτα είναι μια εξαιρετικά ευφυής και εύστροφη γυναίκα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Όπως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το ότι γνωρίζει πολύ καλά πως να χειρίζεται την ελληνική γλώσσα, που συνδυασμένη με το χιούμορ και τον ρεαλισμό που την διακρίνει, προσφέρει κείμενα που χαίρεται κανείς να διαβάζει. Ένα τέτοιο κείμενο είναι και ο "Φόνος 5 αστέρων", που από τις πρώτες κιόλας σελίδες σε παρασύρει και σε καθηλώνει, και που με την αμεσότητά του σου περνάει όλα αυτά που θέλει χωρίς να σε κουράζει, αποφεύγοντας κάθε είδους περιττή φλυαρία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως στερείται της απαραίτητης περιγραφικότητας ή παραστατικότητας. Η πλοκή είναι ιδιαίτερα καλοδουλεμένη, τα κομμάτια του μυστηρίου έρχονται να μπουν σταδιακά στη θέση τους και η κάθε αλήθεια πίσω από τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα της ιστορίας, έρχεται να αποκαλυφθεί όταν είναι η ώρα της για να οδηγήσει τελικά στην μεγάλη αποκάλυψη και τη λύση του μυστηρίου.

Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο "Φόνος 5 αστέρων" δεν είναι ένα κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά περισσότερο μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία, καθώς και μια γροθιά στα κοινωνικά πρότυπα και κατεστημένα που επηρεάζουν ανθρώπους, δημιουργούν ταυτότητες και αλλοιώνουν συνειδήσεις. Περισσότερο από την πλοκή, αυτό που μπορεί να εκτιμήσει ο αναγνώστης στο μυθιστόρημα αυτό, είναι τα ψυχογραφήματα των ηρώων, και η εμβάθυνση στον εσωτερικό τους κόσμο, έτσι ώστε να έχουμε μια ανάλυση του τι σκέφτονται και του τι αισθάνονται. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, έχουμε ανάλυση των κινήτρων τους, καθώς είναι ξεκάθαρο πως την συγγραφέα δεν την απασχολούν μόνο οι πράξεις και τα αποτελέσματα αυτών, αλλά οι αιτίες που οδήγησαν σε κινήσεις που είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η μοναδική μου ένσταση όσον αφορά το βιβλίο, έχει να κάνει με το τέλος που μου φάνηκε κάπως βεβιασμένο. Από την άλλη, ίσως απλά να ήθελα λίγο παραπάνω. Όπως και να 'χει, όμως, δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την πρώτη μυθιστορηματική απόπειρα της κυρίας Ακρίτας, η οποία εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς της, και την μοναδική της σφραγίδα που το καθιστά ξεχωριστό στο σύνολό του. Γραφή ζωντανή, ρεαλιστική, άμεση. Ένα πέπλο μυστηρίου και ένα αίσθημα αγωνίας που σε τυλίγει από την αρχή κιόλας της ανάγνωσης. Και, κυρίως, μια κοινωνικοπολιτική ανάλυση και μια κατάδυση στα άδυτα της ανθρώπινες ψυχοσύνθεσης και όλα αυτά, μέσα από ένα κυνικό, καυστικό κωμικό πλαίσιο, που σε καμία περίπτωση δεν ευτελίζει το κείμενο αλλά αντίθετα, το κάνει αυτό που είναι. Ξεχωριστό και ιδιαίτερο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ακρίτα Έλενα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-364-958-8