Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει από τις Εκδ. Πατάκη το βιβλίο των Robert A. McCabe και Κατερίνας Χ. Λυμπεροπούλου, "Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου".

Το υπό έκδοση βιβλίο συνδέεται με την επικαιρότητα και με τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο βυζαντινό καστρομονάστηρο, το οποίο παρ’ όλα αυτά στέκει ακόμη όρθιο στη νήσο Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων κοντά οκτώ αιώνες, παρά τους σεισμούς, τις φωτιές και τις πειρατικές επιδρομές που έχει υποστεί. Χτισμένη μεσοπέλαγα, η Μονή θεωρείται κατεξοχήν μοναδικό μνημείο για την ορθόδοξη μοναστική αρχιτεκτονική. Το αίτημα για αναστήλωσή της, που προκύπτει μέσα από το βιβλίο, εμφανίζεται τώρα επιτακτικότερο από ποτέ.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τώρα πλέον οι φωτογραφίες του R.Α. McCabe που φιλοξενούνται στις σελίδες του αποτελούν μία μοναδική και σπάνια –την τελευταία– καταγραφή του πώς ήταν το μνημείο πριν από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό, που πλέον το έχει καταστήσει εντελώς μη επισκέψιμο. Τις φωτογραφίες αυτές συνοδεύουν μαρτυρίες του πατέρα Γρηγόρη – τελευταίου μοναχού που έμεινε σχεδόν ολομόναχος φύλακάς του για 38 ολόκληρα χρόνια, σε σειρά συνεντεύξεών του λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ο οποίος «ξεναγεί» τον αναγνώστη σ’ αυτό το ιστορικό μοναστήρι –στα παρεκκλήσια του, την τραπεζαρία, τους μύλους, τους φούρνους και τις κατοικίες– αλλά και στις φυσικές ομορφιές του νησιού όπως απεικονίζονται μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του Robert McCabe. Επιπλέον, οι μαρτυρίες του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στον πατέρα Γρηγόρη, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα που κάποτε ήταν ο μόνος σύντροφός του στο νησί «ντύνουν» με λόγο τις φωτογραφίες αυτές – όπως και τα δοκίμια για την ιστορία, τη γεωλογία, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική των Στροφάδων, αλλά και τα σχέδια που παρουσιάζουν τις φάσεις κατασκευής του μοναστηριού.