"Ξέχασέ με" της Clare Mackintosh

Πριν από έναν χρόνο, η Καρολάιν Τζόνσον διάλεξε να θέσει τέλος στη ζωή της µε βάναυσο τρόπο• η σοκαριστική αυτοκτονία της ακολούθησε αυτήν του συζύγου της, λίγους µήνες πριν. Η κόρη τους, η Άννα, από τότε δυσκολεύεται να αποδεχτεί την κατάσταση, πιστεύει πως οι γονείς της δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν.
Με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά, η Άννα νιώθει την έλλειψη της µητέρας της περισσότερο από ποτέ και αρχίζει να θέτει ερωτήµατα για τον θάνατο των γονιών της. Μήπως όµως σκαλίζοντας το παρελθόν, βάζει το µέλλον της σε κίνδυνο; Κάποιες φορές είναι πιο ασφαλές να αφήνεις τα πράγµατα να ξεχαστούν…
"Το μέλι το θαλασσινό" της Μαίρης Κόντζογλου

ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στα χρόνια της χούντας, η δεκάχρονη Δήµητρα µαζί µε τον δίδυµο αδελφό και τους γονείς της περνάνε τις διακοπές του Πάσχα στο σπίτι των παππούδων τους στο χωριό. Μια σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα θα διαταράξει τη φαινοµενική γαλήνη της καθωσπρέπει οικογένειας για την οποία τα ενήλικα µέλη είναι ιδιαίτερα περήφανα.
Ένας τραγικός θάνατος, η επιβεβληµένη αναβολή του πολυαναµενόµενου γάµου, η εµφάνιση ενός άγνωστου µέχρι εκείνη τη στιγµή µέλους της οικογένειας και το καλά κρυµµένο µυστικό που θα βγει στην επιφάνεια θα ανατρέψουν τις ισορροπίες και θα πυροδοτήσουν εξελίξεις. Τέτοιες που κανείς δεν είχε υπολογίσει.
Η Δήµητρα, ο Μάριος και η θεία τους η Ελευθερία, η «Αγία Τριάδα» όπως αυτοαποκαλούνται, θα είναι η κινητήρια δύναµη όλων των δραµατικών εξελίξεων.
Ένα τρυφερό µυθιστόρηµα για την αξία της ελευθερίας, µια αλληγορία για µια σκοτεινή εποχή, αλλά και ένα ταξίδι στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τότε που µόνο η Αγάπη έχει σηµασία…

"Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ" του Heinrich Boell

1974, Κολωνία. Η Καταρίνα Μπλουµ µια νεαρή γυναίκα, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός δικηγόρου, ζει ήσυχα ώσπου ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την καθηµερινότητά της, διαταράσσει την ισορροπία της και την οδηγεί στο έγκληµα. Έγκληµα εκδίκησης, έγκληµα τιµής.
Όλα αρχίζουν όταν σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι η Καταρίνα γνωρίζεται µε τον Λούντβιχ, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα µαζί του.
Πρόκειται για µια εφήµερη γνωριµία. Η Καταρίνα δεν γνωρίζει ότι η Αστυνοµία καταζητεί τον Λούντβιχ, αλλά το επόµενο πρωί οι αστυνοµικοί εισβάλλουν σπίτι της µαζί µε τους γραφιάδες των σκανδαλοθηρικών εφηµερίδων. Η Καταρίνα βοηθάει τον Λούντβιχ να διαφύγει και στη συνέχεια τη συλλαµβάνουν, την ανακρίνουν, τη φωτογραφίζουν – τη σέρνουν στη λάσπη.
Καθώς η ιστορία της νεαρής γυναίκας ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένα πανόραµα ανθρώπινων σχέσεων και κινήτρων, η κοινωνική πραγµατικότητα ως ένας λαβύρινθος ανάµεσα στην αλήθεια και την επινόηση.

"Δικαιοσύνη: Η ουσία της πολιτικής" του Σταύρου Τσακυράκη

Ο Σταύρος Τσακυράκης δεν φοβήθηκε ποτέ στη ζωή του. Πίστευε αταλάντευτα στις ιδέες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σπάνιες πνευµατικές και ηθικές αρετές. Υπήρξε ένας γοητευτικός πανεπιστηµιακός δάσκαλος και συνοµιλητής, που έγινε µαγνήτης εκλεκτών ανθρώπων των γραµµάτων και των τεχνών της εποχής µας.
Το βιβλίο συγκεντρώνει τα κυριότερα γραπτά που δηµοσίευσε στην τελευταία δεκαετία της ζωής του. Συνιστούν µια σπάνια και πολύτιµη τράπεζα γνώσης αφού, όπως παραδεχόταν και ο ίδιος, καταγράφουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του κατά τη γονιµότερη ίσως και πιο παραγωγική του περίοδο. Στα κείµενα αυτά ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή µε τις ξεχωριστές ιδέες του Καθηγητή για µια πληθώρα ζητηµάτων, από τη δηµοκρατία, την πολιτική και το Σύνταγµα µέχρι τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ελευθερία του λόγου και τη δικαιοσύνη.

"Οι Θυελλοφύλακες του Άρανμορ" της Catherine Doyle

Όταν ο Φιον Μπόιλ πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στο Άρανµορ, το νησί αρχίζει να αναδεύεται από κάτω του…
Μια φορά σε κάθε γενιά, το Άρανµορ διαλέγει έναν νέο Θυελλοφύλακα για να κρατήσει τη µαγεία του νησιού ασφαλή από τους εχθρούς. Πλησιάζει ο καιρός που ο τωρινός Φύλακας θα πρέπει να αποσυρθεί. Σύντοµα, κάποιος άλλος θα κληθεί να αναλάβει τη θέση του.
Όµως, βαθιά κάτω από τη γη, κάποιος περιµένει τον Φιον εδώ και πολύ καιρό. Ενώ η µάχη για την ανάδειξη του επόµενου Θυελλοφύλακα µαίνεται, µια σκοτεινή δύναµη ξυπνά, έτοιµη να αναζωπυρώσει έναν αρχαίο πόλεµο…