"Τρεις φορές νύφη" του Θάνου Κονδύλη

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, στην Κύπρο, η Βίβιαν υφαίνει το ολομέταξο νυφικό της με σκοπό να το φορέσει στον γάμο με τον αγαπημένο της. Το όνειρό της δε θα γίνει ποτέ πραγματικότητα καθώς η μητέρα της θα την αναγκάσει να παντρευτεί έναν Αθηναίο, τον Κώστα, που θα γίνει ο δήμιός της. Αυτός θα την κλείσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στον Πειραιά, με ακοίμητο φρουρό δίπλα της τον Ανάργυρο. Μόνη της συντροφιά το αγαπημένο της νυφικό. Με τα χρόνια η Βίβιαν θα γνωριστεί καλύτερα με τον Ανάργυρο και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Σε κάποια από τις βόλτες τους στην Αθήνα, μια πόλη που αλλάζει για να υποδεχτεί τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες, η Βίβιαν θα συναντήσει τον νεαρό Άγγλο βαρόνο Τζον Λέστερ και ο έρωτας θα μπει ορμητικός για πρώτη φορά στη ζωή της, παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα του. Όμως, η νεαρή κοπέλα δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι η κόλαση είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω της…

"Γυναίκες της μικρής πατρίδας" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου

Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δε φοβήθηκε τη θυσία… Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Μακεδόνισσες. Ελληνίδες. Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες.
Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας...

"Συνένοχοι" της Νόρας Πυλόρωφ

Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.
«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…»
Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.
Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα.

"Η ιστορία της θεραπαινίδας" της Margaret Atwood

H Όφρεντ είναι θεραπαινίδα στη Δημοκρατία του Γιλεάδ. Μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι του Κυβερνήτη και της συζύγου του μια φορά για την ημέρα για να πάει περπατώντας για ψώνια στην αγορά όπου οι πινακίδες δεν έχουν λέξεις παρά μόνο εικόνες αφού στις γυναίκες δεν επιτρέπεται πλέον να διαβάζουν. Πρέπει να ξαπλώνει ανάσκελα μια φορά τον μήνα και να προσεύχεται να μείνει έγκυος από τον Κυβερνήτη διότι, σε μια εποχή όπου οι γεννήσεις μειώνονται σταδιακά, η Όφρεντ και οι άλλες θεραπαινίδες έχουν αξία μόνο αν τα ωάριά τους είναι βιώσιμα.
Η Όφρεν μπορεί να θυμηθεί το παρελθόν, τις μέρες όπου ζούσε και έκανε έρωτα με τον άντρα της τον Λουκ∙ όταν έπαιζε με την κόρη της∙ όταν είχε δουλειά, δικά της χρήματα και πρόσβαση στη γνώση. Αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν υπάρχει πια…
Απροσδόκητη, τρομακτική και τελικά πειστική, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ είναι ταυτόχρονα μια δηκτική σάτιρα, μια τολμηρή προειδοποίηση και ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.

"Η τριλογία της συνωμοσίας 3: Ως τα πέρατα του κόσμου" της Maggie Hall

Ο Κύκλος τής ανήκει. Όμως η Έιβερι έχασε όλα τα άλλα: τη μητέρα της, την οικογένεια που μόλις ανακάλυψε ότι είχε, το μοναδικό αγόρι που εμπιστευόταν. Τώρα, απέναντι σε μια απίστευτη δύναμη, σε μια επικίνδυνη πλεκτάνη που την κάνει να αμφισβητεί όποιο συναίσθημα ένιωσε ποτέ, έχει την ιερή αποστολή να βρει τη θεραπεία για τον ιό που κάνει το ίδιο της το αίμα θανατηφόρο.
Και η καταστροφή δεν αργεί να έρθει. Η Έιβερι και η παρέα της, ο Στέλαν, ο Τζακ και η Έλοντι, γίνονται οι νούμερο ένα καταζητούμενοι στον κόσμο. Για να καθαρίσουν το όνομά τους και να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις οικογένειες του Κύκλου προτού ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, πρέπει να ριχτούν σε ένα ανελέητο κυνήγι προκειμένου να ανακαλύψουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ό,τι βρουν μέσα εκεί μπορεί να σημάνει τη λύτρωση του κόσμου – ή το οριστικό τέλος του.
Ήρθε η στιγμή που η Έιβερι θα πρέπει να αποφασίσει πόσα είναι διατεθειμένη να θυσιάσει για χάρη του κόσμου, της οικογένειάς της και της αγάπης.
Το τελευταίο μέρος της εκρηκτικής Τριλογίας της Συνωμοσίας, μιας καταιγιστικής περιπέτειας που θα μπορούσε να είναι ένας Κώδικας Da Vinci για νεότερους αναγνώστες.

"Χελώνες στο άπειρο" του John Green

Η δεκαεξάχρονη Άζα δε θα σκεφτόταν ποτέ να λύσει το μυστήριο του εξαφανισμένου δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ. Αλλά η αμοιβή είναι εκατό χιλιάδες δολάρια, και η Καλύτερη και Πιο Ατρόμητη φίλη της, η Ντέιζι, θέλει οπωσδήποτε να προσπαθήσει. Έτσι, αρχίζουν την έρευνα, που θα τις φέρει στον κόσμο του Ράσελ Πίκετ και του γιου του, του Ντέιβις, με τον οποίο τις ενώνουν πολλά -και τις χωρίζουν ακόμη περισσότερα…
Η Άζα προσπαθεί. Προσπαθεί να είναι καλή κόρη, καλή φίλη, καλή μαθήτρια, ακόμη και καλή ντετέκτιβ, την ίδια στιγμή που τα αισθήματά της και οι φόβοι της γίνονται ένα όλο και πιο μπερδεμένο κουβάρι.
Ο διάσημος συγγραφέας του παγκόσμιου εκδοτικού φαινόμενου Το λάθος Αστέρι ζωγραφίζει την ηρωίδα του με συγκινητική τόλμη και ειλικρίνεια, σ’ ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τη δύναμη της ψυχής και τις φιλίες που κρατούν για πάντα.