Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Τώρα μικρός στρατιώτης υπήρχε μόνο ένας, πήγε και κρεμάστηκε και δεν έμεινε κανένας».
Δέκα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι φτάνουν στο Σόλτζερ, ένα μικρό νησί στα ανοιχτά του Ντέβον. Τους έχει όλους προσκαλέσει όλους στη μοναδική έπαυλη του νησιού ένας μυστηριώδης οικοδεσπότης.
Καθώς μαζεύονται για να δειπνήσουν, ένας δίσκος γραμμοφώνου αρχίζει να παίζει και η φωνή του αόρατου οικοδεσπότη τούς κατηγορεί ότι καθένας κρύβει το δικό του ένοχο μυστικό. Προτού τελειώσει η βραδιά, ένας από όλους τους πέφτει νεκρός. Οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν με τρόμο ότι βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα έρημο νησί, μ’ έναν δολοφόνο ανάμεσά τους. Έναν δολοφόνο που ετοιμάζεται να χτυπήσει ξανά… και ξανά…
Το πιο ευφυές στη σύλληψή του έργο της Κρίστι, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από πενήντα γλώσσες. Το 2015 αναδείχτηκε σε διεθνή ψηφοφορία ως το καλύτερό της μυθιστόρημα. Είναι το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ της αστυνομικής λογοτεχνίας διαχρονικά. 

Προσωπική άποψη:
Νομίζω ότι το να μπω στην διαδικασία να κάνω συστάσεις ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό και την Agatha Christie θα ήταν κάτι περισσότερο από περιττό. Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει την μικροσκοπική συγγραφέα με την ζωηρή φαντασία που καθιερώθηκε ως ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας που μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες, πούλησε εκατομμύρια και εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον πλανήτη ενώ οι ιστορίες της μεταφέρθηκαν πολλάκις και στην μεγάλη οθόνη. Και είναι πολύ πιθανόν κάποιοι να σκεφτούν ότι ανοίγω παλιά, σκονισμένα μπαούλα, και ίσως να μην έχουν άδικο ωστόσο, ο χρόνος δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για ένα έργο που η αξία του είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε, ένα καλό λογοτεχνικό κείμενο, σε όποιο είδος και αν ανήκει, είναι σαν το καλό κρασί. Όσο περισσότερο καιρό μένει στο κελάρι, τόσο καλύτερη είναι και η γεύση που έχει.

Το "Και δεν έμεινε κανένας" είναι το πιο μοσχοπουλημένο βιβλίο της συγγραφέως και βρίσκεται στη λίστα με τα δέκα πιο ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών, ξεπερνώντας στις μέρες μας τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα, ένας αριθμός που φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε από μόνοι σας πόσο τεράστιος είναι. Ουσιαστικά το βιβλίο παίζει με την ιδέα του παιδικού τραγουδιού, "Δέκα μικροί νέγροι", ένας από τους τίτλους με τον οποίο έχει κυκλοφορήσει σε παλαιότερες εκδόσεις. Δέκα άνθρωποι, οχτώ καλεσμένοι και δύο υπηρέτες, βρίσκονται σε ένα νησί έπειτα από την πρόσκληση κάποιου άγνωστοι και μυστηριώδους οικοδεσπότη ο οποίος ωστόσο, απουσιάζει τόσο από το σπίτι, όσο και από το ίδιο το νησί όταν οι προσκεκλημένοι φτάνουν σε αυτό. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν πως ο λόγος που δέκα τόσο διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος, δεν είναι διόλου τυχαίος αφού ο μυστηριώδης οικοδεσπότης γνωρίζει το σκοτεινό μυστικό του θανάτου που κρύβει ο καθένας από αυτούς και φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν ζωντανό προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι δέκα καλεσμένοι γίνονται δέκα υποψήφια θύματα σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι δικαίωσης από το οποίο κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει αφού ο θύτης έχει φροντίσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου κανείς να μην είναι σε θέση να ξεφύγει. Και τότε είναι που ένας-ένας αρχίζουν να πεθαίνουν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ακολουθώντας την μοίρα του παιδικού τραγουδιού που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα πράγματα ωστόσο παίρνουν διαφορετική τροπή όταν οι υποψίες όσων παραμένουν ζωντανοί, ακόμα, παύουν να στρέφονται σε ένα ξένο πρόσωπο αλλά, σε κάποιον από αυτούς που βρίσκονται ανάμεσά τους. Και μπορεί να μην διαπιστώνεται τίποτα το πρωτότυπο σε όλο αυτό το σενάριο ωστόσο η συγγραφέας κάνει την μεγάλη έκπληξη και σκοτώνει όλους του ενοίκους, την ίδια στιγμή που το ενδεχόμενο μιας ενδέκατης ύπαρξης πάνω στο νησί έχει αποκλειστεί. Αναρωτιέστε τότε ποιος κάνει τους φόνους και γιατί; Μόνο αν το διαβάσετε θα μπορέσετε να λύσετε και τις δύο απορίες σας.

Πραγματικά βρίσκομαι σε δύσκολη θέση όποτε καλούμαι να μιλήσω για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Συνήθως είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να πω αλλά τόσα λίγα αυτά που μπορώ να αποκαλύψω προκειμένου να μην καταστρέψω το αίσθημα αγωνίας που κάθε μυθιστόρημα του είδους που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι πως, οι "Δέκα Μικροί Νέγροι" είναι ένα βιβλίο που δεν στερείται φαντασίας, σε καμία των περιπτώσεων, και το σενάριο του οποίου ξετυλίγεται με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκαλύπτονται τόσα όσα πρέπει προκειμένου να μην πλήττουμε ούτε λεπτό αλλά από την άλλη, τόσα ώστε να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε κανένα λογικό συμπέρασμα, σε κανέναν επιβεβαιωμένο ένοχο, μέχρι την στιγμή που η αυλαία πέφτει με έναν εντυπωσιακό τρόπο, με την συγγραφέα να μας αποδεικνύει πως όταν η φαντασία και η ευστροφία δίνουν ραντεβού, όλα μπορούν να συμβούν.

Μπορεί στο παρελθόν να έχετε διαβάσει αναφορές μου στην Agatha Christie μέσα από τις οποίες να διαπιστώσατε ότι ναι μεν μου αρέσουν οι ιστορίες της και ο τρόπος που αυτές εξελίσσονται ωστόσο, κάποιες από αυτές με κουράζουν ως προς τον τρόπο αφήγησης. Το "Και δεν έμεινε κανένας" σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά τα βιβλία της. Ο μηχανισμός εξέλιξης της πλοκής είναι εξαιρετικός, η δράση κυλάει με σταθερά γρήγορο αλλά όχι αποπνικτικό ρυθμό και το γεγονός ότι όλοι είναι ένοχοι αλλά και αθώοι συνάμα, θύτες και θύματα στο ίδιο παιχνίδι, καθιστά γοητευτική την ανάγνωση από την αρχή μέχρι και το τέλος όπου η δίνεται η πολύπλοκη και ταυτόχρονα, η πολύ απλή λύση, σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, από μια ευφυή και ευφάνταστη συγγραφέα. Αν δεν το έχετε στην βιβλιοθήκη σας, καιρός να το αποκτήσετε.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-01-2815-4