Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αν στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, θα έχετε ολοκληρώσει την πρώτη «δοκιμασία» της ημέρας. Αυτό θα σας δώσει μια μικρή αίσθηση υπερηφάνειας και θα σας ενθαρρύνει να ολοκληρώσετε την επόμενη δουλειά, κι έπειτα κι άλλη, κι άλλη. Μέχρι το τέλος της ημέρας αυτή η μία ολοκληρωμένη δουλειά θα έχει μετατραπεί σε πολλές δουλειές που ολοκληρώθηκαν. Το στρώσιμο του κρεβατιού θα ενισχύσει το γεγονός ότι μικρά πράγματα στη ζωή έχουν σημασία. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τα μικρά πράγματα σωστά, δε θα κάνετε ποτέ και τα μεγάλα.
ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΑΚΡΕΪΒΕΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ 14.000.000 VIEWS ΣΤΟ YOUTUBE.
Στις 17 Μαΐου 2014, ο Ναύαρχος Ουίλιαμ ΜακΡέιβεν απηύθυνε λόγο στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Τέξας. Αντλώντας έμπνευση από το σύνθημα της σχολής, «Ό,τι αρχίζει εδώ αλλάζει τον κόσμο», μοιράστηκε μαζί τους τα δέκα μαθήματα που πήρε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο Ναυτικό, τα οποία τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην καριέρα του αλλά και στη ζωή του, και εξήγησε πώς ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα βασικά μαθήματα για να αλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο προς το καλύτερο.
Ο λόγος αυτός έγινε viral με παραπάνω από 14 εκατομμύρια views. Βασισμένος στους βασικούς άξονες της ομιλίας του, ο ΜακΡέιβεν αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και τη ζωή ανθρώπων που συνάντησε όσο ήταν στο Ναυτικό∙ ανθρώπων που χρειάστηκε να πάρουν σκληρές αποφάσεις επιδεικνύοντας συμπόνια, θάρρος και αποφασιστικότητα.
Το βιβλίο αυτό προσφέρει σοφία, πρακτικές συμβουλές και ενθαρρυντικά λόγια που θα εμπνεύσουν τους αναγνώστες να πετύχουν τον στόχο τους, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής τους.

Προσωπική άποψη:
Θα το ομολογήσω! Είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που δεν στρώνουν ποτέ το κρεβάτι τους, εκτός κι αν αλλάξω σεντόνια. Συνήθως σηκώνομαι από αυτό μετά από δεκαπέντε φορές που θα έχω πατήσει το snooze, οπότε και τρέχω σαν την τρελή για να προλάβω να ετοιμαστώ. Ωστόσο, βλέποντας πως κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο με τίτλο "Στρώσε το κρεβάτι σου", συνοδευόμενο από έναν υπότιτλο που έλεγε πως μέσα σε αυτό μπορεί να βρω μικρά πράγματα που μπορούν να με βοηθήσουν να αλλάξω τη ζωή μου, ίσως και τον κόσμο, γεννήθηκε μέσα μου μια ασυγκράτητη περιέργεια. Και κάπως έτσι, το πήρα στα χέρια μου και μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, αν όχι πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή μου, βρήκα πράγματα που με έκαναν να προβληματιστώ και ίσως να σκεφτώ λίγο καλύτερα μικρές αλήθειες που δεν τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία όσο θα έπρεπε.

Ήταν Μάιος του 2014 όταν ο ναύαρχος William H. McRaven έδωσε μία ομιλία στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τέξας -μπορείτε να βρείτε το σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο-, μια ομιλία ιδιαίτερα ανθρώπινη και συγκινητική, μέσω της οποίας μοιράστηκε μαζί τους στιγμές από τη ζωή του στο Ναυτικό, από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής του μέχρι και τις μεγάλες αποστολές στις οποίες έλαβε μέρος με εξέχοντα ρόλο σε αυτές -η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, για παράδειγμα-, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μα και στα μαθήματα που διδάχτηκε, καθώς και στις αρχές όπου απέκτησε μέσω όλων αυτών και οι οποίες έγιναν βιώματα, συνήθειες και έμπνευση που τον συντροφεύουν μέχρι και σήμερα. 

Το βιβλίο αυτό, βασισμένο στην παραπάνω ομιλία, έρχεται σε pocket size και αποτελείται από δέκα κεφάλαια, όσες είναι και οι ιστορίες που εξιστορεί, μερικές εκ των οποίων είναι πραγματικά συγκλονιστικές, αλλά και όσα είναι τα ηθικά διδάγματα που θέλει να περάσει, με γλώσσα απλή, κατανοητή και άμεση, μέσω αυτών, συμβουλεύοντας κι ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες του να αλλάξουν τη ζωή τους και να κάνουν την κάθε μέρα τους περισσότερο παραγωγική και ουσιώδη. Όπως αντιλαμβάνεστε, το στρώσιμο του κρεβατιού μας κάθε πρωί είναι η μικρή αφετηρία αυτών, μια μικρή συνήθεια και υποχρέωση που μας βάζει στη φιλοσοφία μιας δημιουργικής έναρξης που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα. 

Αν κάποιος περιμένει μέσα από το βιβλίο αυτό την οποιαδήποτε μορφή κριτικής απέναντι στην Αμερική και στις τακτικές πολέμου της, τότε θα πρέπει να έχει υπόψιν του πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως τροφοδοτούνται τα όποια πιθανά αρνητικά μας αισθήματα απέναντί τους. Στόχος του συγγραφέα, άλλωστε, δεν είναι τίποτα από αυτά, παρά μονάχα η αντιμετώπιση των απλών πραγμάτων με μια άλλη διάθεση. Γιατί, πράγματι, όσο περισσότερο σκέφτεσαι αυτά που διαβάζεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πως κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό και μετά να προχωρήσει και σε άλλα επίπεδα. Γιατί αλλάζοντας τον εαυτό μας, κάνουμε το πρώτο βήμα στο να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: William H. McRaven
Μεταφραστής: Μπάιλα Τέσυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ψυχολογία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 144
ISBN: 978-618-01-2892-5