"Έφυγε" σε ηλικία 82 ετών ο Leonard Cohen. Ο σπουδαίος ποιητής, συγγραφέας, συνθέτης και τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί. Την απώλειά του ανακοίνωσαν οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του στο facebook με μία ανάρτηση: «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ότι ο θρυλικός ποιητής, συνθέτης και καλλιτέχνης Leonard Cohen απεβίωσε. Χάσαμε έναν από τους πιο σεβαστούς και παραγωγικούς οραματιστές. Η κηδεία του θα γίνει στο Λος Άντζελες. Η οικογένεια ζητά διακριτικότητα κατά τη διάρκεια του πένθους της».

Ο Cohen ένα μήνα πριν, σε συνέντευξη του στο New Yorker είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει, γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας του: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην γίνει δύσκολα. Κάπου εδώ είναι το τέλος για μένα. Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο θάνατο».

Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος Εβραίος έμπορος υφασμάτων. O Cohen έχασε τον πατέρα του σε ηλικία έξι ετών και αυτό τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου συνέχισε να γράφει. Το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), ήταν εκείνο που τον καθιέρωσε ως παγκόσμιας κλάσης συγγραφέα. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στην μουσική.

Σε συναυλίες φολκ στις Η.Π.Α. το 1967, η τραγουδίστρια Judy Collins έκανε γνωστό το τραγούδι του Cohen, "Suzanne" και κάπως έτσι ο Cohen μπόρεσε να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Songs of Leonard Cohen.

Μετά από αυτόν σειρά είχαν πολλοί ακόμη δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος Songs of Love and Hate που περιέχει το τραγούδι – ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά Famous Blue Raincoat (1971) με την φωνή της Jennifer Warnes.

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο The Future, και δύο χρόνια κατόπιν αποφάσισε να γίνει βουδιστής, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Το ωστόσο 1999 εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει δύο ακόμα δίσκους. Το 2005, το όνομα του Cohen βρέθηκε ξανά στις στήλες των εφημερίδων, επειδή ο επί χρόνια μάνατζέρ του τον εξαπάτησε κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του καλλιτέχνη.

Ο Cohen δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Adam (1972) και της Lorca (1974), που απέκτησε με την Suzanne Elrod.

Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Grammy για το σύνολο της προσφοράς του.

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Cohen με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα charts της μουσικής πολύ σπάνια.

Το πιο γνωστό τραγούδι του, "Hallelujah", στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

(Πηγή άρθρου: http://mononews.gr)