Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Πες μου τι βλέπεις».
«Έναν κόσμο διχασμένο».
Η Φέιρα γλίτωσε από τα χέρια της Αμαράνθα και κατόρθωσε να επιστρέψει στην Αυλή της Άνοιξης –όμως το τίμημα αποδείχτηκε μεγάλο. Παρότι πλέον διαθέτει τις δυνάμεις των Ξωτικών, η καρδιά της παραμένει ανθρώπινη, και δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα τρομερά χρειάστηκε να κάνει προκειμένου να σώσει το λαό του Τάμλιν. Ούτε έχει ξεχάσει η Φέιρα τη συμφωνία της με τον Ρίσαντ, το Μέγα Άρχοντα της φοβερής Αυλής της Νύχτας. Κι ενώ η Φέιρα προσπαθεί να διαχειριστεί το σκοτεινό ιστό των πολιτικών ισορροπιών της αυλής, του πάθους και των μεθυστικών της δυνάμεων, μια ακόμη σκοτεινότερη δύναμη καιροφυλακτεί… κι ίσως η Φέιρα αποδειχτεί το κλειδί για την αντιμετώπισή της. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα χρειαστεί να τιθασεύσει τα φοβερά χαρίσματά της, να γιατρέψει τη ραγισμένη της ψυχή και να αποφασίσει πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της… καθώς και το μέλλον ενός ρημαγμένου κόσμου.
Η Σάρα Τ. Μάας, τα βιβλία της οποίας έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες ευπώλητων των Times της Νέας Υόρκης και της USA Today, διευρύνει τον κόσμο της Φέιρα πέρα από κάθε φαντασία, σε αυτή τη σαγηνευτική και καθηλωτική συνέχεια του Αγκάθια και Τριαντάφυλλα. 

Προσωπική άποψη:
Αγαπημένη σειρά δεκάδων φίλων μου, φανατικών αναγνωστών της φανταστικής λογοτεχνίας, το "Αγκάθια και τριαντάφυλλα" κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, κάτι περισσότερο από έναν χρόνο πριν. Η αποδοχή του από το κοινό, νεανικό και μη, ήταν μεγάλη και έτσι, σήμερα, έχουμε στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο της επικής αυτής περιπέτειας που μας ταξιδεύει σ' έναν μυθιστορηματικό κόσμο όπου η μαγεία υπάρχει σε όλες της τις διαστάσεις κι εκτάσεις, ενώ τα συναισθήματα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν ζωές, συνθήκες, συνειδήσεις, ενώ βοηθούν στο να δημιουργηθούν ταυτότητες και ν' ακολουθηθούν πορείες και ιδανικά μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Φίλες και φίλοι, σας παρουσιάζουμε το "Οργή και ομίχλη".

Η ιστορία ξεκινάει ακριβώς από το σημείο εκείνο όπου μας είχε αφήσει το "Αγκάθια και τριαντάφυλλα". Η Φέιρα, προκειμένου να σώσει τον λαό του Τάμλον, αναγκάστηκε να κάνει πολύ μεγάλες θυσίες, μα και να δώσει υποσχέσεις και όρκους που δεν μπορεί ν' αθετήσει. Τελευταία στιγμή κατάφερε να σώσει τη ζωή της, κι έχοντας, πλέον, τις δυνάμεις των Ξωτικών, πρέπει να μάθει να τις χρησιμοποιεί σωστά, μα και ν' αποδεχτεί τη νέα της αυτή φύση, που έρχεται σε πλήρη κόντρα με την έως τώρα ανθρώπινη ταυτότητά της, που ποτέ δεν θ' αφήσει πίσω της. Έχοντας επιστρέψει στην Αυλή της Άνοιξης, προσπαθεί να τιθασεύσει και να ελέγξει τις δυνάμεις της που ίσως να είναι το κλειδί για τη σωτηρία του κόσμου, την ίδια ώρα που στο μυαλό της κυριαρχεί η εικόνα του Ρίσαντ, του Μέγα Άρχοντα της φοβερής Αυλής της Νύχτας, με τον οποίο, στην πραγματικότητα, τη δένει κάτι περισσότερο από μία συμφωνία.

Η Φέιρα δεν είναι από τους αγαπημένους μου λογοτεχνικούς χαρακτήρες στον κόσμο του φανταστικού, παρά που όλη της ύπαρξη αποτελείται από κομμάτια άλλων χαρακτήρων που με έχουν σημαδέψει και έχω ταυτιστεί μαζί τους, τόσο ως παιδί, όσο και ως ενήλικη. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως μου είναι αντιπαθής, απλά δεν έχω καταφέρει, ακόμα τουλάχιστον, να βρω εκείνο το σημείο επαφής που θα με κάνει να δεθώ μαζί της. Παρ' όλα ταύτα δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το πολυδιάστατο του χαρακτήρα της, μα και το πόσο σωστά και ισορροπημένα αναπτυγμένος και δομημένος είναι αυτός, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως προσωπικότητα. Την ίδια στιγμή, είναι ένα μικρό κορίτσι που θες να προστατεύσεις και μια δυναμική γυναίκα που ξέρει να παλεύει για τον εαυτό της και για τους άλλους. Είναι σκληρή και γενναία μα συνάμα ευαίσθητη κι ευάλωτη, με ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες που την καθιστούν πιο αληθινή και, κατ' επέκτασιν, πιο οικεία.

Όπως είχα πει και στο παρελθόν, η Sarah J. Maas χρησιμοποιεί ως πυλώνες της ιστορίας της εκείνους του "Η Πεντάμορφη και το Τέρας", με μια πιο μοντέρνα, όμως, αισθητική και διάθεση. Η σημαντικότερη, ωστόσο, διαφορά ανάμεσα σ' αυτά τα δύο έργα, είναι πως ο κόσμος της Maas είναι πιο πολυσύνθετος, αξιοποιώντας όλες τις διαστάσεις της μαγείας του κόσμου της, στο έπακρο. Η μαγεία δεν είναι απλά μια ιδέα που περιορίζεται σε συγκεκριμένα πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά υπάρχει παντού γύρω μας, στις πόλεις, στα δάση, στους ανθρώπους, στα πλάσματα εκείνα τα απόκοσμα που έχουμε ακούσει μόνο στα παραμύθια και που εδώ μοιάζουν να έχουν αποκτήσει σάρκα και οστά, στα αντίπαλα στρατόπεδα που ετοιμάζονται να ξεχυθούν σε μια μάχη που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιος θα είναι ο νικητής. 

Η Maas αφήνει αρκετά μέτωπα ανοιχτά, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί ή που μας αφήνει μ' ένα αίσθημα ανολοκλήρωτου, κάτι που δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη γνώση ότι έπεται συνέχεια. Κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος, έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός ακριβώς ο συλλογισμός "τρέχει" στο πίσω μέρος του μυαλού μας, κάνοντάς μας ν' ανυπομονούμε περισσότερο για τη συνέχεια, θέλοντας να μάθουμε που, τελικά, θα καταλήξει όλη αυτή η περιπέτεια. Μια περιπέτεια που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη δράση και στο δράμα, στο ρομάντζο και στις κόντρες των ηρώων μας -είτε μεταξύ τους είτε με τους εκάστοτε εχθρούς και αντιπάλους τους- και που έχει ακόμα πολλά να δώσει, αρκεί η Maas να μείνει συγκεντρωμένη στο να δημιουργήσει κάτι άρτιο και ολοκληρωμένο και όχι κάτι που απλά έχει στόχο να προκαλέσει εντύπωση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 704
ISBN: 978-618-01-2281-7