"Αντάμα" του Θοδωρή Παπαϊωάννου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων «Ανάποδα» (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015) και «Απέναντι» (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας παρουσιάζει το «Αντάμα», το τρίτο παραμύθι του με πρωταγωνιστές τον Μέλιο και τη Μελανή!
Στο «Αντάμα» τα δύο αγαπημένα σκαθάρια εξερευνούν τον ξεχωριστό κόσμο που τους περιβάλλει, κι ανακαλύπτουν πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι τις καθημερινές στιγμές της ζωής μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο.
Ο Μέλιος και η Μελανή ξυπνούν,
βγαίνουν από τις φωλιές τους
και μαζί ξεκινάνε μια βόλτα στο δάσος.
Ο ήχος του νερού, η γλύκα του χυμού,
το χρώμα του ηλιοβασιλέματος, το άρωμα των λουλουδιών,
ακόμα και το κρύο του χιονιού, όλα μοιάζουν ξεχωριστά,
όταν τα μοιράζεσαι με κάποιον που αγαπάς, αντάμα.

"Μέρες δίχως τέλος" του Sebastian Barry

Ο Τόμας ΜακΝάλτι, μόλις δεκαεπτά ετών, και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1850 και παίρνουν μέρος στους ινδιάνικους πολέμους και στη συνέχεια στον αμερικανικό εμφύλιο. Ορφανοί, έχοντας βιώσει και οι δυο τρομερές κακουχίες, και παρά τις φρικαλεότητες που αντικρίζουν, βρίσκουν τις μέρες που διανύουν γεμάτες φως και ζωντάνια. Στη συνέχεια συναντούν μια μικρή Ινδιάνα, και μια πιθανότητα ευτυχίας διαφαίνεται, αρκεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παρά τη βία που κυριαρχεί, διαμορφώνεται το πορτρέτο μιας απρόσμενης και συγκινητικής οικογένειας.
Κινούμενο από τις πεδιάδες της αμερικανικής Δύσης μέχρι το Τενεσί, το μυθιστόρημα του Sebastian Barry είναι ένα αριστούργημα ατμόσφαιρας και γλώσσας που μας προκαλεί να δούμε αυτά που έχουν πραγματική σημασία, ακόμη και τις μέρες που μοιάζουν ατελείωτες και χωρίς ελπίδα.