Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τον σκληρό χειμώνα του 1946, στη μεταπολεμική Γερμανία, η Ρέιτσελ Μόργκαν καταφτάνει στα χαλάσματα του Αμβούργου μαζί με τον γιο της, Έντμουντ, τον μοναδικό που επέζησε από τη λαίλαπα του πολέμου. Εκεί σμίγει ξανά με τον σύζυγό της, Λιούις, Βρετανό συνταγματάρχη που συμμετέχει στην ανοικοδόμηση και αποκατάσταση της ρημαγμένης πόλης. Φτάνοντας, όμως, στο νέο της σπίτι, η Ρέιτσελ αιφνιδιάζεται από την τολμηρή απόφαση του συζύγου της: θα μοιράζονται το μεγάλο οίκημα με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, έναν Γερμανό χήρο και τη δύστροπη κόρη του. Σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, η εχθρότητα και ο θρήνος θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους στο πάθος και στην προδοσία.
Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για μια αγάπη που γεννιέται από το μίσος. 

Προσωπική άποψη:
Τα μυθιστορήματα ιστορικού περιεχομένου, ειδικά αυτά που πολύ εύκολα μπορούν να καταλήξουν να έχουν προπαγανδιστική ταυτότητα, δεν είναι και πολύ του γούστου μου, ειδικά αν νιώσω πως ο συγγραφέας προσπαθεί να γίνει χειριστικός. Διαβάζοντας την περίληψη της "Συμβίωσης", η αλήθεια είναι πως είχα μια εσωτερική αγωνία για το τι θ' αντιμετωπίσω, καθώς η χρονική περίοδος στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα της, αλλά και η ταυτότητα των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτήν, εύκολα θα μπορούσαν να έχουν πέσει θύματα λανθασμένης διαχείρισης από μέρους του συγγραφέα, πηγαίνοντάς μας εκεί που δεν θα έπρεπε. Όχι, τουλάχιστον, αν ήθελε να είναι αντικειμενικός! Και όμως, ο Brook κατάφερε να διώξει όλες μου τις ανησυχίες και να μου προσφέρει ένα ανάγνωσμα βαθιά συγκινητικό και, κυρίως, βαθιά ανθρώπινο.

Βρισκόμαστε περί τα μέσα της δεκαετίας του '40, στη μεταπολεμική Γερμανία. Η Ρέιτσελ, μαζί με τον γιο της, Έντμουντ, φτάνει στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Αμβούργο, προκειμένου να συναντήσει τον σύζυγό της Λιούις, Βρετανό συνταγματάρχη που έχει αναλάβει να συμμετέχει στην ομάδα ανοικοδόμησης της πόλης. Όμως, η Ρέιτσελ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη και ιδιαίτερη απ' αυτήν που περίμενε, αφού ο σύζυγός της έχει πάρει την τολμηρή απόφαση να ζήσουν σε ένα σπίτι το οποίο και θα μοιράζονται μαζί με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του. Ο Γερμανός χήρος και η κακότροπη κόρη του αναγκάζονται να συμφωνήσουν στη νέα αυτή συνθήκη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την αποδέχονται, ενώ η Ρέιτσελ και η οικογένειά της παλεύουν με τον δικό τους τρόπο να βρουν την ισορροπία σ' αυτή τη νέα τους καθημερινότητα.

Η ιστορία αυτή είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του παππού του συγγραφέα, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον συναισθηματικό και τρυφερό τρόπο που ο ίδιος την έχει προσεγγίσει. Η πλοκή, όπως και η εξέλιξή της, δεν έχει μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις, ούτε καταιγιστική δράση ώστε να σε παρασύρει σε ένα περιπετειώδες ταξίδι καθηλωτικών εξελίξεων. Επίσης, δεν διαθέτει μεγάλη δυναμική ή ένταση, αλλά όσο η πλοκή στερείται αυτών, τόσο αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία της σύνθεσης των κεντρικών χαρακτήρων, της προσωπικότητας και της ταυτότητάς τους, έτσι όπως αυτές μας συστήνονται, μα και έτσι όπως αυτές εξελίσσονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου, με την αλληλεπίδρασή τους να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνειδήσεών τους, μα κυρίως της συναισθηματικής και ανθρωπιστικής τους ταυτότητας.

Αν κάτι ακόμα είναι εμφανές, διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, είναι η ιστορική έρευνα που ΄χει πραγματοποιήσει ο Brook. Μπορεί το εν λόγω βιβλίο να μην το προτείνει κανείς ως δοκίμιο προς μελέτη, όμως, είτε είσαι μυημένος στην τότε Ιστορία είτε όχι, θα βρεις πληθώρα ενδιαφέρων πληροφοριών και στοιχείων της εποχής, τα οποία συμβάλλουν στην ζωντανή δημιουργία εικόνων και αναπαραστάσεων μέσω της αφήγησης που, ευτυχώς, δεν αναλώνεται με μακροσκελή κείμενα και αναλύσεις, αλλά εμπεριέχει και μεγάλα ποσοστά διαλόγων που το καθιστούν, στο σύνολό του, πολύ πιο ιδιαίτερο από βιβλία ανάλογου ύφους και αισθητικής. Παράλληλα, ο Brook έχει φροντίσει να μοιράσει το βιβλίο του στα δύο, ικανοποιώντας στο μέγιστο βαθμό όλα τα κοινά. Τόσο το αντρικό, που αρέσκεται σε κοινωνικοπολιτικές λεπτομέρειες και αναλύσεις μα και σε λεπτομερείς αναφορές στον πόλεμο και σε ό,τι τον συνοδεύει, όσο και το γυναικείο που είναι πιο ρομαντικό από τη φύση του, χωρίς, ωστόσο, να επιτρέπει στο ρομάντζο να υπερβεί τα όρια και να γίνει μελόδραμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια συμβίωση, όπως αυτή στην οποία εμπλέκονται οι ήρωές μας, φέρει στα σπλάχνα της πάρα πολλά, ακραία, αντικρουόμενα και έντονα συναισθήματα. Οργή, μίσος, θυμός, αγωνία, είναι μόνο ορισμένα απ' αυτά που συνοδεύουν ένα μεγάλο κατηγορώ που πλανάται ανάμεσα στις δύο τόσο διαφορετικές οικογένειες. Και το να θρηνείς γι' αυτά που έχασε είναι αποδεκτό, γιατί ακόμα κι αν οι πληγές δεν κλείσουν ποτέ, ο πόνος θα μετριάσει. Τι γίνεται, όμως, όταν κανείς θρηνεί για τα θέλω εκείνα που δεν μπορεί να έχει; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος, που παλεύει να βγει μέσα απ' τα συντρίμμια ενός πολέμου, να πορευτεί μέσα στη δυστυχία μιας ανολοκλήρωτης ζωής; Και, άραγε, ποιο είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει κανείς απέναντι στη μοίρα του;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rhidian Brook
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-2094-3