Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Σας προσκαλούμε στον φόνο που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Λιτλ Πάντοκς, στις 6:30 μ.μ.»
Η παράξενη αγγελία που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα του Τσίπιν Κλέγκχορν γίνεται το θέμα συζήτησης για όλους τους κατοίκους του. Είναι μια χοντροκομμένη φάρσα; Μια κακόβουλη ενέργεια με στόχο να τρομάξει την ιδιοκτήτρια του Λιτλ Πάντοκς, τη Λετίσια Μπλάκλοκ; Ή μήπως μια πραγματική πρόσκληση σε φόνο; Ανίκανοι να αντισταθούν στην περιέργεια, πάρα πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Λιτλ Πάντοκς τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Και, ξαφνικά, σβήνουν τα φώτα…
Η υπόθεση από δω και πέρα παίρνει άλλες διαστάσεις. Αλλά για καλή τύχη της αστυνομίας, έχει έρθει στην πόλη για τους ρευματισμούς της η μις Μαρπλ. Η «γριούλα τεσσάρων αστέρων», που δεν απολαμβάνει τίποτε περισσότερο από το να λύνει το μυστήριο ενός φόνου… 

Προσωπική άποψη:
Μπορεί ο Πουαρό και οι περιπέτειές του να είναι οι αγαπημένες των πολλών, όμως, προσωπικά, και σε ό,τι έχει να κάνει με τους μυστηριώδεις κόσμους και ήρωες της Agatha Christie, πάντα θα υπερασπίζομαι και θ' αγαπάω λίγο περισσότερο της μις Μαρπλ και τις περιπέτειές της. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο φτάνει στο σημείο να επιλύσει τις μυστηριώδεις υποθέσεις που φτάνουν στα χέρια της, αλλά και στην προσωπικότητα της ίδιας. Μια προσωπικότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της και που σε ξαφνιάζει και σε εκπλήσσει ευχάριστα αφού καταφέρνει να ανατρέψει προκαταλήψεις και ανόητες ιδέες, μα και ν' αποδείξει πως ακόμα και η τρίτη ηλικία έχει να προσφέρει -αρκεί να έχει τη διάθεση να το κάνει κι εμείς την καλή πρόθεση να της το επιτρέψουμε.

Στο πέμπτο βιβλίο της μις Μαρπλ, λοιπόν, το "Πρόσκληση σε φόνο", που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, γινόμαστε μάρτυρες μιας παράξενης κι αλλόκοτης ιστορίας που ξεκινάει με τη δημοσίευση μιας αγγελίας σε μια τοπική εφημερίδα του Τσίπιν Κλέγκχορν, μέσω της οποίας προσκαλούνται όσα άτομα της κοινότητας επιθυμούν να παρευρεθούν σε έναν φόνο, σε συγκεκριμένο χώρο, ημερομηνία και ώρα. Οι περισσότεροι σκέφτονται πως πρόκειται απλά για κάποιο κακόγουστο αστείο, ίσως με πρόθεση να τρομάξουν την ιδιοκτήτρια Λιτλ Πάντοκς, Λετίσια Μπλάκλοκ, αφού ο φόνος έχει δηλωθεί πως θα πραγματοποιηθεί εκεί. Και όπως είναι φυσικό, επειδή η περιέργεια είναι πιο ισχυρή της σύνεσης, αρκετοί συγκεντρώνονται εκεί, χωρίς πραγματικά να πιστεύουν πως θα συμβεί κάτι. Όχι μέχρι τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα και όταν αυτά ξανανοίγουν, ανακαλύπτουν έντρομοι πως πράγματι ένας φόνος έχει συμβεί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, οι ύποπτοι είναι πάρα πολλοί και το να βρεθεί ο ένοχος διόλου εύκολη υπόθεση. Μπελάς για την τοπική αστυνομία, αλλά ευτυχώς γι' αυτήν η μις Μαρπλ βρίσκεται στην πόλη για να βοηθήσει τους ρευματισμούς της, αλλά εν τέλει βρίσκεται να ερευνά την υπόθεση, αφού αυτό είναι το μεγάλος της πάθος και η μεγαλύτερή της ανάγκη πάνω απ' όλα τα άλλα. Και όπως ήδη είπαμε, πολλοί οι ύποπτοι, αρκετοί από αυτούς με αρκετά ισχυρά κίνητρα προκειμένου να οδηγηθούν στο να διαπράξουν μία δολοφονία, και όταν αρχίζουν να συμβαίνουν κι άλλες, όχι απλά το τοπίο δεν γίνεται πιο ξεκάθαρο, αλλά η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, με αυτόν τον μοναδικό τρόπο της Christie, που την ίδια στιγμή που αρχίζουμε να πιστεύουμε πως κάποια στοιχεία έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, τότε είναι που αυτά δε σημαίνουν τίποτα απολύτως και ξεκινάμε και πάλι απ' το μηδέν.

Σκοπός του βιβλίου αυτού, ωστόσο, δεν είναι απλά να μας προσφέρει μια περίπλοκη ιστορία μυστηρίου -και μια ευκαιρία να την λύσουμε-, αλλά να μας θυμίσει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε δύο πλευρές, την σκοτεινή και την φωτεινή μας πλευρά, ανάλογα με το ποια θέλουμε να δείξουμε προς τα έξω και με το ποια "τροφοδοτούμε" με συναισθήματα της εκάστοτε στιγμή της ζωής μας. Άλλωστε, όλοι μας δείχνουμε φυσιολογικοί στο φως της ημέρας, όμως, αν μας καλύψει το σκοτάδι, αρχίζουμε να φαντάζουμε κάπως πιο αλλόκοτοι και τρομακτικοί απ' όσο είμαστε στην πραγματικότητα, σωστά; Έχουμε, λοιπόν, ένα εξαιρετικά γραφικό σκηνικό δράσης που η Christie αποτυπώνει με υπέροχο ρεαλισμό, εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες που με τη συμπεριφορά και τη στάση τους ενισχύουν όλα όσα ανέφερα λίγο παραπάνω, μα και την ευφυή επίλυση ενός μυστηρίου, τον δράστη του οποίου δύσκολα θα μαντέψετε. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θα σκέφτεστε τα πράγματα δυο και τρεις φορές, ενώ θα κοιτάζετε τους ανθρώπους με μια πιο διεισδυτική και σκεπτικιστική ματιά.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπανιά Χρύσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-01-3070-6