...

Σάββατο, Αυγούστου 26, 2017


Για έναν περίπου μήνα, μία πλειάδα σημαντικών σκηνοθετών και καταξιωμένων ηθοποιών θα «ανέβουν» στη θεατρική σκηνή της πόλης μας για να παρουσιάσουν τη δική τους «ερμηνεία» κορυφαίων κειμένων της κλασικής αλλά και της σύγχρονης -κατ’ εξοχήν ελληνικής- δραματουργίας. Για έναν περίπου μήνα, μία πλειάδα σημαντικών σκηνοθετών και καταξιωμένων ηθοποιών θα «ανέβουν» στη θεατρική σκηνή της πόλης μας για να παρουσιάσουν τη δική τους «ερμηνεία» κορυφαίων κειμένων της κλασικής αλλά και της σύγχρονης -κατ’ εξοχήν ελληνικής- δραματουργίας.
Το Φεστιβάλ Ηλιούπολης, προσπαθεί, επίσης, να προσφέρει πάντα βήμα και σε νέους ανθρώπους, που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν, με συνέπεια και ήθος, την Τέχνη. Έτσι, φέτος, με στόχο να αναδείξει, να στηρίξει και να τιμήσει δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης μας, φιλοξενεί ένα Αφιέρωμα σε ταλαντούχους καλλιτέχνες της Ηλιούπολης, που ήδη διαγράφουν μία θαυμαστή πορεία: στον Κώστα Γάκη, τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και μουσικό, παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές δουλειές του, και στους ερμηνευτές & μουσικούς Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρή Μέρμηγκα, Νίκο Μέρμηγκα και Σπύρο Πανταζή, οι οποίοι θα ρίξουν εορταστικά την αυλαία του Φεστιβάλ με μία συναυλία ελληνικής μουσικής. Για τη συγκεκριμένη συναυλία η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τις εταιρείες παραγωγής, έχει μεριμνήσει ώστε οι τιμές των εισιτηρίων των παραστάσεων να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές και με ειδική πρόβλεψη για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

30/08/2017
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» έρχεται στην πόλης μας,  αυτό το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της.
– Είσοδος: 15€ στην προπώληση, 17€ στο ταμείο και 13€ για παιδιά 5-15 ετών, φοιτητές, πολύτεκνους, άνεργους και ΑΜΕΑ. Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

01/09/2017
«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.
Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας | Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις 
Διανομή: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυξ), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης).
– Είσοδος: 12€ κανονικό, 10€ για άνεργους & 8€ για ΑμεΑ & συνοδούς Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr, Tickethour.gr

04/09/2017
«Γουρούνι στο σακί» του Ζωρζ Φεϋντώ
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει τη σπαρταριστή κωμωδία του Ζωρζ Φεϋντώ «Γουρούνι στο σακί».
Μια Ιδιαίτερη, Ευτράπελη & Ξεκαρδιστική Κωμωδία!
Μετάφραση: Έρση  Βασιλικιώτη | Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θανάσης Σαλταμπάσης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου, Γιάννης Δρακόπουλος, Δήμητρα Σιγάλα, Βασίλης Πουλάκος
Είσοδος: 12€ στην προπώληση, 15€ στο ταμείο & 12€ για παιδιά, φοιτητές, πολύτεκνους & άνεργους. Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

05/09/2017
«Λαλιές του Κόσμου Θαυμαστές»
Θέατρο – Μουσική – Τραγούδι – Χορός
Μία πολύχρωμη και πολύγλωσση πολυπολιτισμική νύχτα.Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, από διαφορετικές χώρες.
«Λαλιές του Κόσμου Θαυμαστές» από 30 ανθρώπους που προέρχονται από ξένες χώρες, ζουν στην Αθήνα και μοιράζονται μαζί μας  τις ιστορίες τους, σε μια συνάντηση γνωριμίας, αγάπης και γεφύρωσης.
Ιδέα – Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης | Σύνθεση κειμένων: Ο θίασος
Είσοδος: 5€ Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr, Ticket365.gr

06/09/2017
«Το Μόνον της Ζωής του Ταξίδειον» του Γεώργιου Βιζυηνού
Ο Δήμος Αβδελιώδης μετά τη συγκλονιστική «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη», υπό την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, επανέρχεται με μια νέα σκηνοθεσία, του  αριστουργήματος του μεγάλου Θρακιώτη πεζογράφου και ποιητή, με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Παππά.
Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, κίνηση, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης | Ερμηνεία: Ιωάννα Παππά
Είσοδος: 12€. Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

07/09/2017
«Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών» του Γιάννη Ξανθούλη
Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις», παρουσιάζουν το ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο παραμύθι του Γιάννη Ξανθούλη «Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών».
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης | Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Θωμά (Δίδυμα φεγγάρια), Τζούλι Τσόλκα (Μπρούσκο), Βασίλης Γιακουμάρος (Στο καλό γλυκειά μου συμπεθέρα, Μαύρα Μεσάνυχτα), Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή), Δημήτρης Ζωγραφάκης (Μαρία η Άσχημη), Φαίη Ψωμαδάκη, Χριστίνα Χρήστου.
Είσοδος: 6€ στην προπώληση, 7€ στο ταμείο. Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

08/09/2017
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που φιλοξενούμε στο Θέατρο της πόλης μας «Δημήτρης Κιντής». Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης.
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης | Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος).
Είσοδος: 15€ στην προπώληση, 20€ στο ταμείο & 15€ για παιδιά 5-15 ετών, φοιτητές, πολύτεκνους, άνεργους και ΑΜΕΑ Ηλεκτρονική Προπώληση: Viva.gr

11/09/2017
«Το Δέντρο του Οιδίποδα» από την ομάδα ΙΔΕΑ
Η Ομάδα ΙΔΕΑ μετά την μεγάλη επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζει με την νέα της παράσταση, «Το Δέντρο του Οιδίποδα».
Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Οι ηθοποιοί για ένα μεγάλο μέρος της παράστασης αιωρούνται σε πανιά, καταβροχθίζουν άπληστα τον εναέριο χώρο του θεάτρου. Πίσω από αυτές τις εναέριες δράσεις κρύβεται μια απλή αρχή: ο τραγικός ήρωας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα στα χέρια των θεών…
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης | Κείμενο: Ομάδα Ιδέα
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ανθή Φουντά.
Είσοδος: 10€ στην προπώληση, 12€ στο ταμείο. Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr & Ticket365.gr

13/09/2017
«Μήδεια» του Ευριπίδη
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ΔηΠεΘε Ιωαννίνων. Η καλλιτεχνική σύμπραξη τριών ιστορικών θεσμών της χώρας είναι το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, με ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών και συνεργατών, παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη στην αξεπέραστη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Δεκαπέντε ηθοποιοί και τέσσερις μουσικοί, ζωντανεύουν επί σκηνής το μεγαλύτερο και αγριότερο παραμύθι που επινοήθηκε ποτέ για τον έρωτα. Μέσα από τα υλικά του ονείρου μιλούν για τη βαθιά λαχτάρα του ανθρώπου να ενωθεί με το άλλο του μισό. Για «τη βαριά και αθεράπευτη οργή που γεννιέται ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αγαπηθεί». Για τον έρωτα που μένει πληγή ανοιχτή.
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς | Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου.
Είσοδος: 15€ κανονικό, 12€ για μαθητές, φοιτητές, άνεργους, άτομα άνω των 65 ετών και πολύτεκνους Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

14/09/2017
«Φιλιώ Χαϊδεμένου» από το Ίδρυμα Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ»
Η μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη συγκλονίζει με την ερμηνεία της υποδυόμενη την εμβληματική μορφή της Μικράς Ασίας, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Μαζί της ο Ζαχαρίας Καρούνης, τέσσερις εξαίρετοι ηθοποιοί και δυο σολίστες μουσικοί.
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου | Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης  Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος
Είσοδος: 12€ στην προπώληση, 15€ στο ταμείο & 10€ για φοιτητές, άνεργους & ΑμεΑ Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

17/09/2017
«Γκιλγκαμές» από το Θέατρο ΡΟΔΑ
Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμίας Ουρούκ της οποίας τα ερείπια έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, τρισέγγονος του Νώε. Το έπος που περιγράφει τις περιπέτειές του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητας. Στην αφήγησή του διαπλέκονται δεκάδες ιστορίες, πολλές απο τις οποίες εμφανίζονται στις μυθολογίες ύστερων λαών, όπως οι Έλληνες και οι Εβραίοι.
Το «Γκιλγκαμές» είχε επιβιώσει μέσα στις χιλιετίες στην προφορική μνήμη των λαών τις Καυκασίας μέσα από τις απαγγελίες των ασόκ, των παραδοσιακών αφηγητάδων. Εξαφνα, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές στην αρχαία Βαβυλώνα τις πρώτες πήλινες πλάκες σε σφηνοειδή γραφή πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένο το πρωτότυπο, ίδιο, σχεδόν λέξη προς λέξη, όπως είχε διασωθεί με τον λόγο. Πινακίδες που βρέθηκαν από τότε σε πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσαν την γνησιότητα του έργου. Σήμερα πλέον έχουν ανασυνταχθεί τρεις διαφορετικές εκδοχές του, η λεγόμενη Βαβυλωνιακή, η Σουμεριακή και η Ασσυριακή.
Γιά την απόδοση από τη ΡΟΔΑ το έργο διαπλάστηκε σε μορφή θεατρική, μεταφρασμένο και διασκευασμένο ανάλογα.
Σκηνοθεσία – Μαρία Περετζή | Κείμενο – Δημήτρης Περετζής, Μαρία Περετζή
Γκιλγκαμές – Δημήτρης Γασπαράτος | Ενκιντού – Γιώργος Κωστογιάννης | Αφηγητής – Σταύρος Κάππας | Ιστάρ Ιουλία Βεντίκου | Σάμχατ – Εύα Αυλίδου | Χουμπαμπά, Νώε – Σταμάτης Λόγος | Σάμας –  Δημήτρης Μπόζες | Νινσούν – Άννα Κυπραίου | Ουρσαναμπί – Δημήτρης Νέλλας
Είσοδος: 12€ στην προπώληση, 15€ στο ταμείο και 10€ για ΑμεΑΗλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

18/09/2017
«Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη
Μετά την επιτυχημένη πορεία του έργου »Η πόρνη από πάνω»  η Κατερίνα Διδασκάλου ανεβάζει την «ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ», έργο του ίδιου συγγραφέα του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Κώστα Γάκη.
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Παίζει: Κατερίνα Διδασκάλου
Είσοδος: 10€ στην προπώληση, 12€ στο ταμείο και 10€ για φοιτητές, ΑμΕΑ, άνεργους και άτομα άνω των 65 ετών. Ηλεκτρονική προπώληση: Tickethour.gr

24/09/2017
Συναυλία - Αφιέρωμα σε νέους ερμηνευτές & μουσικούς Οι Ηλιουπολίτες νέοι καλλιτέχνες Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρής Μέρμηγκας, Νίκος Μέρμηγκας και Σπύρος Πανταζής, ξεκίνησαν τα μουσικά τους βήματα από το Μουσικό Εργαστήρι του Δήμου Ηλιούπολης με Δάσκαλό τους τον Νίκο Καραχάλιο κι από τότε συνεχίζουν μια μουσική σταδιοδρομία με πολλές επιτυχίες και αναγνώριση.
Οι μουσικοί που θα πλαισιώσουν την παράσταση είναι οι:
Γιάννης Πλαγιανάκος: Κόντρα Μπάσσο
Βαγγέλης Καρίπης: Κρουστά
Νίκος Γύρας: Κιθάρα
Δημήτρης Σίντος: Πιάνο
Διονύσης Θεοδόσης: Πνευστά
Δημήτρης Γάσιας: Βιολί
Είσοδος ελεύθερη

Posted on Σάββατο, Αυγούστου 26, 2017 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

No comments