Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ρόζι Γουίλιαµς πέθανε όπως ακριβώς έζησε: άσχηµα…
Η µέρα ξεκινά µε ένα ιδιαίτερα φριχτό έγκληµα, έναν εµπρησµό που καταλήγει στον θάνατο έξι ανθρώπων, εγκλωβισµένων µέσα σε ένα διαµέρισµα το οποίο έχει σφραγίσει ο δολοφόνος· το ίδιο βράδυ, στην καρδιά της συνοικίας µε τα κόκκινα φανάρια στην πόλη του Αµπερντίν, ανακαλύπτεται το πτώµα µιας ιερόδουλης, η οποία έχει χτυπηθεί µέχρι θανάτου. Για τον αρχιφύλακα ντετέκτιβ Λόγκαν ΜακΡέι αυτό σηµατοδοτεί µια κακή αρχή σε µια ακόµη δύσκολη βάρδια. Ο πάλαι ποτέ ήρωας της Αστυνοµίας του Γκράµπιαν έχει ενταχθεί µε δυσµενή µετάθεση στην «Οµάδα των Χαµένων» της αστυνοµίας και περιµένει την καρατόµησή του ανά πάσα στιγµή.
Μέρες καλοκαιριού στην Πόλη του Γρανίτη, µε το νεκροτοµείο να γεµίζει ασφυκτικά µε απανθρακωµένα πτώµατα, δολοφονηµένα πρεζόνια, διαµελισµένα λαµπραντόρ και ξυλοκοπηµένες µέχρι θανάτου ιερόδουλες. Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ένας από τους αστυφύλακες χαροπαλεύει στα Επείγοντα, βαριά τραυµατισµένος από σοβαρή αµέλεια του Λόγκαν. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του τον αποφεύγουν, ο επιθεωρητής Νάπιερ των Εσωτερικών Υποθέσεων είναι αποφασισµένος να πετύχει την απόλυσή του από το Σώµα, και η επιθεω­ρήτρια Στιλ παίρνει τα εύσηµα για οτιδήποτε κάνει σωστά ο Λόγκαν. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι µια από εκείνες τις ανάποδες εβδοµάδες…

Προσωπική άποψη:
Γνωρίσαμε τον Stuart MacBride μέσα απ' τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, όταν αυτές έφεραν κοντά μας το πρώτο βιβλίο της σειρά του ίδιου με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ  Λόγκαν ΜακΡέι, που δανείζει και το όνομά του στη σειρά, "Ψυχρός γρανίτης". Ήταν ένα βιβλίο για το οποίο μιλούσαν όλοι. Άλλος με ενθουσιασμό, ίσως και υπέρμετρο κάποιες φορές, άλλος σοκαρισμένος, άλλος με εκνευρισμό, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που τα συναισθήματά τους, αν κι έντονα, δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρα όσο κι αν προσπαθούσαν να περιγράψουν τι αισθάνθηκαν διαβάζοντάς το. Προσωπικά, παρά που όντως σοκαρίστηκα σε ορισμένα σημεία, μπορώ να πω πως ανήκω στην πρώτη κατηγορία, μα και πως περίμενα με αγωνία κι ανυπομονησία τη συνέχεια των περιπετειών ενός εκ των πλέον γήινων ηρώων, στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ο αρχιφύλακας ντετέκτιβ Λόγκαν ΜακΡέι διανύει μία απ' τις χειρότερες περιόδους της ζωής του. Από εκεί που ήταν το αστέρι του αστυνομικού σώματος, έχει βρεθεί στη «Οµάδα των Χαµένων» της αστυνοµίας, και το να βρεθεί εκτός αυτής φαντάζει μόλις μισό βήμα μακριά. Κι εκεί που θα περίμενε πως τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να τον βρει, σε μια συνηθισμένη βάρδια όπως τόσες και τόσες άλλες, έρχεται αντιμέτωπος με δύο φρικτά εγκλήματα. Το ένα αφορά έξι ανθρώπους που κλειδώθηκαν από τον δολοφόνο τους μέσα σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο ο ίδιος έβαλε φωτιά, και που όπως ήταν φυσικό έχασαν τη ζωή τους με τον πιο βίαιο τρόπο. Το δεύτερο αφορά τη δολοφονία μίας ιερόδουλης, το πτώμα της οποίας βρίσκεται άγρια ξυλοκοπημένο. Κι αυτή θ' αποδειχθεί πως είναι μόνο η αρχή μιας πολύ κακής εβδομάδας όπου ο Λόγκαν θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει μία σωρεία πτωμάτων που καταφτάνουν στο νεκροτομείο, μια σειρά υποθέσεων που φαντάζουν ατελείωτες, μα και την διακαώς επιθυμία του επιθεωρητή Νάπιερ να τον πετάξει έξω από το Σώμα, γιγανώνοντας κάθε τι στραβό που κάνει, μα και αποδίδοντας τα εύσημα των σωστών του σε άλλους, χωρίς να του αναγνωρίζει το παραμικρό.

Πρέπει να ομολογήσω πως λατρεύω τον Λόγκαν. Μέσα στην απλότητά του, είναι ένας εξαιρετικά άρτια δομημένος χαρακτήρας, στον οποίο διακρίνω όχι μόνο εξέλιξη, αλλά και μεγαλύτερη εμβάθυνση στο δεύτερο αυτό βιβλίο, πράγμα που ελπίζω πως θα συνεχίσει να συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στα επόμενα βιβλία της σειράς. Σε αντίθεση με άλλους επιθεωρητές της λογοτεχνικής αυτής κατηγορίας, ο Λόγκαν είναι άμεσος, προσεγγίσιμος, ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος με καλά και αρνητικά στοιχεία, που δεν έχει κάποιο εξωπραγματικό χαρακτηριστικό, και που θα μπορούσες με περισσή ευκολία πράγματι να συναντήσεις στο Αστυνομικό Σώμα, ως φιγούρα, ακόμα και να τον έχεις φίλο ή γείτονα. Αυτό μας επιτρέπει να ταυτιστούμε περισσότερο μαζί του, ιδίως σε ανθρώπινο και συναισθηματικό επίπεδο, και να τον αντιμετωπίσουμε με ένα μεγαλύτερο και πιο οικείο εύρος συναισθημάτων που αναπόφευκτα υπάρχουν στην παλέτα του εσωτερικού μας κόσμου.

Σε ό,τι έχει να κάνει, τώρα, με την ιστορία αυτή καθ' αυτή, παρά που αρχικά φαντάζει υπερβολικά φορτωμένη και περίπλοκη, με μια σειρά γεγονότων που δεν φαίνεται να συνδέονται πουθενά και που μας προκαλούν μια κάποια σύγχυση, όσο αυτή προχωρά και εξελίσσεται, καταφέρνει να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και να μας καθηλώσει. Έχουμε να κάνουμε, με απλά λόγια, με ένα επιλεγόμενο "page turner" βιβλίο, που κάθε σελίδα του σε πάει ένα βήμα παραπέρα και που κάθε κεφάλαιο οδηγεί την ιστορία σε μια άλλη διάσταση που ξεπερνά κατά πολύ, στην αποκάλυψη της αλήθειας της, όλα αυτά που είχαμε σκεφτεί ως ενδεχόμενα και πιθανότητες. Η αγωνία και η δράση βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ο MacBride χτίζει με μαεστρία την απαιτούμενη ένταση, οδηγώντας μας σε μια κορύφωση που ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όλον, και όλα αυτά χωρίς να χάνει τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν -ωμό ρεαλισμό, σκληρή αφήγηση, κυνικό, μαύρο χιούμορ και μπόλικες δόσεις αυτοσαρκασμού.

Ο Stuart MacBride, ως γνήσιος Σκοτσέζος, εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιλεγόμενο ταρτάν νουάρ, που σίγουρα δεν είναι για όλους, αλλά όσοι μπορούν να το κατανοήσουν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το αγαπήσουν. Όπως θα αγαπήσουν και τον Λόγκαν, που μπορεί να μην είναι τέλειος, τόσο ως αστυνομικός όσο ως άνθρωπος, είναι όμως αληθινός και αυτό είναι αξία ανεκτίμητη. Γιατί, τελικά, αυτό που μας λείπει καμιά φορά από κάποιες ιστορίες δεν είναι ένας πρωτότυπος κι ευφάνταστος ήρωας, αλλά αυτός που τον έχει καταπιεί η πολυπλοκότητα και η διάθεση εντυπωσιασμού, και που στην πραγματική ζωή και με ρεαλιστικά δεδομένα, μιλώντας, είναι εκείνος που θα θέλαμε να είχαμε απέναντί μας, όχι γιατί θα ξέραμε πως να τον αντιμετωπίσουμε ή τι να περιμένουμε από αυτόν, αλλά γιατί μέσα από την αλληλεπίδρασή μας θα γινόμασταν μάρτυρες της αλήθειας και όχι των πιθανοτήτων. 
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stuart MacBride
Μεταφραστής: Μπακοδήμου Αγορίτσα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-19-0709-3